Home Ako sa starať o nábytok Bytové mýty #2 – Chytá lakovaný nábytok prach?

Bytové mýty #2 – Chytá lakovaný nábytok prach?

by Martin

Domáci prach je strašná potvora. Mnoho poriadku chtivých gazdiniek privádza takmer do šialenstva, alergikom zasa komplikuje život. Z čoho ten prach vlastne je a prečo nám tak vadí? Prach sa skladá z roztočov a ich exkrementov, ľudských a zvieracích šupín, vlasov, hmyzu, chlpov domácich zvierat, textilných vlákien, peria, baktérií, plesní, rias a peľových zŕn. Ľudia s alergiou na prach bývajú precitlivení na jednu alebo viacero jeho zložiek. Väčšina ich reaguje najmä na roztoče, presnejšie povedané na ich exkrementy, ktoré patria k najagresívnejším alergénom. Precitlivenosť sa prejavuje alergickou nádchou, bronchiálnou astmou, alergickým zápalom spojiviek a atopickým ekzémom.

Ako sa doma zbaviť prachu

Prachu sa síce úplne nezbavíte, ale môžete ho minimalizovať pravidelným upratovaním a praním. Miestnosti by mali byť dobre vetrané, suché, s rovnomernou teplotou vzduchu 19 – 21 °C a relatívnej vlhkosti 40 – 50 %. Tiež je dobré minimalizovať plochy, kde sa môže ľahšie zachytávať a tvoriť prach, roztoče a plesne. Preto odstráňte či obmedzte koberce, predložky, kožušiny, textilné závesy, tapety, čalúnený nábytok, handrové, vlnené a plyšové hračky, sušené kvety, akvária a domáce zvieratá.

Pre menšiu prašnosť udržujte v interiéri optimálnu vlhkosť vzduchu, napríklad pomocou zvlhčovačov alebo rastlín. Suchý vzduch neprospieva drevenému vybaveniu ani vašej pokožke a znižuje vašu obranyschopnosť aj pocit pohody. Použitím zvlhčovačov obmedzíte vznik elektrostatického náboja a znížite prašnosť v miestnosti, pretože vlhký vzduch viaže prachové častice. Vďaka tomu nebude na nábytok sadať toľko prachu.

Foto: ©Depositphotos.com/photographee.eu

Chytá sa na lakovaný nábytok prach?

Do bytu alergika voľte nábytok čalúnený kožou, ekokožou alebo umývateľnou textíliou, ktoré sa dobre udržujú. Môžete využiť tiež textíliu s antistatickými vlastnosťami, ktorá sa využíva aj pri výrobe matracov, vankúšov a perín. Pri kancelárskych stoličkách potom môžete zvoliť sieťovinu, ktorá je antistatická, takže nepriťahuje prach. Prírodné nelakované drevo nemá žiadny elektrostatický náboj, takže prach nepriťahuje, s lakovaným už to tak jednoduché nie je. Záleží predovšetkým na type laku a zvolených výrobných postupoch. Niektoré povrchy prach doslova priťahujú, na iných zasa nie je takmer vôbec vidieť.

Problém s nadmerným usadzovaním prachu býval hlavne pri staršom lakovanom nábytku. Dnes už výrobcovia väčšinou používajú také výrobné postupy a procesy, pri ktorých zbavujú nábytok elektrického náboja, a ten sa tak stáva maximálne antistatickým. Týmto postupom obmedzujú neskoršie usadzovanie prachu i tvorbu odtlačkov. Súčasťou lakovacej linky môže byť napríklad antistatická tyč, ktorá lakované dielce zbaví elektrického náboja. Množstvo „sadnutého“ prachu závisí aj od použitého laku. Voskovaný nábytok má totiž oproti nábytku dokončovanému inými lakmi výrazne lepšie antistatické vlastnosti.

Ako zabrániť usadzovaniu prachu na lakovaný nábytok?

Ak sa na lakovaný nábytok chytá viac prachu, než je zdravé, kúpte si čistiaci prostriedok, leštidlo alebo renovátor nábytku s antistatickými zložkami, ktoré eliminujú elektrostatický náboj a obmedzujú opätovné usadenie prachu. Potom už len stačí pravidelne omiesť nábytok prachovkou vždy, keď sa na ňom objaví trocha prachu. Najlepšie je použiť lepivú prachovku, ktorá prach nevíri, ale pohltí. Prach nikdy nestierajte suchou utierkou, pretože ho len rozvírite do okolia, a potom si na nábytok „sadne“ zase späť.

Pred samotným čistením nábytku ho opatrne zbavte prachu pomocou antistatickej prachovky alebo utierky, a to predovšetkým v prípade, že máte nábytok vo vysokom lesku. Prachové častice by totiž mohli lesklú plochu poškrabať. Leštiaci prostriedok nestriekajte priamo na nábytok. Riskujete, že sa na ňom vytvorí ťažko odstrániteľný povlak, ktorý bude prach priťahovať ešte viac. Prostriedok vždy nastriekajte na utierku alebo hubku a tou potom jemne utrite povrch nábytku. Zvyšky čistiaceho prostriedku nakoniec odstráňte čistou utierkou.

Foto: ©Depositphotos.com/belchonock

Aké máte skúsenosti so „sadaním“ prachu na lakovaný nábytok vy? Napíšte do komentára pod článkom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť