Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Dekoračné svetlá – vytvorte si príjemnú atmosféru doma

Dekoračné svetlá – vytvorte si príjemnú atmosféru doma

by Martin

Dekoračné osvetlenie slúži ako doplnok k hlavnému svetlu. Väčšinou si pri ňom neprečítate knižku, ani nevyluštíte krížovku. Podieľa sa totiž hlavne na vytvorení príjemnej atmosféry v byte. Pohrajte sa s jeho umiestnením a výberom žiaroviek. Využite možnosť stmievania a prepínania rôznych farieb. Dekoračné svetlá kúpite samostatne aj ako súčasť nábytku.

Ako svetlo pôsobí na psychiku ľudí

Pomocou farebných svetiel docielite pozitívnych i negatívnych nálad. Medzi upokojujúce farby patrí zelená, modrá a fialová. Červená a oranžová sú povzbudzujúce a žltá neutrálna. Pri výbere farby sa riaďte vlastnou intuíciou. Vždy na vás musí pôsobiť príjemne. Farba svetla by nemala byť príliš sýta, aby nevyvolávala klamlivé dojmy z interiéru.

Čím bližšie je svetlo k človeku, tým viac narastá pocit intimity. Najintímnejšie je prostredie, kedy svetlo umiestnite do výšky asi 60 cm nad zemou. Ak sú svetlá do 120 cm nad zemou, teda v úrovni hlavy sediaceho človeka, pôsobí prostredie dôverne. Svietidlá umiestnené vo výške stojacej postavy vytvárajú dojem súkromného prostredia. Ak sú svetlá vyššie, než je dosah ruky, teda nad 240 cm, necítite pocit intimity a súkromia. Potom si môžete pripadať ako vo verejnom prostredí.

Z akých svetiel môžete vyberať?

Svietidlá zabudované v nábytku sú vonkajšie a vnútorné. Slúžia hlavne na osvetlenie pracovnej plochy v kuchyni a vnútorných priestorov šatníkových skríň, knižníc a vitrín. Po správnom umiestnení však pôsobia aj dekoratívne. Niektoré svietidlá použijete priamo ako dekoračné. Väčšinou majú tlmené svetlo, ktoré môže byť farebné. Svetlá namontujete priamo na plochu nábytku pomocou vrutov alebo lepidla, alebo ich vložíte do vopred pripravených otvorov.

Dekoračné osvetlenie môžete nainštalovať aj do stavebnej konštrukcie. Jedná sa hlavne o svietidlá v stropných podhľadoch a nikách. Využijete ich aj pre nasvietenie obrazov, sôch alebo iných umeleckých predmetov. Výhodou tohto riešenia je, že nevnímate svietidlo samo o sebe, ale iba osvetlené plochy.

Ako dekoračný prvok funguje aj svietiaci nábytok, ktorý využíva priepustnosť svetla niektorých materiálov. Svetelným zdrojom je väčšinou úsporná žiarivka, ktorá je napájaná káblom zo siete alebo vlastnou batériou. Efektívne je tiež použitie LED žiaroviek, u ktorých je možné meniť intenzitu a farbu svetla podľa nálady.

V dekoračných svietidlách sú najčastejšie LED žiarovky a pásky. Šetria náklady na energie a sú pomerne malé. Ľahko vytvoríte dekoračné osvetlenie ník, podhľadov či obrazov alebo funkčné osvetlenie skríň, políc či kuchynskej linky. Studené LED svetlo by ste nemali používať v spálni kvôli modrej zložke svetla, ktorá bráni tvorbe melatonínu. Nevýhodou LED žiaroviek a pásikov je vyššia cena oproti klasickým žiarovkám a žiarivkám.

Okrem klasických LED žiaroviek a pásikov, žiariviek a halogénových žiaroviek, ktoré ovládate pomocou klasického spínača, môžete použiť žiarovky ovládané diaľkovým ovládačom, telefónom, tabletom alebo hlasovými povelmi. Tieto systémy sú síce drahšie, ale cenu vykompenzuje maximalizácia pohodlia a istá návratnosť financií z ušetrenej energie.

Žiarovka, ktorú ovládate pomocou klasického ovládača, zvláda čisto bielu farbu a základné RGB farby. Tie namiešate až na 16 odtieňov. Je stmievateľná a má 4 programy na zmenu farby. Obstaráte ju od 7 €.

Päťmetrový LED pásik s diaľkovým ovládačom, ktorým ovládate jas a farebnosť, kúpite za približne 52 € v sade so všetkým, čo potrebujete k inštalácii. Uchytíte ho do úchytov a adaptér vložíte do zásuvky. Pásik sa uchytáva pomocou lepiacej pásky alebo sadou príchytiek sa skrutkami.

Pomocou iPhonu a iPadu môžete ovládať napríklad žiarovky Philips Hue. Majú intenzitu svetla 600 lúmenov a ponúkajú svetlo od teplej po studenú bielu a širokú škálu farieb. Dopredu si nastavíte niekoľko farebných schém, medzi ktorými môžete rýchlo a jednoducho prepínať. Sadu troch žiaroviek spolu s potrebným vybavením pre inštaláciu kúpite za 175 €.

Využitie dekoračného osvetlenia

LED diódy a pásky využijete na osvetlenie ník a stropných podhľadov. Ak diódy nainštalujete v pravidelnom alebo náhodnom rozmiestnení, vytvoríte veľmi efektné „hviezdne nebo“. Môžete použiť rôzne LED žiarovky s akoukoľvek farbou svetla.

Televíziu by ste nemali sledovať v úplnej tme. Preto nasvieťte stenu za televízorom tlmeným svetlom, ktorým vyrovnáte vysoký kontrast medzi jasom obrazovky a steny. Použite na to dekoratívne svetlá. Tými nasvietite aj police v televíznej stene alebo knižnici.

V detskej izbe navodíte pomocou dekoračného svetla psychickú pohodu dieťaťa pri zaspávaní. Svietidlá zaistí tiež bezpečný nočný pohyb po izbe. Použite nástenné svietidlo, svietiacu hračku, nočnú lampičku alebo orientačné svetlo do zásuvky.

V spálni využijete dekoračné svetlo na navodenie intímnej atmosféry a ľahšiemu pohybu v tme. Použite sviečky, orientačné svietidlo s malou intenzitou svetla, podsvietený alebo svietiaci obraz alebo čelo alebo rám postele, dekoračnú lampu alebo svetelný reťaz. LED svietidlá slúžiace ako orientačné svetlo môžete umiestniť čo najnižšie k podlahe, a to do výšky zhruba 20 – 30 cm.

V kúpeľni vyvolá dekoračné osvetlenie relaxačnú náladu. Osvetlite nábytok, podhľad alebo výklenok, v ktorom máte vaňu. LED diódy môžete ľahko zabudovať do škár obkladov a dlažieb v kúpeľni. Štyri LED svetlá so studenou bielou farbou vrátane trafa zoženiete za 48 €. Vybrané svietidlo musí mať krytie najlepšie IP66, ktoré zaručí vodeodolnosť. Používate žiarovky na diaľkové ovládanie? Poraďte ostatným čitateľom v komentári, na čo si majú dať pri nákupe pozor.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť