Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Opravte si staré kusy nábytku. Poradíme ako.

Opravte si staré kusy nábytku. Poradíme ako.

by Martin

Zbaviť sa starých vecí je teraz v dobe ekodvorov a iných miest na likvidáciu odpadu pomerne jednoduché. Uvažujete nad tým, že konečne rozbijete a odveziete starú komodu, ktorá vám už dlho prekáža v pivnici? Počkajte a rozmyslite si, či by vám taký kus nábytku po malej renovácii mohol doma poslúžiť k oživeniu či doplneniu interiéru.

Renovačné práce zvládne pri troche šikovnosti a chuti do práce každý. Skvelé je, keď máte na všetko dosť priestoru a nemusíte improvizovať napríklad doma v predsieni. Vybavená samostatná dielňa vás potom premení vo fanúšika renovovaného nábytku. V horšom prípade požiadajte šťastnejšieho kamaráta, či vás do svojho kutilského kráľovstva pustí.

Zo starej stoličky môže byť bezchybná hojdačka

Krásnym tipom na reštaurovanie nábytku je hojdačka zo starej stoličky. Určite doma nejakú mať budete. Šetrne jej odrežte nohy (ak ich ešte má), celú stoličku obrúste a natrite farbou najlepšie s veselým tónom. Bude to ešte chcieť pripevniť na spodnú stranu sedačky dva podložné lopáriky s presahom na každú stranu. Do tých vyvŕtate diery na pretiahnutie závesného lana a môžete sa ísť trebárs na záhradu krásne pohojdať.

Veľmi netradičnú ozdobu svojej záhrady, terasy alebo balkóna urobíte zo staršej zásuvky, ktorú už k pôvodnému účelu určite nevyužijete. Pekne vyzerajú aj pôvodné staršie rukoväte alebo kovania. Po nevyhnutnom obrúsení natrite šuplík farbou podľa vlastnej chuti, vysteľte ho nepriepustnou fóliou a naplňte hlinou. Vysaďte farebné kvety a unikátny kvetináč je hotový.

Z dvierok do kuchyne urobíte originálne vešiačiky ako nič

Ani staré či zvyšné dvierka do kuchynských skriniek nemusia nutne skončiť na ekologickej skládke alebo v ohni. Môžete ich prebrúsiť brúsnym papierom a natrieť matnou alebo lesklou farbou. Na drevo potom priskrutkujete vešiakové háčiky, ktoré si vyberiete z radu druhov v obchode. Keď ponecháte drevo s pôvodnou starou patinou, dostanete do predsiene skvelý vešiak.

Máte doma psieho domáceho maznáčika? Urobte pelech, ktorý mu budú ostatní štvornohí kolegovia len závidieť. Využite k tomu napríklad vyradený konferenčný stolík s okrúhlou doskou, ktorý vnútri obopnete a vysteliete textíliou a v chovateľských potrebách prikúpite vankúš, priamo určený do psieho príbytku na spanie.

V bývalom konferenčnom stolíku môže novo bývať aj pes

Staré členité okná s mnohými tabuľkami môžete ľahko pretvoriť v neobvyklý rámik na fotografie. Aj v tomto prípade bude dôležitá povrchová úprava. Rozmyslite si, či necháte združenému rámčeku starý ošumelý vzhľad, alebo ho renovujete a bude vyzerať ako zbrusu nový. Vodítkom k vášmu rozhodnutiu môže byť aj starobe fotografií a druh použitého fotopapiera.

Výborný úložný priestor dostanete len nepatrnou prerábkou staršej debničky na zeleninu alebo na zemiaky. Záleží úplne na vás, či necháte pôvodné vyblednuté drevo alebo ho obrúsite a potom natriete lakom či tónovanou farbou. V každom prípade priskrutkujte dole na debničku nábytkové kolieska a mobilný úložný priestor je váš.

Toaletku so zrkadlom vykúzlite zo starého šijacieho stroja

Zdedili ste starý šijací stroj a nie ste práve vyznávači domáceho šitia? Skúste ho pretvoriť v originálnu toaletka so zrkadlom. Zásuvky na oboch stranách trebárs starej Singrovky poslúžia skvele ako úložný priestor pre všetky dámske kozmetické nevyhnutnosti. Priestor po vlastnom šijacom stroji zakryjete zhora vekom so zrkadlom na spodnej strane. Kúpte si ale vhodné pánty a vymyslite vhodný spôsob zatvárania tak, aby ste nemuseli zrkadlo často meniť.

Starší rozkladací rebrík alebo štafle, vám po drobnej úprave poslúžia ako veľmi nápaditý policový stojan. Aj v tomto prípade záleží úplne na vás, či sa rozhodnete pre povrchovú úpravu dreva, alebo ho ponecháte natur. Podľa výšky rebríka odrežte tri až päť políc, ktoré prestrčíte z jednej strany rebriny na druhú. K priečkam radšej police pripevnite, aby ste nemuseli príliš myslieť na rovnováhu pri ukladaní jednotlivých vecí.

Vzdušná skriňa do komory má miesto pevných dverí králičie pletivo

Dostala sa vám do rúk staršia skriňa, ktorá už nemá použiteľné alebo opraviteľné predné dvere? Do komory alebo prípravne sa vám bude hodiť ako vetrateľný úložný priestor. Dverových výplní sa opatrne zbavte a namiesto nich natiahnite takzvané králičie pletivo s primerane veľkými okami. V takejto super skrini vám nezatuchnú žiadne veci, ku ktorým sa musí dostať čerstvý vzduch.

Po opravách kúpeľne nastáva klasická nerudovská otázka v prípade výmeny vane. Nemusíte pracne hľadať patričný ekodvor, ale skúste si vyrobiť vaňovú pohovku. Bude to chcieť trochu presného rezania a začisťovania, ale výsledok stojí za to. Vaňu môžete po úprave natrieť z vonkajšej strany vrátane nožičiek a dovnútra príde vankúš na sedenie.

Verte alebo nie, pohovku si nakoniec vyrobíte aj zo starej vane

Staršie stolíky s vyrezávanými nohami, pre ktoré nemáte iné využitie, vám pomôžu ako parádne police uložiť knihy alebo najrôznejšie dekorácie. Musíte ich ale opatrne rozrezať po dĺžke a vymyslieť potom upevnenie jednotlivých kúskov na stenu. Keď si pri natieraní vyberiete vhodný farebný odtieň, dostanete domov nábytkový kus, ktorý zaručene nikde nekúpite a nikto iný ho teda nemá.

Máte chuť zrenovovať si vlastnými rukami originálny kus nábytku? Napíšte nám v komentári pod článkom, aký ste mali doma úspech.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť