Home Kuchyňa a Jedáleň inšpirácie 6 tipov, ako vybrať jedálenský stôl

6 tipov, ako vybrať jedálenský stôl

by Martin

Dnes je málokedy na jedáleň vyčlenená samostatná miestnosť.  Skôr sa spája s kuchyňou a pokiaľ je miestnosť dostatočne veľká, môžete si dovoliť aj veľký jedálenský stôl. V menších bytoch zasa oceníte menšie a praktické, prípadne rozkladacie stoly. Prinášame vám tipy, ako vybrať správny jedálenský stôl.

Umiestnenie jedálenského stola

Umiestnenie stola závisí najmä od dispozície bytu. Kuchyňa a jedáleň sú často spojené aj s obývačkou. Jedálenský stôl tak môžete umiestniť v kuchyni, v obývačke alebo niekde medzi týmito dvoma časťami. Ak máte samostatnú jedáleň alebo kuchyňu voľba bude zrejme jasná. Samozrejme treba brať ohľad na veľkosť miestnosti a tomu prispôsobiť veľkosť stola.

Rozmery jedálenského stola

Rozmery sa do určitej miery odvíjajú od vašich priestorových možností. Existujú ale odporúčané rozmery pre komfortné stolovanie. Veľkosť stola by ste mali vyberať aj podľa toho, pre koľko osôb bude slúžiť.  Minimálna šírka stola je 80 cm, normálna 100 cm a optimálna 104 cm. Dĺžka stola závisí od počtu osôb, pričom jedna osoba potrebuje aspoň 60 cm. Jedálenský stôl pre 4 osoby by tak mal mať v ideálnom prípade aspoň 80 x 120 cm, v prípade okrúhleho by mal byť priemer aspoň 100 cm.

Tvar jedálenského stola

Tvar stola je v podstate záležitosť vkusu, ale tiež usporiadania a veľkosti miestnosti. Klasikou je obdĺžnikový stôl, ktorý sa dá umiestniť do rohu, ku stene aj do stredu miestnosti. Navyše je menej náročný na priestor ako okrúhly. Štvorcový stôl je vhodný najmä do menších jedální či kuchyne. Poslednou možnosťou je oválny stôl, zaberie takmer rovnako veľký priestor ako obdĺžnikový.

Materiál jedálenského stola

Doska stola býva drevená, sklenená, plastová alebo laminátová. Masívne drevo patrí k najobľúbenejším materiálom, stačí ak je nalakované alebo napustené olejom, aby si uchovalo svoj vzhľad a dlhú životnosť. Cenovo dostupnejší a nemenej obľúbený je laminát. Okrem ceny je lákavé aj veľké množstvo farieb a vzorov, ktoré tento materiál ponúka. Sklenená doska vnáša do interiéru dávku elegancie, plastové dosky sú ľahké a dostupné v rôznych prevedeniach.

Rozkladací jedálenský stôl

Ste 4-členná domácnosť, ale z času na čas by sa vám hodilo ďalšie miesto pri stole ? Alebo potrebujete iba viac miesta na stolovanie? V oboch prípadoch veľmi dobre poslúži rozkladací stôl. Za bežných okolností vám nebude zaberať zbytočne veľa miesta, ale v prípade potreby sa ľahko roztiahne. Pri jeho umiestňovaní počítajte s rozmermi stola po rozložení.

Jedálenské stoličky

Jedálenské stoličky by mali byť v harmónii s jedálenským stolom. Jednou možnosťou je kúpiť celý jedálenský set, teda stôl a stoličky, alebo doplniť stôl stoličkami z rovnakej modelovej rady. Druhou možnosťou je vybrať si ich samostatne podľa svojho vkusu tak, aby ladili nielen s jedálenským stolom ale aj štýlom zariadenia.

Aký veľký je váš jedálenský stôl? Máte rozkladací alebo s pevnými rozmermi?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť