Home Rady pri výbere nábytku Chytrá domácnosť #2 – Chytré postele a matrace.

Chytrá domácnosť #2 – Chytré postele a matrace.

by Martin

Dobrá posteľ je dôležitá pre vaše zdravie, respektíve pre vaše výkony v profesionálnom i súkromnom živote. Preto vznikajú chytré postele, ktoré dokážu monitorovať váš spánok, a podľa nameraných údajov potom upravujú niektoré svoje vlastnosti. Doteraz ste si pre monitorovanie spánku museli dať náramok na ruku alebo položiť telefón na matrac, teraz si stačí ľahnúť a ráno máte všetky údaje o svojom spánku na mobile, tablete alebo počítači.

Múdra posteľ sa maximálne prispôsobí vašim spánkovým potrebám a dokáže vás zobudiť v ten najlepší čas tak, aby ste boli čo najmenej unavení. Pomocou chytrého matraca môžete sledovať aj dôležité životné funkcie bábätka, takže nemusíte mať strach o jeho bezpečie. Vývoj a výroba chytrých postelí a matracov je pomerne v začiatkoch, takže ich v mnohých prípadoch zoženiete len v startupových kampaniach a len v zahraničí. K cene si tak navyše musíte pripočítať pomerne drahú dopravu.

Foto: ©Depositphotos.com/innovatedcaptures

Chytrá posteľ od Sleep Number

Chytrá posteľ od Sleep Number je vybavená niekoľkými senzormi, ktoré strážia srdcové funkcie aj pohyby tela počas spánku. Namerané údaje sa zaznamenávajú do aplikácie na prístrojoch s operačným systémom iOS. Aplikácia Sleep IQ potom na základe zaznamenaných údajov vyhodnotí, ako kvalitný máte spánok, a navrhne tipy, ako ho zlepšiť. Okrem toho má posteľ špeciálnu technológiu, pomocou ktorej môžete nastaviť tvrdosť matraca. Váš iPhone s posteľou spárujete pomocou Bluetooth. Cena matraca začína na 930 eurách, vylepšené modely však stoja aj cez 5 500 eur.

Matrac od ReST Bed

Chytrý matrac ReST Bed sa prispôsobí vášmu telu tak, aby ste počas spánku mali v každej polohe rovnú chrbticu. Posteľ navyše monitoruje váš spánok a podľa nameraných údajov sa dokáže prispôsobiť vašim potrebám. Namerané dáta môžu pomôcť aj lekárom pri diagnostike porúch spánku.

Inteligentný matrac Balluga

Pri chytrom matraci Balluga môžete nastaviť teplotu, tvrdosť aj podperné body pre dosiahnutie rovnej chrbtice v akejkoľvek polohe. Má zabudovaný systém proti chrápaniu, poskytne masáž tela a monitoruje spánok (telesnú teplotu, tepovú frekvenciu i izbovú teplotu). Podľa nameraných údajov sa matrac nastaví tak, aby maximálne zlepšil kvalitu vášho spánku. Výrobca plánuje aj to, že matrac bude vedieť komunikovať s ďalšími chytrými prístrojmi, napríklad termostatom, svetlom, dymovým hlásičom či zámkom. Všetky nastavenia vykonávate pomocou aplikácie na smartfóne (iOS aj Android) a cena začína zhruba na 1 200 eurách.

Chytrý matrac od Kingsdown

Pri chytrom matraci od Kingsdown si pomocou telefónu nastavíte komfortnú teplotu (vďaka čomu sa dobre zbavíte vlhkosti v matraci) a podporné zóny tak, aby ste mali počas spánku rovnú chrbticu. Matrac obsahuje aj systém proti chrápaniu, takže už vás partner či partnerka nebudú rušiť od spánku. Matrac prepojíte s chytrým telefónom či tabletom pomocou Bluetooth.

Špeciálny poťah Luna

Pomocou poťahu Luna urobíte ľahko z klasickej postele chytré lôžko. Stačí ho pretiahnuť cez matrac, ktorý máte doma. Poťah má zabudované senzory, ktorými sleduje kvalitu vášho spánku, dýchanie aj srdcový tep. Poťah je pripojený k mobilu či tabletu a dokáže nastaviť teplotu lôžka, stlmiť osvetlenie v spálni, regulovať hlasitosť hudby, zamknúť vchodové dvere pri zaľahnutí, dať povel kávovaru aj nahrávať chvíle, kedy chrápete. Poťah Luna je na zakúpenie v štyroch rozmeroch a stojí od 220 eur.

Smartrress od Durmet

Nie vždy sa vydá výrobca chytrých zariadení správnou cestou. Príkladom môže byť podľa môjho názoru spoločnosť Durmet, ktorá na trh vypustila matrac, ktorý pomocou zabudovaných senzorov deteguje neveru. Tie sú citlivé na aktivitu a údery na posteli a snímané údaje posielajú na smartphone. V aplikácii sa potom dozviete, ako dlho podozrivý pohyb na matraci trval alebo aké intenzívne nárazy na posteli boli.

Páči sa vám, čo všetko chytré matrace a postele vedia? Zaobstarali by ste si jeden z nich domov? Podeľte sa o svoj názor v komentári pod článkom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť