Home Rady pri výbere nábytku Pôsobenie farieb v interiéri na človeka

Pôsobenie farieb v interiéri na človeka

by Martin

Farby v interiéri dokážu ovplyvňovať náladu aj pocity človeka. Doma sa samozrejme chceme cítiť príjemne a bezpečne, a podľa toho by sme si mali vyberať aj farby jednotlivých izieb. Teplé farby môžu vyvolať iné emócie ako studené farby a svetlé farby môžu vyvolať iné pocity ako tlmené farby. Všetko závisí od toho, ako sa využívajú psychologické účinky farby. Poradíme vám, ako si vyfarbiť bývanie, aby ste v ňom mali príjemnú atmosféru.

Foto: © pixabay.com

Neutrálna biela

Symbolom čistoty a nevinnosti je neutrálna biela, ktorou nič nepokazíte. Alebo že by to nebola tak úplne pravda? Ak to s bielou preženiete, môže interiér pôsobiť neosobne a chladne. Táto farba je ako stvorená na to, aby sa kombinovala s ďalšími, o niečo živšími odtieňmi. Celkový dojem z miestnosti ale pochopiteľne závisí aj od farby nábytku a doplnkov. V kombinácií s modrou alebo zelenou sa hodí do spálne, ak chcete byť aktívny už od rána použite oranžovú alebo žltú.

Univerzálna sivá

Sivá farba nemusí byť správna voľba napriek tomu, že je neutrálna. Použiť by ste ju mali v kombinácií s inými farbami, pretože inak môže pôsobiť smutne až depresívne. Sivá sedačka je samozrejme v poriadku a ide o pomerne obľúbenú farbu, steny a doplnky by ste ale mali voliť v inej farbe. Táto farba má navyše schopnosť tlmiť ostatné farby, takže sa nemusíte báť kombinovať ju napríklad s odtieňom žltej, oranžovej či zelenej. Sivá je vhodná napríklad do pracovne alebo aj do obývačky.

Upokojujúca zelená

Zelená je skutočne úžasná farba, pretože je to farba prírody, zdravia a sviežosti. Navodzuje pocit harmónie, bezpečia a dokonca má upokojujúce účinky na nervový systém. Aj keď sa to možno nezdá, zelená je považovaná za neutrálnu farbu a kombinovať ju môžete s hnedou, bielou ale aj oranžovou a žltou. Zelená sa hodí do spálne, kuchyne, obývačky aj detskej izby.

Mierumilovná modrá

Modrá farba podobne ako zelená má upokojujúce účinky. Je to farba intelektu, logiky ale aj bezpečia a relaxu. Odporúča sa ale používať skôr svetlé odtiene, ktoré navodzujú pozitívne emócie. Tmavé odtiene môžu pôsobiť príliš ponuro a chladne. Modrá sa skvele kombinuje s bielou alebo žltou. Modrou môžete vymaľovať spálňu aj detskú izbu, vyhnúť by ste sa jej mali v kuchyni, resp. v jedálni.

Útulná hnedá   

Odtiene hnedej sú do interiéru skvelou voľbou. Pôsobia totiž nielen upokojujúco, ale aj útulne a dôveryhodne, pretože hnedá je teplou farbou. Napriek jej pozitívnym vlastnostiam je vhodné kombinovať ju aj s inými pestrými farbami ako žltá, oranžová a zelená, aby nepôsobila príliš fádne.

Optimistická žltá

Žltá je veselá farba plná optimizmu. Podporuje dobrú náladu, priateľstvo, ale aj intelekt a kreativitu. Pokiaľ si chcete zachovať bdelosť a pozitívne emócie žltá farba je skvelá voľba. Kombinovať sa dá aj s farbami ako je modrá alebo čierna. Žltá sa hodí do kuchyne, spálne, obývačky aj detskej izby.

Žiarivá oranžová

Aj odtiene oranžovej prinášajú do interiéru optimizmus a navyše aj energiu a dynamiku. Podobne ako žltá tiež podporuje kreativitu a je plná života. Skombinovať sa dá s bielou alebo hnedou farbou. Ak oranžovou vymaľujete kuchyňu, spálňu, obývačku alebo detskú izbu určite chybu nespravíte.

Vášnivá červená

Červená farba je skôr pre odvážnych, pretože ide o výraznú farbu a je potrebné vedieť, ako s ňou pracovať. Príliš veľa červenej vám môže priniesť psychickú únavu, v rozumnej miere zasa stimuluje myslenie. Ružová farba má na človeka podobný vplyv ako červená, ale pôsobí o niečo jemnejšie. S červenou môžete čarovať v kuchyni aj spálni. Použiť by ste ju nemali v detskej izbe.

Tmavé alebo svetlé odtiene?

Ak použijete čisto tmavé farby, môžete vytvoriť jednotvárnosť alebo ponurosť. S trochou kreativity a veľa premýšľania však môžete kombinovať tmavšie farby na stenách, podlahách a dokonca aj na stropoch. Ak máte vo svojej obývačke veľa prirodzeného svetla , slnečné svetlo počas dňa stlmí tmavé odtiene, aby bol dojem jemnejší. O svetlých odtieňoch platí, že čím je farba jasnejšia a svetlejšia, tým šťastnejší a optimistickejší sa budete cítiť.

Veríte, že farby majú vplyv na vašu náladu a psychiku? Akou farbou máte vymaľovanú obývačku a spálňu? Akú farbu má váš nábytok a doplnky?

Zdroje: https://www.color-meanings.com/dark-colors/

https://99designs.com/blog/tips/how-color-impacts-emotions-and-behaviors/

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť