Home Ako sa starať o nábytok Koberec = užitočný doplnok do každej izby?

Koberec = užitočný doplnok do každej izby?

by blog.novynabytok.sk

Schyľuje sa nám k zime a za oknami začínajú poletovať prvé žlté listy. Ráno nás víta hmla a jesenné dažde bubnujú na parapety. Je najvyšší čas zašiť sa doma, do útulnej izby a zaliezť niekam pod deku s čajíkom…

Jesenná a zimná pohoda sa dá umocniť aj menšími zmenami v byte. Ak potrebujete vniesť do izby viac tepla, skúste prispôsobiť Váš interiér studenému ročnému obdobiu. Ako ho najlepšie „zateplíte“? Čo tak štýlovým a kvalitným kobercom?

Kusový_koberec-Lalee-Joy119Silver-novynabytok.sk

   Kusový koberec – Lalee – Joy 119 silver

Prečo by koberec rozhodne nemal chýbať vo Vašom príbytku?

  • koberce izolujú podlahu od chladu (oceníte to hlavne v prípade, že bývate na prízemí)
  • po kobercoch sa príjemne chodí
  • koberce tlmia zvuky
  • na kobercoch sa nepošmyknete
  • koberce pohlcujú prach, ktorý by inak víril v miestnosti
  • nápadité koberce sú originálnym dizajnérskym doplnkom interiéru.

Odkiaľ sa vzali?

História kobercov siaha až do obdobia cca 3 000 rokov p.n.l., do Strednej Ázie, kde ručne tkané koberce postupne nahradili dovtedy používané kožušiny zvierat. Kočovníci si nimi vyzdobovali svoje príbytky a koberce zároveň slúžili na izoláciu počas tuhej zimy. V Ázii, na Blízkom Východe aj v Európe sa koberce postupne stali obľúbenými doplnkami, a to nielen na podlahe, ale aj na stenách. Okrem ochrany pred chladom zvonku plnili aj estetickú funkciu. Koberce boli krásne umelecky prepracované a často obsahovali aj náboženskú symboliku. Medzi celosvetovo najznámejšie a najdrahšie koberce patria perzské koberce. Perzskí tkáči tvorili už v 16. storočí hotové umelecké diela. Od nich pochádza aj Ardabil, najznámejší koberec na svete, utkaný z hodvábu a vlny. Má rozmery 10,5 m x 5,3 m a jeho výroba trvala približne 3 roky.

CT1432 large.tif

(Zdroj: Wikipedia)

Aké druhy kobercov sú dnes najpoužívanejšie?

Koberce z prírodného vlákna

Z prírodných materiálov sa najviac využíva vlna. Výhodou vlnených kobercov je, že veľa vydržia a po zaťažení sa ich vlákna vrátia do pôvodného tvaru, čo pri syntetických kobercoch nie je zaručené. Vlnené koberce taktiež dokážu vytvoriť v izbe lepšiu klímu, nakoľko vedia absorbovať a uvoľňovať vlhkosť. Vďaka obsahu lanolínu taktiež lepšie odolávajú mastným škvrnám. Vlnené koberce však majú aj nevýhodu: nezamilujete si ich len Vy, ale aj domáci škodcovia, konkrétne mole. Keď budete takýto koberec vysávať, nezabudnite ho povysávať aj z druhej strany. Nevýhodou je tiež pomerne malá farebná škála takýchto kobercov, keďže sa farbia ťažšie ako syntetické. Väčšinou ich teda dostanete len v prírodných odtieňoch.

Ak máte v rodine alergikov, stavte radšej na bavlnu. Praktické bavlnené koberčeky a pokrovce majú oproti vlneným jednu veľkú výhodu: väčšinu z nich môžete bez obáv prať v práčke (pri teplote, uvedenej výrobcom). Využijete ich v spálni, na chodbách, v kuchyni aj v kúpeľni.

Z ktorých ďalších prírodných materiálov sa vyrábajú koberce?

  • ľan
  • hodváb
  • juta
  • kokos
  • konope
  • sisal
  • morská tráva

Koberce z umelých materiálov

Koberce zo syntetickým materiálov ako je akryl, nylon, polyamid, polyester, polyakrylonitril či polypropylén, môžu mať nízky aj vysoký vlas a mnoho farieb. Tieto koberce sú zvyčajne dosť pevné a navyše aj antistatické a antibakteriálne, vďaka čomu sa hodia aj pre alergikov. Treba sa však o ne vedieť správne starať. Medzi umelými kobercami nájdeme veľa rôznych tvarov a foriem: koberce so strihaným vlasom, plyšové, slučkové…

novynabytok.sk_koberec

 Kusový koberec – Lalee – Style 702 Anthracite

Ako zistíte, či je Váš koberec kvalitný?

Skúste si zobrať medzi prsty vzorku koberca a ohnúť ju. Čím ľahšie sa koberec ohýba, tým je redšie tkaný a to znamená, že sa ľahšie opotrebuje. Kvalitné koberce kladú pri ohýbaní väčší odpor.

kvalitny_koberec_novynabytok.sk

Kusový koberec – Lalee – Havanna Handcarving 409 Silver

Aký koberec sa najviac hodí…

… do obývačky?

V obývačke vynikne krásny veľký kusový koberec. Výber záleží od Vášho vkusu – máte radšej decentné jednofarebné koberce alebo pestré vzorované? V akom štýle je ladená Vaša obývačka? Je moderná, high-tech, klasická, rustikálna, romantická alebo etno? Poraďte sa s celou rodinou – na koberec sa predsa budú každý deň pozerať všetci jej členovia. Ak máte v obývačke nábytok tlmenejších farieb, znesie koberec aj výraznejší odtieň. Ak máte moderný, farebný či lesklý nábytok s množstvom skla a LED osvetlením, zvoľte radšej niečo tlmenejšie.

http://www.novynabytok.sk/images/Famm/_MIESTNOSTI/famm_miestnosti_interierova_Oslo.jpg

Obývacia izba – Famm – Oslo

…do spálne?

V spálni vynikne veľký vlnený koberec a akýkoľvek luxusnejší druh vzorovaného koberca. Po spálni totiž toľko nešliapeme a koberec nám dlhšie vydrží. Spálňa praje pastelovým a  prírodným farebným odtieňom. Aj pri výbere farby koberca platí známe pravidlo: svetlé farby opticky rozširujú priestor, tmavé ho naopak zmenšujú a zútulňujú. Príjemné zemité odtiene Vás pekne „ukotvia“ a ak máte naopak príliš odťažitý priestor, napríklad veľa nábytku z tmavého dreva, šikovne „odľahčíte“ obývačku kobercom „nebíčkovej“ bledomodrej farby.

…do pracovne?

Pracovňa či kancelária, v ktorej mávate dôležité pracovné schôdzky, je miestom, kde môžete pokojne vystaviť aj Vás okázalý kobercový úlovok. Drahé, ručne tkané a luxusné orientálne koberce tu dokonale vyniknú a urobia dojem na Vašich návštevníkov.

http://www.novynabytok.sk/images/BRW/_MIESTNOSTI/BRW_STYLIUS_PRACOVNA_1.jpg

 Pracovňa – Black Red White – Stylius 1

http://www.novynabytok.sk/images/Extom/_MIESTNOSTI/EXTOM_MIESTNOSTI_PELLO_PRACOVNA_02.jpg

Pracovňa – Extom – Pello 2

…do detskej?

Deti milujú plyšové koberce a všemožné koberce so vzormi a pútavými farbami. Dávajte však pri ich výbere obzvlášť veľký pozor na to, aby boli kvalitne spracované a aby sa z nich neuvoľňovali vlákna, ktoré by deti mohli vdýchnuť. Na rozdiel od Vás, ktorí po kobercoch iba chodíte, sa totiž Vaše ratolesti na kobercoch hrajú.

detky_koberec_novynabytok.sk

 Detský koberec – Lalee – Amigo 305 Street

…na chodbu?

Chodby, haly a všetky ďalšie priestory, po ktorých iba kráčame, ale nezvykneme v nich tráviť veľa času, by mali pokrývať predovšetkým lacnejšie metrážne koberce a dlhé behúne s nízkym vlasom, ktoré sa veľmi jednoducho ošetrujú a po čase ich môžete pokojne vymeniť.

Ako sa máme správne starať o koberec?

Vetranie

Slnko, vietor a mráz sú Vašimi spojencami. Spoľahlivo zabijú baktérie a vyženú roztoče. Ak nemáte k dispozícii dvor, vetrajte aspoň na balkóne. Ak nemáte balkón, aspoň poriadne otvorte okná po vysávaní.

Vysávanie

Všetci ho dôverne poznáme. Vysávať by sme mali pravidelne, aby sa špina v koberci nedostala príliš hlboko. Pri vysávaní treba dbať buďte šetrní: používajte hladké násady, ktoré zbytočne neťahajú a neničia vlákna. Násady s vysunutými kefkami sú určené na podlahy z tvrdých krytín. Aby ste toho vysali čo najviac, vždy vysávajte proti smeru vlasu koberca. Ak chcete, aby to vo Vašej izbe po vysávaní lepšie voňalo, pridajte do vrecúška vysávača za hrsť sódy bikarbóny.

https://pixabay.com/sk/vys%C3%A1va%C4%8D-popr%C3%A1%C5%A1enie-dom%C3%A1cnos%C5%A5-268179/

(Zdroj: Pixabay)

Manuálne čistenie

Ak sa nám nechtiac podarilo spraviť na koberci škvrnu, napríklad vyliať farebný nápoj, nemali by sme otáľať a mali by sme ju vyčistiť hneď, pomocou obyčajnej kuchynskej špongie a špeciálneho prášku na odstraňovanie škvŕn. Nemali by sme ho však drhnúť, lebo to by mohlo tekutinu dostať ešte hlbšie do štruktúry koberca.

Tepovanie

Do tepovania kobercov sa môžete pustiť sami, v prípade, že na to máte vhodnú technickú výbavu. Správne vykonané tepovanie Váš koberec nezničí, naopak, predĺži jeho životnosť. Pri čistení koberca namokro používajte overené chemikálie, ktoré nechajte vsiaknuť do koberca. Až na seba naviažu špinu, povysávajte ich. Dobrý tepovač Váš koberec riadne preperie, a to bez veľkej námahy. Ak nemáte primeranú techniku na tepovanie, radšej si na tento spôsob čistenia kobercov zavolajte odborníkov. Po tepovaní zabezpečte kobercom dostatočne dlhé vetranie – nezabúdajte, že budú ešte niekoľko hodín mokré a potrebujú sa poriadne vysušiť.

Pranie

Do práčky môžete hodiť bavlnené koberce ale aj niektoré druhy kobercov zo syntetických materiálov, ktoré majú zospodu protišmykovú gumenú vrstvu. Vždy si ale vopred overte, či sa Váš koberec hodí na pranie v práčke. Malo by to byť uvedené na štítku od výrobcu, rovnako ako odporúčaná teplota prania. Pre lepšiu farebnú stálosť odporúčame pridať do práčky 2 dcl octu, ktorý naviac pôsobí aj dezinfekčne.

Čo v prípade, že máme domáce zvieratko?

Domáce zvieratká väčšinou milujú koberce rovnako, ak nie viac ako Vy. Myslite teda na to, že na nich môžu tráviť veľa času a okrem zanechanie chlpov ich môžu všelijako „vylepšiť“ – napríklad tým, že z nich kúsok odhryznú. Akékoľvek luxusné koberce a koberce so strapcami a podobnými dekoračnými prvkami by nemali byť v miestnosti, do ktorej majú domáci maznáčikovia povolený prístup. Po zvieratkách ostávajú v byte chlpy. Berte na to ohľad pri výbere farby koberca: biele mačacie chlpy na čiernom koberci Vás asi veľmi nepotešia. Pre jednoduchšie vysávanie Vám tiež odporúčame zaobstarať si koberce s nízkym vlasom.

BRW-Azteca3_novynabytok.sk

Obývacia izba – BRW – Azteca 3

Aké koberce máte najradšej Vy? Napíšte nám do komentárov!

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť