Home Rady pri výbere nábytku Aj lacná posteľ je pohodlná. 4 tipy pre spánok.

Aj lacná posteľ je pohodlná. 4 tipy pre spánok.

by Martin

Spálňa má byť najpríjemnejšou a najpohodlnejšou miestnosťou domova, preto výber nábytku do nej rozhodne nepodceňujte. Niekedy sa ale stane, že rodinný rozpočet je napnutý ako struna. Prípadne hľadáte spanie na prechodnú dobu, odkiaľ potom nábytok nebudete sťahovať. V tom prípade postačí aj lacné spacie riešenie. Nízka cena totiž nemusí nutne znamenať rapídny úbytok kvality spánku.

Na lacnej karimatke alebo kartónoch dlho nevydržíte

Úplne najlacnejšia posteľ sú kartóny či karimatka. To by ste ale určite dlho nevydržali. Usporiť môžete napríklad kúpou celého kompletu, lacným matracom, „študentskou“ rozkladacou pohovkou, prípadne kúpou postele z bazáru alebo poškodenej pri preprave. V posledných rokoch je v kurze vlastnoručná výroba pohodlnej a veľkej postele, najčastejšie z drevených prepravných paliet.

Pokojný a ničím nerušený spánok je alfou a omegou pohodového života. Nie je nič horšie, ako sa ráno prebudiť s pocitom, že na vás padá ťarcha celého sveta, a čo je najhoršie, vôbec ste si neodpočinuli. Keď sa k všeobecne zlej nálade pridá bolesť krčnej chrbtice alebo chrbta, máte o trápenie na celý deň postarané. Podobných starostí vás ušetrí dostatočne kvalitná, ale súčasne aj lacná posteľ.

Posteľ nemusí plniť len jednu úlohu, niektoré vám navyše ponúknu úložný priestor alebo rôzne možnosti rozloženia. Tým že zastanú aj inú funkciu teda ušetríte za iný kus nábytku, ktorý tým pádom už kupovať nemusíte. Posteľ s úložným priestorom vám poskytne zároveň šikovné miesto navyše, ktoré predovšetkým v spálni, kde je potrebné uložiť veľa vecí, iste oceníte. Nielen v menších bytoch, ale predovšetkým v detských izbách je obľúbená posteľ s prístelkou. Musíte totiž spravidla na malom priestore vytvoriť miesto na spanie pre dve i viac detí. Aby sa cez deň deti mali kde hrať a v hraní im posteľ neprekážala, je veľmi rozumné zaobstarať si práve posteľ s prístelkou. Počas dňa ju jednoducho zložíte a rozložíte ju len na noc.

Problémy s miestom vyriešite rozkladacími posteľami

Žiadaným kusom nábytku pre svoju multifunkčnú konštrukciu sú aj rozkladacie postele. Hravo riešia problém s nedostatkom priestoru. Oceníte ich aj vo chvíli, keď sa u vás návšteva rozhodne zdržať cez noc. Môžete ju vždy uložiť, bez toho aby ste ju nútili stráviť noc na zemi. Ak potrebujete skĺbiť sedací a spací nábytok, nie je nad čím váhať, rozkladacia posteľ tento problém rieši za vás.

Počuli ste už o kreatívnom spôsobe, ako si doslova za pár korún vytvoriť príjemné miesto na komfortný spánok? Reč je o posteli z paliet, ktoré si získavajú obľubu u stále väčšieho počtu ľudí. Tento variant vás nebude stáť veľa peňazí a ak k nemu pristúpite s trochou nápadu, vznikne vám v spálni originálne miesto nielen na spánok, ale aj odpočinok.

Pri výbere postelí sa oplatí myslieť na niektoré pravidlá pre kvalitný spánok. Ideálna šírka dvojlôžkovej postele je najlepšie 180 centimetrov, ale v obľube zostáva i šírka 160 cm. Dĺžka postelí je zvyčajne dva metre, ale pre basketbalové postavy existujú aj atypické rozmery. V každom prípade pri nákupe pridajte k výške tela dosť centimetrov, aby ste mali pri spánku dostatok pohodlia.

Nevyhnutnou podmienkou zdravého spánku sú kvalitné matrace, ktoré sú dnes na trhu v obrovskom množstve najrôznejších typov. Chcete si vybrať matrac latexový, pružinový, penový, prípadne taštičkový? Závisí to na vašej váhe a zdravotnom stave a tiež na tom, či bude matrac slúžiť na každodenné spanie alebo len občasné prespávanie.

Rozkladacia pohovka na každodenný spánok

Rozkladacie pohovky už dávno nie sú určené len na príležitostné prespávanie návštevy. Naopak, kvalitné moderné modely z dreva a so správnym typom rozkladania sú vhodné aj na každodenný spánok. Rozkladacie pohovky môžu vyzerať rovnako ako tradičné pohovky. Len preto, že rozkladacie pohovky sú super funkčné, neznamená to, že budete musieť robiť kompromisy v oblasti estetiky. Ich najväčšou výhodou je to ako veľmi šetria priestor v malej izbe. Rozkladacie pohovky nájdete  v rôznych veľkostiach a farbách. Najlepším typom rozkladu sedačky je „roll“, ktorá má už dokonca v sebe aj zabudovaný matrac a jej rozloženie „rolovaním“ je naozaj veľmi jednoduché.

V spálni vám musí prúdiť vzduch, pamätajte na to

Je nanajvýš dôležité, aby vaša posteľ vetrala. Človek sa totiž za noc v priemere 45-krát otočí a vypotí asi 1,5 litra potu. Podľa štatistík s vami pritom zdieľajú lôžko až dva milióny roztočov, ktoré milujú vlhko. Preto dbajte na to, aby v celej spálni pokiaľ možno čo najviac prúdil vzduch a miesto pod posteľou nebolo zapratané zbytočnosťami. Snažte sa v spálni tiež neustále udržiavať poriadok.

Nezabudnite, že dobrú pohodu v spálni získate nielen s cenovo prijateľným nábytkom, ale aj jej výmaľbou. Odborníci odporúčajú obľúbené svetlé odtiene béžovej, modrej alebo fialovej. Máte v obľube odtiene skôr teplejšie? V tom prípade zvoľte tlmené odtiene oranžovej či žltej. Výrazná červená alebo iné žiarivé farby sú na spanie dosť nepríjemné, čo v spálni nie je žiaduce.

Spálňa je a zostane jednou z najdôležitejších miestností v byte. V posteli totiž strávite priemerne tretinu života, a preto mali by ste dbať na to, aby táto miestnosť bola po všetkých stránkach dokonalá. A to nielen z pohľadu spálňového nábytku. Mali by ste sa tiež včas rozhodnúť, či zaobstaráte koberec alebo necháte len prázdnu podlahu, čím budete svietiť a aké chcete doplnky a dekorácie.

Vybrali ste si medzi lacnými posteľami príma pohodlný kúsok? Napíšte do komentára pod článkom, odkiaľ ste čerpali inšpiráciu a poraďte s výberom ostatným čitateľom.

Zdroje: https://floved.eu/blogs/news/dauerschlafer-alles-was-du-wissen-musst

https://www.nytimes.com/wirecutter/guides/upgrades-to-sleeper-sofa/

https://foter.com/pros-and-cons-of-sofa-beds

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť