Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Tekvica – najlepšia jesenná dekorácia

Tekvica – najlepšia jesenná dekorácia

by blog.novynabytok.sk
Foto: © 2015 Pixabay

Foto: © 2015 Pixabay

Tekvice neodmysliteľne patria k jeseni. Kto by ich nepoznal – sú farebné, chutné a pekné. Spájame si ich s dobrou úrodou, jesennou domácou pohodou v podobe dezertu k nedeľnému obedu alebo so sviatkom Halloween, ktorý oslavujú predovšetkým mladí ľudia.

Ako si môžeme z tekvíc vyrobiť zaujímavú jesennú výzdobu?

  • Malé okrasné tekvičky vyniknú len tak poukladané na parapete aj naskladané v úhľadnej miske z prírodného materiálu.
  • Okrasné tekvice môžeme využiť aj ako svietniky. Pre väčšiu stabilitu bude ale potrebné zrezať ich spodnú časť. Do hornej časti vyrežeme 1-2 cm hlboký otvor, do ktorého vložíme čajovú alebo klasickú rovnú sviečku. Ak použijeme sviečky z prírodného včelieho vosku, môžeme sa tešiť na obzvlášť príjemnú arómu v byte.
  • Z okrasnej tekvičky si môžete vyrobiť aj netradičnú sviečku. Stačí ak ju lyžicou vydlabete, vložíte do nej knôtik a zalejete roztaveným voskom s prípadnou prímesou Vašej obľúbenej arómy.
  • Z tekvice sa dá vyrobiť atraktívna prírodná váza. Stačí odrezať z okrúhlej tekvice vrch, vydlabať vnútro, nechať obschnúť na slnku a následne do nej umiestniť zavárací pohár s vodou a obľúbenými jesennými kvetinami, farebnými listami, brečtanom, jarabinou, šípkami či konárikmi vresov. Takáto dekorácia nádherne oživí Vašu predsieň  a očarí hostí, ktorí k Vám prídu na jesenné posedenie pri čajíku alebo varenom vínku.
  • Tekvica môže slúžiť aj ako maliarske plátno. Poriadne ju umyte, odmastite a utrite. Následne ju môžete pomaľovať akrylovými alebo temperovými farbami, s čím Vám určite s radosťou pomôžu aj Vaše deti.
  • Najznámejším spôsobom výroby dekorácií z tekvice je jej vyrezávanie. Strašidelné vyrezávané tekvice si spájame so sviatkom Halloween, ale zvykli sa používať ešte skôr, než sa tento sviatok začal vo veľkom oslavovať. Lampáše z tekvice (a kedysi i zo zemiakov a červenej repy) sa umiestňovali do okien alebo pred domy a predstavovali duše zosnulých blízkych a spomienku na nich. Slúžili tiež ako ochrana proti zlým silám.

Foto: © 2015 Pixabay

Foto: © 2015 Pixabay

Kde najlepšie vyniknú tekvicové dekorácie?

Tekvice skvele vyniknú všade tam, kde sa schádza rodina k spoločnému stolovaniu, predovšetkým v kuchyni a v jedálni – na jedálenskom stole alebo na parapete okna. Vyrezávané tekvice s plápolajúcim svetielkom večer príjemne ozvláštnia obývaciu stenu či konferenčný stolík v obývačke alebo stôl či komodu v detskej izbe. Krásne dotvoria aj atmosféru priateľského posedenia na záhrade alebo na chalupe. Výborne osviežia aj predsieňovú zostavu či zimnú záhradu.

Foto: © 2015 Pixabay

Foto: © 2015 Pixabay

Ako správne vyrezať tekvicu?

Ak si chceme pripraviť vlastnoručne vyrezanú halloweensku tekvicu, budeme potrebovať:

  • tekvicu – najlepšie nie príliš tvrdú či nepravidelnú, v ideálnom prípade peknej oranžovej farby a s hladkým reliéfom
  • fixku alebo pero
  • lyžicu
  • kratší ostrý nôž (napríklad nožík na koberce)
  • kahanček (sviečku)

Postup:

  1. Tekvicu umyjeme a dosucha vyutierame.
  2. Okolo stonky načrtneme fixkou alebo perom kruh, štvorec, trojuholník alebo hviezdicu, aby sme na základe toho vyrezali poklop. Otvor by mal byť dostatočne veľký na to, aby nám cez neho prešla ruka.
  3. Poklop vyrežeme nožíkom tak, aby ostrie noža smerovalo šikmo na stred a vyrezaná časť mala kónický (lievikovitý) tvar. Takto vytvorené viečko sa nám následne nebude prepadávať do vnútra tekvice.
  4. Lyžicou vydlabeme vnútro tekvice a časť dužiny, aby nám ostala primerane hrubá stena (cca 2 cm). Ak necháme príliš veľa dužiny, môže začať hniť, plesnivieť a smrdieť. Ak by sme jej nechali príliš málo, tekvica rýchlejšie zoschne.
  5. Fixkou alebo perom jemne načrtneme na tekvicu motív, ktorý chceme vyrezať a opatrne vykrajujeme načrtnuté tvary ostrým nožíkom. Vyrezaný tvar by mal vyzerať dobre zvonku aj zvnútra.
  6. Navlhčeným papierovým obrúskom zotrieme viditeľné čiary po fixke alebo pere.
  7. Do tekvice vložíme kahanček a zapálime ho (najbezpečnejšie to bude cez niektorý z otvorov). Tekvicu s horiacou sviečkou nenechávame bez dozoru.

Foto: © 2015 Pixabay

Foto: © 2015 Pixabay

Tipy pre dlhší život tekvice

  • aby Vám okrasné tekvičky, ktoré ste si sami vypestovali, vydržali čo najdlhšie, zbierajte ich čo najneskôr, aby boli dostatočne tvrdé, a nechajte ich cca týždeň vysušiť na slnku
  • ak si kupujete tekvicu, vyberajte takú, čo má stopku dlhú aspoň 5 cm – do vnútra sa tak skoro nedostanú baktérie a tekvica Vám dlhšie vydrží
  • tekvice si vyžadujú dobre ventilovaný, vzdušný a suchý priestor, príliš veľká vlhkosť spôsobí, že začnú plesnivieť
  • aby ste Vašu tekvičku ochránili pred plesňami a zoschnutím, hneď po vyrezaní ju opláchnite čistou vodou a vyutierajte ju dosucha
  • pre dlhšiu životnosť a výraznejšiu farbu môžete tekvicu nastriekať bezfarebným lakom (napr. lakom na vlasy)
  • vnútro tekvice natrite vazelínou, ostane svieža a nesplesnivie
  • tekvicu ochránite pred plesnivením aj s pomocou vrecúšok s guľôčkami proti vlhkosti, ktoré poznáte z krabíc od topánok
  • pre istotu umiestnite tekvicu na podložku alebo podstavec, ktorý je rezistentný voči plesni
  • tekviciam vadí silný mráz, v zime ich radšej zaneste do domu
  • teplo tekviciam nevadí, v dostatočne suchej a vykúrenej izbe vydržia až do jari

Odkiaľ sa tekvice vzali?

Najstaršie semienka tekvíc sa našli v Mexiku a pochádzajú približne z obdobia 7 000 – 5 500 rokov p.n.l. V Strednej a Južnej Amerike bolo pestovanie tekvice veľmi populárne. Indiáni využívali jej plody nielen na jedenie, ale aj ako taniere, hrnce či hudobné nástroje. Do Európy sa dostali až v 16. storočí. Najväčšími svetovými pestovateľmi tekvíc sú USA, Kanada, Mexiko, India a Čína.

Nízkokalorickú a výživnú tekvicu môžeme variť, vyprážať, dusiť, grilovať, piecť aj zavárať. Konzumácia tekvice má množstvo zdravotných benefitov. Obsahuje vitamín C, E, B1, B2, betakarotén, železo, draslík, zinok, meď, horčík a vlákninu. Tekvicové jadierka je možné jesť aj surové a obsahujú taktiež veľa železa, fosfor aj nenasýtené mastné kyseliny.

Aké druhy tekvíc poznáme?

Tekvica má vyše 800 rôznych kultivarov, z ktorých väčšina z nás pozná len niekoľko. Tradičné veľké oranžové tekvice sa používajú predovšetkým ako halloweenové dekorácie. Malé okrasné tekvičky rôznych farieb (zelené, žlté, oranžové, biele) a tvarov (guľovité, hruškovité, podlhovasté, fľaškovité) sú obľúbenou ozdobou obydlí. Niektoré odrody zvyknú upútať aj nápadným vzorom, pruhmi, škvrnami či výrastkami. Okrasné tekvice sa nezvyknú konzumovať, nakoľko ich dužina má horkú chuť. Na tanieroch najviac končí populárna a zdravá oranžová tekvica Hokkaidó, ale aj iné druhy, ako je tekvica muškátová (vhodná na pečenie), cuketa či patizón.

Foto: © 2015 Pixabay

Foto: © 2015 Pixabay

Tak čo, inšpirovali sme Vás? Ste fanúšikmi tekvíc? Ako ich zvyknete vyzdobiť Vy?

 

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť

1 comment

Katarína Mosná 31. októbra 2015 - 13:54

Blahoželám, ja som už u Vás nakupovala a bola som skutočne veľmi spokojná. Pani Papánková je úžasná, doslova sa preklikala cez katalóg výrobkov o ktoré som mala záujem, aj keď za moju objednávku nezískal obchod veľa peňazí. Bola veľmi ochotná, milá, neprejavila ani najmenší náznak nevôle sa mi venovať. Takže jej veľmi ďakujem.
Teraz som bola opäť veľmi prekvapená. Vaša úžasná, maximálne aktuálna, vkusná, dokonca
poučná a ohromne pohotová upútavka s tekvicou je vtipná a predstavuje nevtieravú ponuku na Vaše produkty. Mnohé obchody si môžu od vás zobrať príklad v prístupe ku zákazníkom, aj na vkusnú reklamu ponúkaných produktov.
Prajem Vám, takých reprezentatívnych pracovníkov, akých dnes máte, s ktorými si získate veľa spokojných zákazníkov.

Comments are closed.