Home Obývačka inšpirácie Vyberáte svietidlá do interiéru? Využite všetky typy osvetlenia!

Vyberáte svietidlá do interiéru? Využite všetky typy osvetlenia!

by Martin

V každej miestnosti by ste mali využívať niekoľko typov svietidiel. Jedno hlavné dopĺňajú ďalšie druhy podľa toho, aký účel majú plniť. Svetelná pohoda je dôležitá pre vaše zdravie a príjemný pocit z interiéru. Myslite tak nie len na dizajn, ale aj na funkčnosť.

Stropné svietidlá

Stropné svietidlo je najčastejšie využívané ako hlavné alebo centrálne osvetlenie. Či už použijete stropné svietidlo alebo luster je na vás. Zaujímavý luster ale môže byť oživením obývacej izby alebo spálne.  Výsledkom by malo byť dostatočné osvetlenie celej miestnosti. Intenzita pritom vôbec nemusí byť vysoká, svetlo by malo byť mäkké, neutrálne a rozptýlené. Stropné svetlo sa podľa potrieb vhodne doplní ďalšími svietidlami. Nemalo by byť jediným zdrojom svetla v miestnosti.

Stolné lampy

Patria na nočný stolík, pracovný a písací stôl aj do obývačky. Treba ale rozlišovať, na aký účel je stolné svietidlo určené.  Ak ide len o doplnkové svetlo, nemusí byť intenzívne a môže sa jemne rozptyľovať. Takéto svetlo je vhodné napríklad na nočný stolík, keď máte zhasnuté hlavné svetlo. Na čítanie ale budete potrebovať iný typ svietidla. Svetlo by malo byť dostatočne intenzívne a sústredené, zvoľte teda nepriehľadné tienidlo a správnu žiarovku. To isté platí aj pri svietidle na písacom a pracovnom stole. Vlastnosti svietidla, intenzita a farba svetla sa musia prispôsobiť vašim potrebám.

Stojanové svietidlá

Stojanové svietidlá, podobne ako tie stolné, môžu svetlo rozptyľovať, alebo ho sústreďovať. Záleží len na tom, aký typ si vyberiete. V spálni či v obývačke tak môžu nahradiť stolné svietidlá. Pri posteli a nad nočným stolíkom vám môže svietiť vkusná polohovateľná stojanová lampa, vhodná aj čítanie. V obývačke zasa môže rozptyľovať svetlo lampa s originálnym tienidlom. Tento typ ale určite nájde svoje miesto aj na chodbe či vo vstupnej hale.

Závesné svietidlá

Zrejme najčastejšie sa závesné svetlo umiestňuje nad jedálenský stôl, ktorý dostatočne osvetľuje a zároveň je štýlovým doplnkom. Použiť sa môže aj ako hlavné osvetlenie namiesto stropného svietidla alebo lustra. Ak máte radi netradičné riešenia, môžete ho umiestniť aj nad nočný stolík. Dajte ale pozor na výšku aj tienidlo, aby vás svetlo neoslepovalo.

Nástenné svietidlá

Ide síce o doplnkové svietidlo, ale niekedy sa používa aj ako hlavné. Umiestňuje sa na zvislú stenu a tak osvetľuje najmä tú časť miestnosti, v ktorej je umiestnené. V menších miestnostiach ako je napríklad kúpeľňa, toaleta či chodba ale môže dostatočne osvetliť celý priestor. Na chodbe môžete umiestniť viac svietidiel, aby bola osvetlená po celej svojej dĺžke. V kúpeľni sa zasa môže dopĺňať so svetlom nad zrkadlom.

Aké typy svietidiel máte doma vy? Páči sa vám viac dizajnový luster alebo jednoduché stropné svietidlo?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť