Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Vyrobte si potpourri a prevoňajte svoj domov

Vyrobte si potpourri a prevoňajte svoj domov

by Martin

Potpourri sú v podstate zmes sušeného ovocia, byliniek či korenia, ktoré váš domov zahalia do úžasnej vône podľa vašich predstáv. Okrem toho je z nich aj skvelá dekorácia, najmä ak ich vložíte do peknej misky alebo inej dekoračnej nádoby.

Foto: © pixabay.com

Z čoho spraviť potpourri

Poupourri si vyrobíte z kvetov, byliniek, korenia, ale napríklad aj šišiek, šípok či bukvíc. Čo konkrétne bude tvoriť vašu zmes je samozrejme na vás. Najčastejšie sa používajú aromatické kvety a bylinky. Z kvetou patria k najobľúbenejším ruže, pelargónie, hortenzie a z byliniek levanduľa, rozmarín, medovka či bazalka. Samozrejme môžete použiť čokoľvek iné čo vám príjemne vonia, napríklad škoricu, klinčeky, zázvor alebo vanilku. Vôňu môžu dodať aj prírodné esenciálne oleje. Keďže poutpurri sú aj dekorácia môžete doplniť aj kvety, bylinky a ďalšie prírodné materiály ktoré síce nemajú vôňu ale vyzerajú pekne.

Foto: © pixabay.com

Sušenie ovocia a byliniek

Bylinky bývajú pomerne citlivé a ak nie sú dokonale suché začnú plesnivieť a hniť. Sušiť ich môžete prirodzene, ak na to máte podmienky, napríklad na povale. Priestor by mal byť suchý, teplý ale s prúdením vzduchu. Ďalšou možnosťou je sušička na ovocie. V prípade byliniek ako je napríklad medovka je lepšie poodtrhávať lístky a sušiť iba tie, stonky by vyžadovali podstatne dlhšiu domu sušenia. Do poutpurri môžete pridať aj sušené kolieska pomaranča alebo citrónu. Tie takisto usušíte v sušičke alebo aj v trúbe na pečenie.

Foto: © pixabay.com

Ak do potpourri pridávate aj šišky, orechy, listy a podobne vôňu im dodá esenciálny olej.  Myslite na to, že aj tieto materiály musia byť suché, šišky môžete vypáliť v trúbe. Tieto dekorácie potom vložte do igelitového vrecka, kvapnite k nim vonné oleje a vrecko dobre uzatvorte. Po 3-4 týždňoch bude vôňa nasatá a poutpurri pripravené.

Foto: © pixabay.com

Ako kombinovať vône

Riaďte sa hlavne tým, čo je vám príjemné ale nebojte sa experimentovať. Ak máte radi kvetinové vône nakombinujte sušené kvety a vôňu môžete podporiť aj niekoľkými kvapkami esenciálneho vonného oleja. Overenou kombináciou je ruža, nechtík a šípky ku ktorým môžete pridať aj korenie, napríklad škoricu. Pre pokojný spánok pridajte k ruži levanduľu, harmanček a medovku. Chýbať nesmú ani klasické vianočné vône zložené zo škorice, badiánu a pomaranča. Obľúbené sú aj jablko a škorica alebo škorica a vanilka. V lete vás naopak osviežia hlavne citrusové vône ako pomaranč, citrón ale aj mäta a medovka.

Foto: © pxhere.com

Aké je vaša obľúbená vôňa? Máte doma poutpurri alebo používate iné vône do domácnosti?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť