Home Rady pri výbere nábytku 5 vecí, ktoré by ste mali vedieť pri výbere postele

5 vecí, ktoré by ste mali vedieť pri výbere postele

by Martin

Čaká vás výber novej postele, pretože tá stará vám už neposkytuje dostatok pohodlia? Alebo sa vám iba žiada zmena? V každom prípade treba výber dôkladne zvážiť. Dobrá posteľ znamená aj dobrý spánok a dostatok energie počas dňa.

Rozmery postele

Nejde len o šírku a dĺžku postele, ale aj o jej výšku a výšku čela. Štandardná dĺžka postele je 200 cm, objednať sa dajú aj predĺžené. Minimálna šírka manželskej postele by mala byť 160 cm, pohodlnejšia je 180 cm alebo až 200 cm. Optimálna výška postele je 45-55 cm, s vyššej postele sa ale ľahšie vstáva. Ak máte spálňu v podkroví so šikmou stenou dajte pozor na výšku čela, resp. umiestnenie postele.

Posteľ s čelom alebo bez?

Čelo postele určite má svoj význam. Okrem toho, že posteli môže dodať charakteristický dizajn, poskytuje aj určitý komfort. Môžete sa o neho oprieť keď čítate knihu, sledujete film a podobne. Tiež vás chráni pred prípadným prievanom a spadnutím vankúša, ak nemáte posteľ pri stene.

Typ postele

Maximálny komfort vám ponúknu kontinentálne postele, nazývané tiež boxspring. Posteľ sa používa s dvoma matracmi, má čalúnené čelo a je pomerne vysoká čo súvisí aj s výškou použitých matracov. K obľúbeným patria čalúnené postele, a to najmä vďaka veľkej škále dizajnov a pohodlnému čelu postele. Klasikou sú postele z masívneho dreva, ktoré sú odolné, pevné a jedinečné, keďže ide o prírodný materiál. Lacnejšou verziou masívneho dreva je drevotrieska, ktorá má ale kratšiu životnosť. Vysokú pevnosť a odolnosť majú postele s kovovým rámom, ktoré môžu mať viac ako zaujímavý dizajn predného aj zadného čela.

Jeden alebo dva matrace?

Pri manželskej posteli si môžete vybrať, či chcete jeden veľký matrac alebo radšej dva menšie. Pokiaľ každý preferuje inú tvrdosť matraca budú lepšie dva samostatné. Tvrdosť matraca súvisí aj s polohou v akej spíte. Dva matrace s rôznou tvrdosťou vás môžu vyjsť drahšie ako jeden veľký, v tomto prípade sa ale šetriť príliš neoplatí. Na jednom veľkom matraci je tiež viac cítiť pohyby a prehadzovanie sa toho druhého, čo môže byť rušivé. Navyše s veľkým matracom sa aj ťažšie manipuluje.

Kombinácia matracu a roštu

Keď si kupujete posteľ, najčastejšie ide len o rám. To znamená, že rošt a matrac sa dokupujú samostatne. Samozrejme existujú aj výnimky, napríklad čalúnené váľandy alebo kontinentálne postele. Niekedy je súčasťou postele aj rošt. Najčastejšie máte na výber pružný lamelový alebo pevný latový rošt. V princípe platí, že pevný rošt by sa mal kombinovať s pružinovým matracom a pružný lamelový rošt s penovým matracom. Na latový rošt ale môžete uložiť aj penový matrac, mal by ale byť dosť vysoký, aby vás rošt netlačil.

Akú ty postele máte vy? Uvažovali ste o kontinentálnej posteli?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť