Home Rôzne štýly a dizajny 4 TOP interiérové štýly – je medzi nimi aj váš najobľúbenejší?

4 TOP interiérové štýly – je medzi nimi aj váš najobľúbenejší?

by blog.novynabytok.sk
Pekný interiér

Foto: © 2015 Pixabay

Ak zariaďujete byt, je len logické, že ho chcete zladiť do jedného štýlu. Ktorý si však vybrať, keď ich je tak veľa? Mnohí v tom majú jasno a od začiatku chcú mať všetko len v tom jednom, preferovanom štýle. Čo však v prípade, že ešte nie ste rozhodnutí? Vyberajte obozretne, nakoľko nábytok pravdepodobne nechcete meniť každý rok. Prinášame vám základný prehľad štýlov nábytku, ktoré sú podľa našich skúseností na Slovensku najobľúbenejšie.

1. Provensálsky štýl – nadýchaná romantika

lavender-827463_1920

Foto: © 2015 Pixabay

Tento štýl je v našich končinách mimoriadne obľúbený, aj medzi ľuďmi, ktorí zatiaľ nestihli osobne spoznať čaro francúzskeho vidieku. Na trhu je dostupných veľmi veľa doplnkov práve v tomto štýle, s prvkami romantického aj shabby chic štýlu, ktorým si pri troche fantázie môžete spestriť aj bývanie v paneláku. Predovšetkým dámy milujú ležérny a ženský nádych francúzskych interiérov. Provensálsky štýl totiž pôsobí veľmi domácky, avšak zároveň šarmantne a šik.

Jedáleň - Famm - Paris 4

Jedáleň – Famm – Paris 4

 Kreslo - Tempo Kondela - Mela Kreslo – Tempo Kondela – Mela

Vyznačuje sa predovšetkým používaním svetlých farieb – v tomto štýle nájdeme najčastejšie biely alebo krémový nábytok a doplnky, v kombinácii a pastelovými (napr. svetlou fialovou) alebo zemitými farbami a masívnym drevom. 

Obývacia izba - Famm - Royal 1

 Obývacia izba – Famm – Royal 1

 Spálňa - Famm - Paris 10

 Spálňa – Famm – Paris 10

Veľmi dôležité sú detaily, ktoré robia domov domovom: romantické kovanie na ráme postele, úhľadné nočné stolíky, vankúšiky s kvetinovým motívom (napríklad s typickou levanduľou), krásna posteľná bielizeň svetlej farby, záclonky, lampy s tienidlami z kovu a skla, sviečky, obrazy, zrkadlá a rôzne suveníry. Chýbať by nemali ani rezané kvety vo váze alebo živé rastliny vo farebne zladených kvetináčoch.

2. Škandinávsky štýl – svetlo a individualita

table-white-home-interior

Foto: © 2015 Pixabay

Nedostatok slnečného svetla v zime dokáže človeka ľahko uvrhnúť do ponurej nálady. Práve preto je severský štýl plný svetlých farieb a hravých doplnkov. Škandinávsky štýl je na Slovensku obľúbený predovšetkým medzi mladými ľuďmi. Základ tvorí jednoduchý a lacný nábytok, prevažne zo svetlého dreva alebo z laminátu.

 Konferenčný stolík - Tempo Kondela - Delta

 Konferenčný stolík – Tempo Kondela – Delta

Bielu farbu často dopĺňajú výrazné geometrické vzory a odvážne farebné akcenty. Byt zariadený v škandinávskom štýle znesie žltú čalúnenú sedačku, plagáty či moderné obrazy na stenách aj luster s papierovým tienidlom.

 Spálňa - Tempo Kondela - Royal

 Spálňa – Tempo Kondela – Royal

Vítané sú aj pásikavé bavlnené koberce, deky s motívom sobov alebo iných severských zvieratiek, závesy s veselou potlačou a nezvyčajné, jedinečné doplnky, ktoré vytvorili obyvatelia bytu. Na posedenie pre návštevu poslúžia hojdacie kreslá, stohovateľné alebo skladacie stoličky aj sedacie vaky. Severský štýl ráta s množstvom úložného priestoru, je praktický, jednoduchý a zároveň jemne excentrický.

3. Minimalistický štýl – poriadok a elegancia

Nočný stolík - Tempo Kondela - Bandy

 Nočný stolík – Tempo Kondela – Bandy

Moderný minimalistický štýl si získava čoraz viac priazne u Slovákov, a to nielen v mestských novostavbách, ale aj na vidieku, v domoch, ktoré si stavajú predovšetkým mladí ľudia. Základom je jednoduchosť, čistota, funkčnosť a voľné priestranstvo.

Spálňa - Casarredo - Venecia II - MOB

 Spálňa – Casarredo – Venecia II – MOB

Lesklá kuchyňa tón v tóne, so zabudovanými spotrebičmi, vstavané skrine až po strop, hranaté línie obývacej steny, nepriehľadné dvierka skriniek komody, jednoduchá posteľ s úložným priestorom, veľká kožená sedačka elegantného tvaru, bez nápadných vzorov a minimum doplnkov – tento štýl milujú ľudia, ktorým prekáža príliš veľa vizuálnych podnetov a majú radi poriadok.

Rohová sedačka - Tempo Kondela - Monako roh malý

 Rohová sedačka – Tempo Kondela – Monako roh malý

Nespornou výhodou minimalistického štýlu je jednoduchšie upratovanie. Odporcom minimalizmu však prekáža akási strohosť a neosobnosť tohto štýlu, ktorý na nich môže pôsobiť príliš chladne.

4. Klasický štýl – tradičné hodnoty, overené generáciami

Neutrálne farby, masívne drevo, kvalita, trvácnosť a nadčasová klasika. S týmto štýlom, ktorý je v našej krajine veľmi obľúbený, nič nepokazíte a nikoho neurazíte.

Spálňa - Black Red White - Bawaria 2

 Spálňa – Black Red White – Bawaria 2

Panelákový byt, starší aj novší dom, zariadený v klasickom štýle, nevyniká výstrednosťou, pôsobí útulne a poskytuje dostatok úložného priestoru a celkovú funkčnosť, spojenú s decentným dizajnom. V klasických obývačkách, ktoré sú zvyčajne ladené do zemitých farieb, krásne vyniknú kožené sedačky alebo sedacie súpravy. Klasický nábytok môžete doplniť kvalitným, ručne tkaným kobercom a hodnotnými doplnkami, napríklad starožitným svietnikom, vázou či obrazom. Svoje miesto tu má čiastočne aj jednoduchší starožitný a retro nábytok, napríklad holandský nábytok z masívneho dreva či povojnová skriňa po babičke. Dodajú vášmu interiéru punc originality.

Obývacia izba - Black Red White - Bolden 1

 Obývacia izba – Black Red White – Bolden 1

Chcem si pozrieť PEKNÝ kancelársky nábytok (3)

P.S.: Ktorý štýl sa vám najviac pozdáva? Je v našom prehľade ten, ktorý vás chytil za srdce? Ktorý interiérový štýl naopak nemáte radi a prečo? 🙂

Napíšte nám do komentárov!

 

 

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť