Home Nápady do záhrady Škodcovia v záhrade? Skúste tieto tipy.

Škodcovia v záhrade? Skúste tieto tipy.

by Martin

Záhradkárčenie je u nás jedným z najobľúbenejších koníčkov. Existujú veľké kolónie v okolí miest a takmer pri každom dome nájdete záhradu. Všade tam sa ale v závislosti na počasí viac alebo menej vyskytujú hmyzí škodcovia. Ako pred nimi najlepšie ochrániť vzácnu a vlastnoručne vypestovanú úrodu? Popri chémii vyskúšajte aj niektorý z ľudových receptov, osvedčili sa.

Budúca dobrá úroda začína už nákupom kvalitného sadiva

Váš budúci pestovateľský úspech podmieňuje už nákup sadbového materiálu. Vyberajte, rovnako ako pri izbových rastlinách, zdravé jedince, ktoré škodcom nepodľahnú tak ľahko. Semená vo vreckách od špecializovaných firiem majú za sebou chemickú ochranu. Overte si, že obdobne máte ošetrené aj sadivo zemiakov alebo cesnaku.

Foto: © pixabay.com

Najväčším nepriateľom je háďatko, ktoré likvidujú prípravky na báze síry. Medzi prostriedky na morenie cesnakového sadiva patrí aj roztok hypermangánu.

  • Vyberajte zdravú a silnú sadbu
  • Nezabudnite na vhodné stanovisko
  • Samozrejmosťou je hnojenie, zálievka a preventívna kontrola
  • Pri cesnaku používajte len morenú sadbu

Nepodceňujte ani takú základnú vec, ako je výber ideálneho stanoviska. Rastliny umiestnite podľa ich požiadaviek, správne ich hnojte a pravidelne zalievajte. Pri prevencii pred škodcami nepokazíte nič ani pravidelnou kontrolou.

Domáce záhradky najčastejšie napadajú vo veľkom množstve vošky

Takmer na všetkých druhoch rastlín v záhradách škodia najčastejšie vošky. Malé potvorky sa môžu masívne rozmnožiť, škodia satím a často prenášajú rôzne choroby. Sú neskutočne plodné a napádajú ovocné dreviny, ale aj okrasné rastliny alebo ihličnany. Pre boj s týmito škodcami využite mnoho chemických prípravkov alebo lepových dosiek zo špeciálnych predajní.

Ste zaťatí nepriatelia chémie vo svojej blízkosti? Bojujte s hmyzími nájazdníkmi v záhrade ľahko dostupnými, ľudovými prostriedkami. Najjednoduchšie na vošky je mydlový alebo saponátový postrek. Zmiešajte 2,5 litra vody s lyžicou tekutého mydla alebo jari a postrekujte najlepšie raz týždenne večer obe strany listov.

Zaberá mydlo, jedovatý nikotín z ohorkov, ale aj iné rastliny

Hmyzu nevonia ani ďalší prostriedok z „ľudovej“ dielne. Aj keď fajčenie nie je už príliš v móde, iste nájdete v okolí cigaretové ohorky. S ich vývarom vo vode potom zaobchádzajte rovnako ako s mydlovým postrekom. Nikotín obsahujú aj sušené tabakové listy, z ktorých si ľahko pripravíte výluh do rozprašovača.

Foto: © pixabay.com

Voškám nevyhovuje ani horký postrek z paliny. Pripravíte z desiatich deka čerstvých listov a 1,5 litra vody. Podobne funguje aj postrek z čerstvých paradajkových listov, ktorý vošky zahubí. Zeleninu ochránite aj inými rastlinami, ktoré vysadíte v tesnej blízkosti. Vošky tak odradí napríklad aksamietnica čiže afrikán, kapucínky, pažítka alebo fenikel.

5 šetrných a dostupných prostriedkov na ochranu záhrad pred škodcami:

  • Mydlo, saponát
  • Nikotínový výluh
  • Postrek z paliny
  • Výsadba aksamietnice
  • Kapucínka, pažítka, fenikel

Nezvaným hosťom sú tiež zhruba pol milimetra veľké roztočeky. Ich prítomnosť spoznáte podľa pavučiniek na spodnej strane listov, ktoré žltnú a usychajú. Pri pestovaní kapustovitých rastlín sú nepríjemné drobné a skákavé skočky. Rovnako ako larvy mlynárika kapustového ožierajú napadnuté rastliny. Na skočky funguje vápenný prach, húsenice musíte zbierať.

Zrejme najznámejším hmyzím škodcom zemiakov je pásavka zemiaková. Jej žravé larvy nechajú bez vášho zásahu z rastlín len stonky. Najjednoduchšie je pravidelný zber, ale pohodlný je skorý postrek. Milujete paradajky? Potom si dávajte pozor na húsenicu motýľa Tuta macaluta. Je to makadlovka, ktorá nemá slovenský názov, a jej húsenica vyžiera v listoch chodbičky.

Akým spôsobom sa staráte v sezóne o to, aby vám škodcovia nezlikvidovali úrodu? Napíšte do komentára pod článkom, či využívate aj ľudové prostriedky a poraďte ostatným čitateľom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť