Home Netradičné bývanie Ako vybrať štýlový a praktický konferenčný stolík do obývačky?

Ako vybrať štýlový a praktický konferenčný stolík do obývačky?

by Martin

Do obývačky jednoznačne patrí pohodlná sedačka a konferenčný stolík, bez ktorého by táto spoločenská miestnosť nebola kompletná. Pri výbere sa ale netreba zameriavať len na dizajn, ale hlavne na rozmery, materiál a funkčnosť stolíka.

Rozmery stolíka

Rozmery konferenčného stolíka sú pri výbere asi najdôležitejším atribútom. Aj keď vám stolík padne do oka, nebude vám nič platný ak sa nezmestí do obývačky, alebo ak bude naopak príliš malý. V ideálnom prípade by mali rozmery konferenčného stolíka zodpovedať max. 1/2 a min. 1/3  dĺžky sedačky. Pokiaľ ide o výšku tá by mala byť približne rovnaká ako výška sedenia vašej pohovky. Nezabúdajte ani na to, že medzi sedačkou a stolíkom by mal zostať voľný priestor šírky 50-60 cm, aby sa dalo okolo stolíka prejsť.

Ak máte menšiu obývačku môžete siahnuť aj po rozkladacom stolíku, prípadne sade stolíkov, ktoré šetria miesto. Ak potrebujete viac miesta môžete využiť všetky stolíky v sade, alebo ich „zložiť“ a používať len jeden.

Z akého materiálu sa vyrábajú stolíky?

Najobvyklejším materiálom na výrobu stolíkov a nábytku všeobecne je MDF alebp DTD, teda drevovláknité dosky, ktoré sú laminované, potiahnuté PVC fóliou alebo lakované. Existuje nekonečné množstvo farebných prevedení, ktoré môžu byť lesklé, matné alebo môžu mať povrchovú štruktúru pripomínajúcu drevo. Ak si vyberiete kvalitný stolík nemusíte sa báť o jeho životnosť ani o to, že by sa fólia začala odlupovať.

Klasikou je samozrejme masívne drevo, ktoré má dlhú životnosť a nie je tak náročné na údržbu, ako sa môže zdať. Drevo je potrebné nalakovať, predovšetkým jeho vrchnú časť, ale stačí to urobiť raz za 2-3 roky. Pokiaľ túžite po niečom modernom do úvahy pripadajú aj sklenené, plastové či kovové konferenčné stolík, prípadne kombinácia viacerých materiálov. Myslite ale na to, že lesklý plast alebo sklo je pomerne náročné na údržbu, pretože na ňom zostávajú šmuhy a odtlačky rúk. Na druhej strane ale vyzerajú skvele hlavne v modernej obývačke.

Na vzhľade záleží

Keď vyberáte konferenčný stolík mali by ste myslieť na to, že bude súčasťou obývačky, ktorá už má svoj štýl. Zvážte teda aj to, či stolík do obývačky zapadne a či sa hodí k sedačke. Ak sa vám zdá, že miestnosť je fádna, pokojne si vyberte stolík, ktorý jej dodá život. Pokiaľ ale v obývačke máte už nejaký výrazný prvok, napríklad sedačku, ale hýri viacerými farby pokúste sa stolík doladiť k nábytku.

Z pohľadu umiestnenia je najpraktickejším tvarom obdĺžnik alebo štvorec, ktorý skvele zapadne k sedačke. Okrúhle stolíky sú dizajnovo zaujímavejšie, ale o niečo náročnejšie na miesto. Zlatou strednou cestou medzi okrúhly a hranatým tvarom môže byť oválny stolík, ktorý nemá ostré hrany a zároveň je priestorovo menej náročný. Dôležité je aj to, či má stolík úložný priestor na časopisy, knihy, ovládače od TV a pod. Niektoré sú vybavené poličkou, iné zásuvkou alebo skrinkou. Niekedy je možné uložiť veci do stolíka, teda zodvihnúť vrchnú dosku získať tak miesto napríklad aj na deky.

Máte moderný alebo klasický konferenčný stolík? Uprednostňujete drevo, MDF dosky alebo sklo?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť