Home Bývajme zdravo! Chcete ušetriť na účtoch za energie? Poradíme vám ako!

Chcete ušetriť na účtoch za energie? Poradíme vám ako!

by Martin

Ceny energií ovplyvniť nevieme, ale môžeme vám poradiť, ako s nimi šetrnejšie hospodáriť. Aj malé zmeny v domácnosti môžu mať veľký efekt. Pomôžete tak nielen svojej peňaženke, ale aj životnému prostrediu.

Foto: © pixabay.com

Ušetrite na elektrine

Elektrospotrebiče s najvyššou energetickou triedou s označení A, A+ či A++ majú nižšiu spotrebu. Pri kúpe novej chladničky, mrazničky, pračky, sporáku a podobne tak sledujte aj energetickú triedu. Okrem toho by ste ich mali využívať efektívne. To znamená, že práčku alebo umývačku riadu pustite až keď sú plné. Bežne stačí prať aj pri nižších teplotách, teda do 60 °C.

Foto: © pixabay.com

Ušetríte tým elektrickú energiu aj vodu. Pri varení na elektrickom sporáku a pečení v trúbe využívajte aj zostatkové teplo. Sporák alebo rúru môžete vypnúť o niekoľko minút skôr a jedlo sa vám aj tak dovarí alebo dopečie. Ak potrebujete vriacu vodu nechajte ju zovrieť v rýchlovarnej kanvici a prelejte do hrnca. Niektoré elekrospotrebiče ako televízor, notebook spotrebúvajú elektrinu aj keď sú v stand by režime alebo vypnuté. V čase, keď ich nepoužívate spravíte najlepšie, ak ich vytiahnete zo zásuvky, alebo použijete predlžovačku s vypínačom. Nabíjačku, ktorú momentálne nepoužívate nenechávajte v zásuvke. Energiu totiž spotrebúva aj keď nenabíja mobil.

Foto: © pixabay.com

Úsporné svietenie

Úsporné žiarovky by mali byť už samozrejmosťou. Osvetlenie totiž tvorí podstatnú časť nákladov za elektrinu. V porovnaní s halogénovými a klasickými žiarovkami spotrebujú LED žiarovky o 70-80 % energie menej. Prakticky každá žiarovka sa dá dnes nahradiť LED žiarovkami, ktoré sú úspornejšie a majú podstatne dlhšiu životnosť. Navyše sú dnes už aj cenovo dostupné takže sa ich kúpa určite oplatí. Samozrejme by ste mali svietiť iba tam, kde to potrebujete. Nie je predsa potrebné mať vysvietený celý dom. Exteriérové osvetlenie môže byť vybavené aj pohybovým senzorom a bude svietiť iba vtedy, keď ho budete potrebovať. Do záhrady sa dá použiť solárne osvetlenie.

Ako šetriť vodou

Aj keď si to v súčasnosti možno až tak neuvedomujeme pitná voda je vzácnosťou a rozhodne by sa ňou nemalo plytvať. Šetrenie vodou je o zvyku aj o vybavení v domácnosti. To že rýchla sprcha je pri šetrení vodou lepšia ako kúpeľ vo vani iste viete. S umývaním riadu je to komplikovanejšie. Úspornejšie je samozrejme napustiť do drezu vodu, riad poumývať a potom iba opláchnuť čistou vodou. Nie každý ale toto riešenie považuje za hygienické a radšej umýva riad pod tečúcou vodou. Viacčlennej domácnosti sa určite oplatí umývačka riadu, ktorú ale treba pustiť až keď je plná. Voda by nikdy nemala tiecť zbytočne a platí to pri umývaní riadu aj pri osobnej hygiene. Častým zlozvykom je nechať tiecť vodu kým si umývame zuby.

Foto: © pixabay.com

Všetky vodovodné kohútiky sa dajú vybaviť perlátorom, ktorý stojí zopár eur ale dokáže ušetri veľké množstvo vody. Perlátor zmiešava vodu so vzduchom a vytvára rovnaký efekt ako keď tečie plný prúd vody. Úspora vody je cca 35-40 % vody. Pomôže aj úsporná sprchová hlavica, ktorá funguje na podobnom princípe. Samozrejme by ste nemali prehliadať kvapkajúcu vodu alebo pretekajúce WC. V konečnom dôsledku vám môžu takéto maličkosti navýšiť účty za vodu.

Foto: © pixabay.com

Používate doma úsporné žiarovky? Využijete naše tipy na šetrenie?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť