Home Bývajme zdravo! Relaxačné kreslo – pohoda po náročnom dni

Relaxačné kreslo – pohoda po náročnom dni

by Martin

Keď prídete unavení z práce, nie je snáď nič lepšie, než si zapnúť obľúbenú muziku a zaľahnúť do závesného ležadla, kde sa oddáte aspoň na pol hodiny sladkému odpočinku v rytme jemného pohupovania. Ak však nemáte miesto na závesné ležadlo, urobí podobnú prácu aj relaxačné kreslo, len bez toho hojdania. Operadlo dáte do polohy polosedu, nohy na podnožku a môžete relaxovať za počúvania obľúbenej muziky, pri dobrom filme či s knižkou v ruke. Alebo pri písaní knižky…

Relaxačné kreslá musia ponúkať maximálny komfort a pohodlie. Často sú mohutnejšie a väčšie, aby ste do nich „zapadli“. Počítajte aj s tým, že v interiéri zaberú pomerne dosť miesta. Relaxačné kreslo býva polohovacie a máva podnožku. Zoženiete ho v mnohých cenových hladinách, ale za vyššiu cenu (nad 200 eur) väčšinou dostanete kvalitnejšie materiály, zaujímavejší dizajn a lepšie ovládanie polohovania.

Kreslá mávajú rôznu tvrdosť sedenia, takže si každý môže zvoliť také, ktoré mu vyhovuje. Niektoré drahšie kreslá sú dokonca ponúkané v niekoľkých veľkostiach, takže si môžete vybrať kreslo na mieru podľa svojej postavy. Alternatívou pre relaxačné kreslo môže byť chaise longue, čo je kreslo s pretiahnutým sedadlom, na ktoré si položíte nohy do vodorovnej polohy (vyzerá podobne ako ležadlo), závesné či hojdacie kreslo alebo sedací vak, ktorý sa dokonale prispôsobí vášmu telu.

Ako vyzerá relaxačné kreslo?

Sedadlo relaxačného kresla býva vo výške 43 – 47 centimetrov a malo by byť mierne naklonené smerom dozadu (v uhle asi 4 – 7°). Hĺbka sedadla by mala byť taká, aby ste sa mohli celým chrbtom pohodlne oprieť o operadlo, šírka potom závisí predovšetkým na vašej postave. Operadlo má so sedadlom zvierať uhol väčší ako deväťdesiat stupňov, niektorí výrobcovia odporúčajú „záklon“ až 135 stupňov. Operadlo by malo mať zreteľne konštruovanú bedrovú opierku a malo by byť natoľko vysoké, aby ste si o neho mohli oprieť hlavu.

Kreslo by malo mať pohodlné, najlepšie čalúnené opierky rúk. Tie z ohýbaného dreva vyzerajú subtílne a moderne, ale nie sú tak pohodlné. Opierky rúk by mali byť v takej výške, aby odľahčili položenej ruke. Prípadné bočné opierky hlavy sa budú hodiť vo chvíli, keď relax prejde v náhly spánok. Kreslu by nemala chýbať ani podnožka. Tá môže byť vstavaná alebo samostatne stojaca (napríklad vo forme taburetu v rovnakom dizajne ako je kreslo). Ak máte samostatnú podnožku, bude sa vám hodiť otočné kreslo, do ktorého sa vám bude pohodlnejšie sadať.

Čím sa relaxačné kreslo odlišuje od normálneho?

Relaxačné kreslo by malo byť polohovacie tak, aby sa operadlo dalo sklopiť aspoň do „polosedu“. Polohovanie je väčšinou manuálne pomocou páčky umiestnenej na jeho boku. Buď polohuje operadlo a opierku nôh synchrónne, teda naraz pomocou jednej páčky, alebo nezávisle na sebe. Drahšie kreslá môžu mať polohovanie elektrické pomocou ovládača.

Seniori a ľudia so zníženou pohyblivosťou budú radi za kreslo s funkciou pre uľahčenie vstávania a sadania. Funguje to tak, že stlačením tlačidla sa kreslo začne dvíhať a pozvoľna naklápať. Ku kreslu sa postavíte chrbtom, mierne sa pokrčíte v kolenách a sadnete si. Stlačením druhého tlačidla sa kreslo pomaly polohuje aj s vami späť do východiskovej polohy klasického sedu. Pre nasadanie a vysadanie tak nemusíte vydávať žiadnu energiu.

Drahšie kreslá môžu mať aj masážnu funkciu. Také potom vyberajte hlavne podľa vnútorného systému. Kreslá so základnou výbavou namasírujú chrbát a oblasť stehien, zadku a nôh. Väčšinou ponúka niekoľko druhov masáží, trebárs jemnú vibračnú pre relax pred spaním. Drahšie kreslá zvládnu hĺbkovú valčekovú masáž, hnetenie, preťahovanie a poklepávanie. Čím viac valčekov kreslo má, tým je masáž účinnejšia. Niektoré kreslá vedia aj vzduchovú masáž, kedy sa okolo jednotlivých častí tela nafukuje a vyfukuje vzduch.

Máte doma relaxačné kreslo? Ktorý typ ste si vybrali, klasický ušiak alebo niečo modernejšie? Napíšte do komentára pod článkom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť