Home Kuchyňa a Jedáleň inšpirácie Jedálenské stoly – ako vybrať ten pravý?

Jedálenské stoly – ako vybrať ten pravý?

by blog.novynabytok.sk

Jedálenský stôl je miesto, pri ktorom sa schádzame s rodinou a priateľmi, pri dobrom jedle a pri poháriku. Pri jedálenskom stole sa spolu rozprávame, smejeme, hráme spoločenské hry, zdieľame zážitky, diskutujeme a rozhodujeme. V kuchyni, v jedálni či v obývačke – všade plní svoju funkciu ako stredobod spoločenského diania počas spoločného obedu či večere. Je to kus nábytku, ktorý by mal vyhovovať všetkým členom rodiny. Nemali by sme preto podceňovať jeho výber.

Jedálenský stôl – Halmar – MAURYCY (pre 4 až 6 osôb)

Základnou radou je: ak Vám to priestory umožňujú, kúpte si o niečo väčší jedálenský stôl. Ak má Vaša rodina štyroch členov, zaobstarajte si jedálenský stôl pre šesť osôb. Keď príde návšteva, budete ju mať kam usadiť. A počas každodenného stolovania oceníte väčší priestor. Klasické nerozkladacie stoly a luxusné drevené jedálenské stoly sa hodia do väčších priestorov, kde lepšie vyniknú, v kombinácii s vhodne zvolenými čalúnenými stoličkami.

Jedálenský stôl neumiestňujte do rohu. K takému stolu sa ťažko sadá a ten, kto bude sedieť v rohu, sa bude cítiť nepríjemne. Pre pohodlné prisúvanie a odsúvanie stoličiek by ste mali z každej strany počítať s minimálne 60cm naviac. Ľudia sa zvyčajne najlepšie cítia pri okrúhlom alebo oválnom stole. Pre 3-4 osoby stačí veľkosť 80x140cm pre oválny jedálenský stôl alebo priemer kruhu 100cm pre okrúhly stôl. Hranaté jedálenské stoly však majú veľké pozitívum: môžete ich postaviť k stene a v malom byte ušetria priestor.

Jedálenský stôl - Tempo Kondela - Nevada - ST 160 (pre 6 osôb)Jedálenský stôl – Tempo Kondela – Nevada – ST 160 (pre 6 osôb)

Ak radi robíte doma oslavy, na ktoré pozývate veľa ľudí, určite oceníte rozkladací jedálenský stôl, pri ktorom usadíte aj dvakrát toľko ľudí ako v zloženom stave. Nezabudnite však k nemu dokúpiť stohovateľné stoličky. Aby ste sedeli pohodlne, vzdialenosť medzi Vašimi kolenami keď sedíte na stoličke a doskou stole by mala byť aspoň 20 cm. Myslite na to pri výbere stoličiek alebo si rovno kúpte lacný jedálenský stôl so stoličkami (set), s ktorým ušetríte čas aj peniaze.

Pri údržbe jedálenských stolov hrá hlavnú úlohu materiál, z ktorého sú vyrobené. Ak ste si na každodenné stolovanie vybrali jedálenský stôl so sklenenou doskou, počítajte s tým, že na ňom bude vidieť každá malá nečistota. Bude Vás čakať veľa umývania, rovnako ako v prípade sklených konferenčných stolíkov. Zadovážte si preto pekné prestieranie. Jedálenské stoly z masívu sú pevné, ťažké, ekologicky nezávadné stoly, ako stvorené na každodenné používanie nielen pri rodinnom stolovaní, ale aj ako miesto, kde môžu deti písať domáce úlohy a dať si pritom olovrant. Hrozí im však poškriabanie či fľaky spôsobené perom, vyliatymi nápojmi či odtlačkami pohárov. Podpivníky, prestieranie a obrusy Vám pomôžu spoľahlivo ochrániť Váš drevený jedálenský stôl pred predčasným opotrebovaním.

Jedálenský stôl - Halmar - Marcel (pre 6 až 8 osôb)

Jedálenský stôl – Halmar – Marcel (pre 6 až 8 osôb)

Tempo_Kondela_Jedalenske_stoly_ESTER_LDT028

Jedálenský stôl – Tempo Kondela – Ester (pre 4 osoby)

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť