Home Nápady do záhrady Vyrobte si mobilné ohnisko z bubna práčky

Vyrobte si mobilné ohnisko z bubna práčky

by Martin

Dnes už takmer nevyhnutnou súčasťou vonkajšieho posedenia na záhrade či na betónovej terase je ohnisko. Aj obyčajný špekáčik, opečený večer pri praskajúcom ohni, sa stane hlavne pre deti neprekonateľnou lahôdkou. Ak nemôžete alebo nechcete stavať ohnisko klasické, vyrobte si alebo kúpte prenosné. Na trhu nájdete napríklad aj prenosné krby, misy na oheň alebo rôzne nádoby či drôtené koše.

Príjemnú atmosféru posedenia pri ohni nahradí len máločo

Dizajnové prenosné ohnisko môžu byť tiež skvelým exteriérovým doplnkom a oheň netradičným zdrojom osvetlenia. Či už umelé alebo klasické ohnisko sú najčastejšie z kovu, kameňa či skla. Možno ich umiestniť kamkoľvek, napríklad aj na drevenú terasu. Nenechávajú totiž za sebou spálenisko. Prenosné ohnisko musí byť stabilné, odolné proti prevrhnutiu a voči veľmi vysokým teplotám. Nemal by mu chýbať ani tepelný štít, ktorý izoluje nádobu s ohňom od okolitého prostredia.

Foto: ©Depositphotos.com/cokacoka

Pri nákupe neberte hneď prvý, pokiaľ možno čo najlacnejší model. Mávajú totiž niekedy na povrchu nekvalitný lak, ktorý odpadáva alebo si ho vypálite do steaku. Ceny kvalitných prenosných ohnísk sa pohybujú od niekoľkých stoviek eur a môžete ich v podstate ihneď používať. Bežné prenosné vonkajšie ohnisko, železný kôš s priemerom 40 cm a výškou 54 cm, dostanete za cenu okolo 50 eur.

Vonkajšie kovové ohnisko nezničí na záhrade váš trávnik a môžete v ňom kúriť celými klátmi dreva. Jeho súčasťou býva aj vložka na opekanie, ktorú zavesíte za vrchnú časť nádoby. Zaujímavé je oceľové vonkajšie prenosné ohnisko, kde stredovú nádobu na drevo, zakrýva drôtené veko na ochranu pred iskrami. Výrobok kúpite do 100 eur.

Väčšinu záhradných ohnísk vyrábajú firmy z ocele a ďalších kovových materiálov. V obchodoch nájdete ale aj produkty z betónových monolitických prefabrikátov, skla či kameňa. Trendom je tu univerzálny dizajn, ktorý sa hodí k väčšine typov exteriéru. Záleží na vašom osobnom vkuse. Palivom je klasicky drevo alebo drevené uhlie, ale napríklad aj časť záhradného odpadu. Popol je potom skvelým hnojivom.

Pre ohnisko z prefabrikátov musíte najskôr pripraviť rovný povrch

V hobby marketoch je na zakúpenie moderné prenosné vonkajšie ohnisko, ktorého cena začína na 120 eurách. Je odolné voči rozmarom počasia a jeho súčasťou je vonkajšie ohnisko s grilom, kde môžete vyprážať a opekať ako vo svojej kuchyni aj na bežnej panvici. Prefabrikované ohnisko väčšinou kúpite rozložené a musíte pre neho vopred pripraviť pevný podklad, najlepšie dlažbu. Hmotnosť celého takého krbu sa pohybuje okolo 300 až 600 kilogramov.

Foto: ©Depositphotos.com/Sportactive

Ste remeselne zruční? Vyrobte si vonkajšie ohnisko zo starého bubna práčky. Jadro práce zostane vždy rovnaké. Teda vypreparovať, obrúsiť, začistiť, pripevniť nožičky a potom nafarbiť žiaruvzdorným náterom. Budete k tomu potrebovať bubon z práčky, kotúčovú brúsku, drôtenú kefu alebo brúsny papier, oceľové rúrky či profily na nožičky, zváračku na ne a kvalitnú žiaruvzdornú farbu.

5 krokov, ako zužitkovať starý bubon od práčky, ktorý inak skončí na skládke:

  • Bubon vyčistite, odstráňte všetko z plastu a všetky usadeniny
  • Uhlovou brúskou odrežte všetko, čo prekáža, alebo čo sa vám nepáči
  • Zbrúste všetky ostré hrany dohladka a celý bubon zbavte povrchových nečistôt
  • Narežte si oceľové profily či rúrky a privarte ich ku dnu bubna ako nožičky
  • Natrite bubon kvalitnou žiaruvzdornou farbou a pozor pri opekaní

Ohnisko sa vôbec vo svete robí z hocijakého materiálu. Nájdete ich napríklad na starom stavebnom koliesku, samozrejme pri tom bez pneumatiky. Ideálny je aj starý barel, ktorému dole vyrežete okienko pre prisávanie vzduchu. Ohnisko si majstri stavajú aj z veľkých nákupných vozíkov zo supermarketu, či zo zvarených starých diskov kolies z nákladného automobilu. Veľmi efektne vyzerá parkové ohnisko, uložené vo veľkom železnom modeli námornej lode.

Pri nákupe dávajte pozor na lacné ohnisko, ktoré slúži v podstate len ako väčší gril. Ohnisko musí vydržať vykurovanie drevom aj bežné vonkajšie podmienky. Lacné výrobky sú dobré len na vyhrievanie uhlím. Naozaj odolný krb skvele doplní váš nový záhradný nábytok. Krb je najlepšie dvojplášťový, má ohnisko obložené šamotom, spodný prívod vzduchu do ohniska a popolník. Z plochy ohniska tiež nesmú pri bežnej prevádzke vypadávať uhlíky.

Podarilo sa vám vyrobiť doma na záhradu prenosné ohnisko? Napíšte do komentára pod článkom, ako sa vám na ňom griluje, a poraďte ostatným čitateľom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť