Home Praktické pracovne Pracovňa, či kancelária – ako ich zariadiť efektívne?

Pracovňa, či kancelária – ako ich zariadiť efektívne?

by Martin

V súčasnej dobe, kedy značný podiel povolaní si vyžaduje prácu s počítačom, sa pre mnohých tento vynález dokonca stáva jediným „pracovným nástrojom“.  Kancelária musí mať reprezentatívny charakter. Jej zariadenie bude o firemnej kultúre vypovedať viac, než si myslíte. Nemala by pôsobiť chaotickým dojmom, aby klient nenadobudol pochybnosti a istú nedôveru. Znamená to, že je potrebné dopriať zamestnancom v kancelárii dostatok priestoru na realizáciu. Vďaka ľahkej elektronickej komunikácii môžeme vykonávať prácu práve aj z pohodlia Vášho domova. A preto nie je ničím výnimočné, že v  mnohých rodinných domoch alebo v bytoch mávame kanceláriu – pracovňu.

Pri zariaďovaní pracovne alebo kancelárie by ste mali zvážiť niekoľko faktorov, ktoré ovplyvnia vašu efektivitu a produktivitu. Jedným z kľúčových faktorov je určenie ideálneho pracovného prostredia. To zahŕňa správnu teplotu, osvetlenie, úroveň hluku a vzduchovú kvalitu.  Je tiež dôležité zvoliť si správne nábytok, ktorý bude nielen funkčný, ale aj pohodlný a ergonomický. Okrem toho, organizácia pracovného priestoru a zariadení je rovnako dôležitá. Skladovanie dokumentov, kancelárskych potrieb a iných pomôcok v usporiadanom a ľahko prístupnom priestore ušetrí čas a zvýši produktivitu.

Priestorové dispozície pracovne

Než si zaobstaráte do pracovne, či pracovného kúta nábytok, mali by ste si dobre rozmyslieť, aká pracovná náplň Vás tu čaká a akú dobu tu budete tráviť. Úplne iné nároky by sa mali klásť na rodinný PC stolík a iné na plnohodnotné pracovné miesto. Pretože si kanceláriu zriaďujeme v bydlisku, nekladú sa na jeho hygienické parametre nároky ako na priestory, ktoré Vám k práci poskytuje zamestnávateľ. Tieto požiadavky však vznikli zo skúseností a je vždy dobré k nim prihliadať. Najčastejšou podobou domácej pracovne je zvyčajne štandardné kancelárske miesto s pracovným stolom, stoličkou a úložnými priestormi.

Z hľadiska delenia priestor v byte sa pracovňa radí do spoločenskej časti. Tým skôr, ak v nej prijímate napríklad klientov. Z tohto dôvodu by mala byť čo najbližšie ku vstupu do bytu alebo mať ideálne vstup vlastný. Riešenie, ktoré nevyžaduje priechod inou obytnou miestnosťou, by malo byť samozrejmé. Ak máte možnosť, realizujte v jej blízkosti pohotovostné WC. Legislatíva upravujúca požiadavky na trvalé pracovisko (zákonník práce a iné) vyžaduje svetlú výšku priestoru do 20 m2 min. 2,5 metra, 21-50 m2 a potom 2,6 metra. Kancelárske pracovné miesto by malo byť prirodzene osvetlené (teda oknom) a prirodzene vetrateľné. Objem vzduchu na jedného zamestnanca pri práci vykonávanej v sede musí byť min. 20 m3. Z predchádzajúcich podmienok si možno vytvoriť predstavu, ako by mala vyzerať Vaša pracovňa. V prípade pracovného kúta v rámci inej miestnosti pôjde o kompromis.

PC stôl, kancelárska stolička

Základným kusom nábytku v pracovni je bezpochyby stôl. Ideálny je taký, ktorý ste si nechali zhotoviť na mieru podľa Vašich potrieb. Jeho výška sa odvodí od parametrov Vašej postavy v polohe sediacej. Samozrejmosťou by mala byť polohovateľná kancelárska stolička. Čo sa týka možnosťou polohovania, vyrába sa v mnohých variantoch – takmer vždy s výškovo nastaviteľným sedadlom, u lepších stoličiek si potom môžete optimálne prispôsobiť aj uhol sklonu operadla, jeho tvrdosť podrúčky alebo aj opierka hlavy. Ergonomicky ideálny posed je taký, kedy máte úplne podopreté stehná a lýtková časť s nimi zviera pravý uhol alebo uhol mierne väčší. Chodidlá sú úplne položené na zemi. Chrbát úplne podopiera operadlo, najlepšie s tvarovanou bedrovou časťou. Pre písanie na klávesnici počítača zviera nadlaktie s predlaktím tiež pravý uhol – z tohto dôvodu sa stoly často vyrábajú s výsuvnou alebo rovno zníženou policou na klávesnicu. Na monitor počítača by ste sa mali pozerať pod nulovým uhlom, ani pozerať, ani vzhliadať. Z vyššie uvedeného textu Vám vyjde výška stola, ktorá sa u typového nábytku pohybuje okolo 75 cm. Najmenšia výška priestoru pre nohy by nemala klesnúť pod 60 cm a rovnako tak šírka (medzi nohami stola a zásuvkovým boxom pod.).

Veľkosť základného kusu stola, kam sa pohodlne vojde ako plochý monitor, klávesnica a myš, tak napríklad papierové podklady, by mala byť minimálne 140 x 70 cm. Ak pracujete nielen s počítačom, ale aj ručne, stôl umiestnite voči oknu alebo zdrojmi svetla pokiaľ možno stranou opačnou, než je ruka, ktorou píšete. Prídavné plochy doplňte podľa priestorových možností. Ak čakáte návštevy klientov, zaobstarajte si jednu časť stola, ku ktorej sa k Vám bude môcť posadiť viac ľudí. Ak nemáte o miesto núdzu, môže to byť pochopiteľne samostatný stôl so sedením.

Inštalácia a manipulácia so stolným počítačom Vám uľahčí hneď niekoľko vynálezov. Okrem známeho riešenia pomocou otvoru v doske stola na kabeláž, existujú aj závesné systémy alebo lišty na káble vedené pod doskou stola. S jednotkou počítača bude zase ľahšia manipulácia pomocou vozíka na kolieskach, ako v pevnej polici. Na klávesnici sa vyrábajú nižšie položené výsuvy. Uistite sa, že pod nimi máte dostatok miesta pre nohy, nie vždy je to pravidlom.

Policové regály

Pri výbere úložného kancelárskeho nábytku (policové regály) do priestorovo obmedzenej pracovne zohľadnite jeho hĺbku – často sa vyrába v hĺbke 40 cm, pritom kratšia strana najväčšieho krúžkového šanónu na archiváciu formátov A4 má iba 28 cm.


Pre prácu s papierovým materiálom oceníte okrem stolov aj nástenky. Mimo obligátne korkové alebo polystyrénové povrchy, existuje rad elegantnejšie vyzerajúcich povrchov – ako napr. tuhá pena na báze linolea alebo textilu.

Farby a materiály

Väčšina ľudí sa určite zhodne na tom, že pracovné prostredie by malo byť v rámci možností pokojné a nerušivé. V tomto duchu by ste mali myslieť pri výbere farieb a materiálov – príliš ostré, sýte farby alebo vzory odvádzajú pozornosť. Tlmené odtiene s niekoľkými farebnými akcentmi v kombinácii s drevenými povrchy sú ideálnym riešením.

V neposlednom rade by ste mali zvážiť aj estetickú stránku vašej pracovne alebo kancelárie. Umiestnenie rastlín a umenia môže pridať do priestoru farby a život, zatiaľ čo použitie jednotnej farby na stenách a podlahe môže pomôcť vytvoriť jednotnú a súvislú atmosféru.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť