Home Nápady do záhrady Aký by mal byť dokonalý záhradný nábytok?

Aký by mal byť dokonalý záhradný nábytok?

by Martin

Žiadna záhrada sa nezaobíde bez vkusného, kvalitného a pohodlného nábytku. Veď čaro záhrady spočíva najmä v tom, že nám ponúka oddych a pohodu kedykoľvek ju potrebujeme. Samozrejme dokonalý nábytok si každý z nás predstavuje trochu inak. Niekoľko užitočných rád ale iste padne vhod aj vám.

Kam nábytok umiestnite?

Na začiatku treba vyriešiť praktické veci. Umiestnenie nábytku nie je iba otázka priestoru a jeho rozmerov, ale čiastočne aj materiálu. Záhradné sedenie, ktoré je celú sezónu, alebo dokonca celý rok vystavené vplyvom počasia treba dôkladne ošetrovať, alebo si vybrať odolný nenáročný materiál. Na zimu je najlepšie nábytok odložiť do garáže, pivnice či na krytú terasu.

Ak takúto možnosť nemáte, zaobstarajte si aspoň kryciu plachtu, ktorá nábytok ochráni pred dažďom, snehom a mrazom. Všetky textilné časti ale treba odložiť pod strechu. Záleží aj na tom, či bude mať záhradný nábytok svoje stabilné miesto, alebo ho budete chcieť častejšie premiestňovať. Nábytok z masívneho dreva je o poznanie ťažší ako napríklad hliníkový alebo ratanový.

Najlepší materiál pre záhradný nábytok

Záhradný nábytok sa vyrába z dreva, ratanu, kovu alebo plastu. Každý materiál má určité prednosti. Ktorý z nich je najlepší závisí najmä od vašich očakávaní a požiadaviek. Drevený záhradný nábytok ulahodí oku zrejme najviac. Najčastejšie sa vyrába z agátového dreva, akácie alebo exotickejšieho teaku, pretože ide o odolné, tvrdé a zároveň pružné drevo. Aspoň raz ročne je potrebné nábytok ošetriť olejom, aby drevo nezačalo vysychať a praskať.

Nenáročný na údržbu je umelý ratan, ktorý je odolný voči poveternostným vplyvom, vysokým aj nízkym teplotám. Je teda farebne aj tvarovo stály. Nevyžaduje si žiadne špeciálne ošetrenie a vyčistíte ho vlhkou handričkou alebo vodou. Ďalšou možnosťou je kovový nábytok. Obvykle býva z kovu iba konštrukcia, sú ale aj zostavy záhradného nábytku, ktoré sú celé z hliníka, ocele alebo liatiny. Tento materiál je prakticky bez údržby, má dlhú životnosť a vysokú odolnosť. Cenovo najdostupnejší je plastový nábytok. Ten ale zvyčajne nevyniká kvalitou ani dlhou životnosťou.

Kvalitný nábytok by mal mať kvalitnú, stabilnú, odolnú kovovú konštrukciu, ktorá nehrdzavie. Zváraná konštrukcia je stabilnejšia ako montovaná, pretože spoje sa časom a používaním nepovolia. V ideálnom prípade by mala byť konštrukcia hliníková, zváraná a ošetrená práškovou farbou. Ak máte záhradný stôl so sklenenou doskou, musí ísť jednoznačne o tvrdené bezpečnostné sklo. Doska sa nesmie posúvať ani šmýkať.

Dbajte na svoje pohodlie

Drevo, ratan aj kov majú jedno spoločné – nesedí na nich príliš pohodlne. Niektoré zostavy záhradného nábytku alebo kreslá sa dodávajú aj podsedákmi alebo vankúšmi. Vďaka nim je sedenie oveľa pohodlnejšie a príjemnejšie. Pokiaľ nábytok je nábytok dodávaný bez nich, určite si ich dokúpte. Pre komfortné sedenie je dôležitý aj rozmer stoličky alebo kresla, najmä hĺbka sedenia. Väčšia hĺbka vám umožní pohodlne sa uvelebiť a vychutnávať si pekný deň v záhrade. Dostatočne vysoká a by mala byť aj opierka chrbta.

Aký materiál záhradného nábytku uprednostňujete vy? Ako sa o nábytok staráte?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť