Home Predsieň inšpirácie Predsieň, hala, či zádverie? Ako ich prakticky zariadiť?

Predsieň, hala, či zádverie? Ako ich prakticky zariadiť?

by Martin

Keď sa povie predsieň, veľa z Vás si predstaví  stiesnenú miestnosť uprostred bytu, kde sa nachádzajú topánky a bundy na vešiakoch. Nie každému sa pošťastí bývať podľa vlastného návrhu alebo nájsť byt s veľkou predsieňou. Zostáva pravdou, že okrem skladiska topánok a oblečenia je predsieň prvým priestorom, ktorý ktokoľvek po vstupe do bytu uvidí. Zariaďujete  si úplne nové bývanie, myslite teda aj na trochu reprezentatívnosti.

Zádverie

Zádverie sa navrhuje prevažne v rodinných domoch a slúži ako tepelný a hygienický filter. Ide o malú miestnosť hneď za vstupnými dverami, ktorú od nadväzujúcich miestností oddeľujú ďalšie dvere. Nemusí tak nastať situácia, kedy do vykurovaného obytného priestoru domu pustíte vstupnými dverami vonkajšiu zimu. Hygienickú funkciu zvyčajne predstavuje využitie zádveria ako odkladací priestor, kde sa vyzujete, odložíte si kabát, odstavíte kočík alebo necháte uschnúť psa – teda si nenosíte do bytu neporiadok zvonku. V bytových domoch a bytoch sa zádverie obvykle nerealizuje. Ako tepelný filter čiastočne slúži chodba domu, ale odkladací priestor už má každý vo vlastnej predsieni. Ak sa o svoju obuv nebojíte, riešením je aj botník umiestnený na spoločnej chodbe bytového domu.

Predsieň a hala

Pojem predsieň od haly odlišujeme ich veľkosťou. Kým predsieň je štandardná úzka chodba sprístupňujúca k izbám v priemernom byte, halu si skôr predstavíme vo vile alebo vo veľkom byte. V zásade ide o rovnaký priestor – centrálna miestnosť, z ktorej sú dosiahnuteľné ostatné miestnosti. Bezprostredne by z nej mala byť hneď po vstupe do bytu prístupná kuchyňa a špajza.

Šírka by sa mala odvíjať od toho, koľko miestností byt má a teda koľko chce v ňom bývať osôb. Ak ide o byt pre viacčlennú rodinu, potom je 1,5 metra minimom, aby sa na predsieni dalo jednak pohodlne vyhnúť a po druhé, aby si neprekážali, ak sa niekam všetci spoločne rozprávajú. V minimálnom byte 1+1 alebo 1+kk, ktorý je primárne určený pre jednu osobu, potom stačí aj 1,2 metra, ak nebude jej súčasťou rovno úložný priestor.

Predsieň je v štandardnom byte ideálnou zónou pre úložné priestory. Už z funkcie predsiene ako vstupné miestnosti vyplýva, že sa tu budú skladovať odevy a obuv. Praktické riešenie predstavujú vstavané skrine, ktoré v našich končinách mnohí považujú za relatívne nový interiérový prvok. Pravdou je, že sa s nimi počítalo už v obytných priestoroch prvorepublikovej výstavby a nájdete ich aj v panelákoch. Pri vhodnom riešení dokážu ušetriť miesto a zároveň predstavujú významný úložný objem. Vyrábajú sa obvykle až do stropu, čo väčšina klasických skríň neponúka. Fakt, že sú obvykle pevne spojené so stenami, potom poskytuje dokonale stabilné podmienky pre vysoké posuvné dvere, ktoré ušetria ďalší kúsok miesta. Fungujú tiež ako tepelná a zvuková izolácia.

Ustálený pojem predstavuje predsieňová stena. Ide najčastejšie o kombináciu botníka, vešiakov a zrkadla. Neexistujú žiadne pravidlá, ako presne by mala vyzerať predsieňová stena. Celkom určite oceníte miesto na sadnutie, takže sa ponúka zhotovenie botníka s hornou plochou vo výške na sedenie. Štandardne sa botníky vyrábajú s niekoľkými nízkymi horizontálnymi policami, ale ak ho budete užívať aj pre dámsku obuv, príde vhod oddiel na vysoké topánky. Takto ich nebudete musieť prehýbať, pokladať na bok alebo stavať niekde do rohu predsiene. V prípade úzkej predsiene je možné zaobstarať botníky riešené menej typicky – so šikmými policami, výklopné, kde sa topánky uskladňujú zvisle, alebo dokonca závesné, kde topánku zavesíte za opätok, takže potrebná hĺbka samotnej skrinky bude len o málo väčšia než výška topánky. Samozrejmosťou by malo byť zrkadlo, v ktorom môžete pred odchodom skontrolovať svoj finálny vzhľad. Ak si budete môcť vybrať, neumiestňujte ho „na šírku“ cez predsieň, pretože z jedného metra toho moc nezhodnotíte. Pri úzkej, ale dlhej predsieni vychádza ako ideálne riešenie vnútorná strana vstupných dverí.

Vešiakovú stenu nezaobstarávajte pre všetky celoročné zvršky kompletnej rodiny, ale len pre tie aktuálne nosené. Pri inštalácii háčikov myslite na to, že hustý rad s minimálnym rozostúpením ešte neznamená veľkú kapacitu. Vrchné odevy majú nejaký objem, ktorý sa veľmi rýchlo nazbiera. V určitom bode už ďalšie kabáty nepridáte, nehľadiac na komplikované odoberanie. Okrem háčikov je možné nájsť aj steny s tyčou alebo výsuvom na ramienka – odevy sú tak uskladnené šetrne a predsieň vyzerá celkovo upravene a útlo. Odkladať budete, aj drobné odevy ako čiapky alebo šály, takže police alebo malá skrinka by tiež mala byť súčasťou. V predsieni tiež nechávame kľúče, vodítko a hračky pre psa, tašky alebo tašku na kolieskach, kabelky a mnohé ďalšie veci. A ak budete myslieť na všetky detaily pred zaobstaraním predsieňového vybavenia, nestane sa z nej len skladisko, ale plnohodnotná miestnosť bytu.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť