Home Rady pri výbere nábytku Viete si vybrať správny rošt k matracu? Poradíme Vám.

Viete si vybrať správny rošt k matracu? Poradíme Vám.

by Martin

Rošt zaisťuje kvalitné odvetrávanie matraca a zabraňuje tak tvorbe plesní a množeniu roztočov. Hlavne pri matracoch vysokých menej ako 7 cm preberá zaťaženie a rovnomerne ho rozkladá. Pri vyšších matracoch nie je jeho úloha taká potrebná, pretože väčšinu váhy dokážu rozprestrieť samy.

Čo zohľadniť pri výbere roštu:

  • Vašu hmotnosť – rošty majú rôznu nosnosť
  • Peniaze, ktoré ste ochotní investovať
  • Typ matraca – každý matrac vyžaduje určitý typ roštu
  • Zdravotný stav – najmä starším ľuďom a osobám po operácii uľahčí pobyt na lôžku elektrický polohovací rošt

Rošty do postele sa vyrábajú v dvoch typoch, latkovom a lamelovom. Výber záleží predovšetkým na type kúpeného matraca. Latkový rošt je vhodný pod pružinové matrace a tuhšie penové matrace s vyšším jadrom. Lamelové rošty sa potom hodia pod penové matrace.

Latkové rošty – lacné, ale účinné riešenie

Latkové rošty sa najčastejšie vyrábajú zo smrekového alebo brezového dreva. Latky bývajú spojené popruhom, ale nájdete aj rošty s pevným rámom. Medzery medzi latami nesmú byť väčšie ako štyri centimetre, inak by nimi mohol matrac prepadať a deformovať sa. Latkové rošty sa vyrábajú aj ako polohovacie, a to ako manuálne, tak elektricky. Latkové polohovacie rošty sú vhodné len na určité penové matrace. Pružinové matrace na ne nepatria.

Lamelové rošty pomôžu matracu s pružením

Lamelové rošty sa vyrábajú pevné, polohovacie i elektrické. Kvalitný rošt má mať aspoň 28 lamiel, pri lacnejších sa stretnete so 14 – 18 lamelami. Vyrábajú sa zo smrekového alebo bukového dreva, prípadne zo syntetických materiálov. Uchytávajú sa do pevných, alebo výkyvných plastových či kaučukových puzdier, vďaka ktorým lepšie reagujú na zaťaženie. Vyrovnávajú tak matrac, čím predlžujú jeho životnosť. Navyše sa ľahšie prispôsobujú tvaru tela. Rošty s výkyvnými puzdrami sú drahšie, ale investícia sa oplatí.

Na najviac namáhaných miestach, napríklad v oblasti bedrovej chrbtice, sa používajú aj zdvojené lamely. Tie sú vybavené posuvnými jazdcami, ktorými sa mení ich tuhosť. Niektoré lamelové rošty sa kombinujú s umelohmotnými tanierikmi rôzneho tvaru, vďaka ktorým sa lepšie prispôsobia tvaru tela. Cena takýchto roštov sa pohybuje rádovo v stovkách eur.  Na lamelový rošt sa odporúčajú používať štandardné matrace, najlepšie penové, ktorých výška je medzi 15 – 20 cm.

Polohovacie lamelové rošty ovládané manuálne i pomocou elektromotora uľahčia ležanie seniorom, ľuďom s problémami s chrbtom a rôzne deformovanou chrbticou a chorým, ktorí sú dlhodobo pripútaní na lôžko. Ak ste zdraví, polohovací rošt zrejme nevyužijete a neoplatí sa vám ho kupovať.

Najlepšie elektrické rošty majú poistku, ktorá vráti rošt do štandardnej polohy pri výpadku prúdu. Na polohovací rošt dajte latexový matrac bez dosky z kokosových vlákien, alebo matrac zo studenej či lenivej peny, ktorá je dostatočne ohybná a dobre sa prispôsobí tvaru ľudského tela.

Segmentové rošty

Segmentové rošty sa vyznačujú tzv. bodovým pružením. Tieto rošty obsahujú jednotlivé segmenty, ktoré pri zaťažení klesajú. Výhodou je preto presnejšie tvarovanie roštu. Vďaka anatomickým zónam podporujú ideálne rozloženie váhy tela na matraci. Konštrukcia z pružných segmentov (tanierov) výkyvných v 3 smeroch zaistí bodové pruženie po celej dĺžke i šírke roštu s tisíckami podperných bodov. Každý element je samostatne nastaviteľný v 2 tuhostiach. Takýto rošt poskytuje tiež veľmi dobré prevzdušnenie matraca.

Výklopné rošty – riešenie na postele s úložným priestorom

Na postele s vstavaným úložným priestorom sa vyrábajú výklopné rošty. Ak máte k posteli prístup z oboch bočných strán, vyberte rošt s bočným výklopom. Vyklápanie aj ukladanie vecí je jednoduchšie a pohodlnejšie. Ak bočný prístup nemáte, kúpte si rošt s čelným výklopom. Počítajte však s horším prístupom k úložnému priestoru. Niektoré postele majú výklopný rošt zabudovaný, takže máte o starosť menej.

Rozmerov sa nebojte, rošt padne do každej postele

Rošty sa vyrábajú v štandardizovaných rozmeroch rovnako ako matrace. Preto sa nemusíte báť, že by do postele nevošli. Naviac sú väčšinou o trochu menšie ako jej vnútorný priestor, takže ho do nej vložíte ľahko a bez použitia sily. Niektoré firmy ponúkajú výrobu roštov v atypických rozmeroch, takže ich zoženiete aj na posteľ vyrobenú sebe na mieru.

Dá sa opraviť poškodený rošt?

Keďže kúpa nového roštu nie je lacnou záležitosťou, je tu možnosť opravy poškodenej lamely. Stačí vymeniť iba poškodenú časť za novú. Šikovný majster vám ju vyrobí aj doma, ale dá sa samozrejme už kúpiť aj hotová lamela.

Aký rošt do postele používate? Podeľte sa s ostatnými čitateľmi o vaše skúsenosti.

Zdroje: https://blog.revivalbeds.co.uk/what-bed-slats-are-best

https://rosty-do-posteli.heureka.sk/poradna/ako-lahko-a-rozumne-vybrat-vhodny-rost/

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť