Home Bývajme zdravo! 6 tipov, pre váš dokonalý spánok

6 tipov, pre váš dokonalý spánok

by Martin

Ak máte problém v noci zaspať alebo sa ráno zobúdzate unavený je jasné, že máte problém. Za problémy so spánkom môže byť stres, ale aj nepohodlný matrac ale aj rôzne zlozvyky. Poradíme vám, ako si zabezpečiť kvalitný a pokojný spánok.

Foto: © pixabay.com

1. tip – Správny matrac

Pohodlná posteľ a predovšetkým kvalitný matrac majú veľký vplyv na kvalitu spánku. Okrem toho, že rozlišujeme matrace pružinové a penové podstatná je hlavne ich tvrdosť. Počas spánku by mala byť chrbtica v prirodzenej polohe a mať optimálnu oporu. Do príliš mäkkého matraca sa telo ponorí a výsledkom tejto neprirodzenej polohy môže byť bolesť v oblasti bedier aj problémy s platničkami. Podobné problémy ale môže spôsobiť aj príliš tvrdý matrac. Najlepšie je, vyskúšať si v predajni alebo showroome matrace rôznych typov a tvrdostí. Akú tvrdosť si vyberiete by sa malo odvíjať aj od telesnej hmotnosti. Aby bola chrbtica optimálne podopretá osoby s priemernou hmotnosťou si môžu vybrať aj mäkšie matrace, ľudia s nadváhou by si mali vyberať skôr tie tvrdšie. Dôležitý je samozrejme aj kvalitný a nepoškodený rošt.

2. tip – Veľkosť postele

Počas spánku človek mení polohy a tak je logické, že potrebuje dosť priestoru. Posteľ musí mať dostatočné rozmery pokiaľ ide o dĺžku aj o šírku. Pri jednolôžkových posteliach pre dospelú osobu je minimálna šírka 80 cm, ale širším lôžkom určite nič nepokazíte, skôr naopak. Pri manželských posteliach je odporúčaná minimálna šírka 180 cm, pretože musí dopriať dostatok priestoru dvom ľuďom. Kúpiť sa ale dajú aj postele so šírkou 200 cm, ktoré sú o poznanie pohodlnejšie. Dĺžka postele sa odvíja od výšky človeka, ktorý v nej bude spať. K svojej výške by ste mali pripočítať minimálne 20 cm a dostanete vhodnú dĺžku postele. Samozrejme dnes nie je problém nechať vyrobiť aj posteľ na mieru.

3. tip – Zbavte sa zlozvykov

Ak neviete zaspať alebo sa počas noci budíte príčinou môže byť aj alkohol kofeín alebo fajčenie. To, že kofeín má človeka nabudiť je známe a málokto si dá kávu pred spaním. Niektorí ľudia ale môžu mať problém zaspať aj kvôli poobednej šálke kávy. Okrem toho treba myslieť na to, že kofeín obsahuje napríklad aj čierny čaj a teda aj niektoré čajové zmesi, čokoláda alebo lieky proti bolesti. Aj keď alkohol obvykle spôsobí, že človek zaspí nenechajte sa zmiasť. Požitie alkoholických nápojov pred spaním často spôsobuje prerušenie spánku počas noci. Najskôr teda pokojne zaspíte, ale budete sa budiť počas noci a rozhodne si neoddýchnete. Aspoň 1-2 hodiny pred spaním by ste mali zabudnúť aj na cigarety. Aj fajčenie vás môže skôr nabudiť než upokojiť pred spaním. Objaviť sa môžu problémy so zaspávaním, zlé sny aj ťažké ranné vstávanie.

Foto: © pixabay.com

4. tip – Večerná rutina

Aj keď stereotypu sa obvykle snažíme vyhýbať, pre pokojný spánok je pomerne dôležitý.  Telo by sa malo pripraviť na to, že bude nasledovať oddych. Vynechať by ste tak mali aktivity, ktoré vás stresujú a rozhodne by ste pred spánkom nemali pracovať. Asi 2 hodiny pred spaním nemali jesť a na večeru sú vhodné skôr ľahko stráviteľné jedlá. Miesto televízie alebo počítača sa venujte radšej knihe alebo relaxujte. Taktiež by ste mali chodiť spať aj ráno vstávať v rovnakú hodinu.

Foto: © pixabay.com

5. tip – Športujte

Šport a fyzická aktivita určite dopomáhajú dobrému spánku. Pri týchto činnostiach sa telo unaví, ale myseľ sa obvykle vyčistí a upokojí. Cvičenie by ste si ale mali dobre naplánovať, pretože 2 hodiny pred spánkom sa už neodporúča športovať. Pri cvičení sa totiž uvoľňuje hormón kortizol, ktorý telo nabudí a tak by sa vám hneď po cvičení zaspávalo naozaj ťažko. Ak máte problém zaspať, pomôcť vám môže aj večerná prechádzka alebo jóga.

Foto: © pixabay.com

6. tip – Príjemné prostredie

V spálni, resp. v miestnosti kde spávate by ste nemali byť ničím rušený ani stresovaný. Do spálne rozhodne nepatrí televízor, počítač a čokoľvek, čo súvisí s prácou. Taktiež by ste sa mali vyhnúť výrazným a agresívnym farbám ako je červená, oranžová či žltá a voliť skôr modrú a zelenú alebo jemné pastelové odtiene. Počas spánku by mala byť v miestnosti úplná tma, aby vás nič nerušilo.

Zaspíte hneď ako si ľahnete do postele, alebo máte zo zaspávaním problém a budíte sa aj počas noci?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť