Home Nápady do záhrady Aký je paletový nábytok a štýl bývania? Zariaďte si originálny interiér.

Aký je paletový nábytok a štýl bývania? Zariaďte si originálny interiér.

by Martin

Túžite po originálnom a netuctovom nábytku, takmer do všetkých miestností vášho bytu? Kúpte si jednotlivé kúsky, vyrobené z použitých prepravných paliet. Medzi ľuďmi na celom svete sú čím ďalej obľúbenejšie. Materiál je lacný, nenáročný na opracovanie a po konečnej úprave vyzerá skvele. Ročne sa na svete vyrobí asi 700 miliónov paliet, zrejme tak nehrozí surovinová núdza.

Z použitých prepravných paliet urobí stolár prakticky čokoľvek

Z niečoho tak podceňovaného, ako sú drevené palety, vyčarí šikovný stolár skrinky, stolík, posteľ, pohovku aj vešiak. Výborne vyzerá aj botník, kresielka, či konferenčný stolík. Možností je nepreberne, čo kus, to originál. Palety sú pritom v každej krajine zo stromov, ktoré tam rastú najviac a najrýchlejšie. Na Slovensku je to smrek, ale napríklad v Japonsku céder.

Z europaliet si nechajte urobiť napríklad záhradný nábytok. Tu ich môžete nechať len tak, ako sú, len so základnou povrchovou úpravou. Doplňte ich farebnými vankúšmi na sedenie aj pod hlavu a užívajte si takmer rustikálnu atmosféru. Pocit je to skvelý. Paletový nábytok do bytu už musí byť ale obrúsený, natretý a nalakovaný. Odtieňov je celá škála, len si musíte vybrať.

Deti sa skvele vyhrajú v záhradných domčekoch alebo na hojdačkách z paliet.

Spozornite pri použití paliet v detskej izbe. Skontrolujte si hlavne do hladka obrúsené hrany úložných priestorov na hračky, poličiek, prípadne i skriniek. Hrubé triesky v detských prstíkoch nie sú nijako príjemné. Pre deti sú super aj záhradné domčeky na hranie alebo hojdačky. Z paliet si ale ešte zaobstaráte napríklad aj pelech pre zvieracieho miláčika či moderné schodisko.

Paletový nábytok je trendy alternatívou k bežnému nábytku z obchodov. Úžasne vyzerá napríklad konferenčný stolík z paliet v kombinácii so sklom. Do izby si kúpte stôl, ktorý vďaka pravidelným medzerám v palete poslúži ako netradičná vinotéka alebo úschovňa fliaš. Pravda je, že víno doma nemôžete kvôli teplu a svetlu dlhšie skladovať, preto je vysoká obrátkovosť zaručená.

Jedna paleta váži okolo 16 kíl, o jej pevnosť sa nebojte

Najčastejším využitím paliet je sedací nábytok a postele. Jedna paleta váži priemerne 16 kíl, takže sa nemusíte báť o jej pevnosť. Chcete sa pohodlne natiahnuť a snívať v málo viedenskom interiéri? Kúpte si napríklad futónový matrac a doplňte ho o veľké množstvo farebných vankúšov a podhlavníkov. Váš byt aj vďaka použitému drevu každého očarí dojmom tradičnej usadlosti a pohody.

Zaujímavou možnosťou na využitie paliet je vertikálna záhrada. Urobte si ju na chalupe na zakrytie inak nevyužívaných miest, alebo len tak pre radosť doma na balkóne. Najskôr zaistite zadnú stenu palety pred prepadávaním zeminy. Použite dosku alebo netkanú textíliu, a sponky do dreva. Nasypte do otvorov substrát, osádzajte podľa vlastnej úvahy a zalejte. Nakoniec paletu postavte a osaďte aj hornú časť.

HT = drevo ošetrené tepelnou úpravou. Paleta však nie je rezistentná voči choroboplodným zárodkom, s ktorými sa môže stretnúť pri prevážaní napríklad potravín a ďalších ľahko kontaminovateľných látok.

MB = paleta ošetrená metylbromidom. Ošetrenie sa opakuje každé 2 roky, takto je paleta dostatočne chránená voči mikroorganizmom. Metylbromid je od roku 2005 pre jeho toxicitu zakázané užívať mimo paletový priemysel. Plánuje sa jeho celosvetový zákaz do roku 2015. Tieto palety výrazne neodporúčame mať v interiéri, alebo v záhradke, nikdy ako kompostér.

Drevené palety využívané na jednorazový transport tovaru väčšinou ešte stále končia na skládkach. Množstvo odborníkov na úspory energií uvažovala aj o tom, že by sa s nimi mohlo napríklad kúriť a využiť ich ako štiepku v teplárňach, náhradou za uhlie. Výroba nábytku je ale tiež riešením. Pri troche šikovnosti si ho zostavíte doma aj sami, ale o tom budeme písať v niektorom z budúcich článkov.

Používanie recyklovaných paliet na výrobu nábytku vo veľkom je jednou z ciest, ako spomaliť na našej planéte drancovanie lesov. Z odstránených europaliet sa dá urobiť prakticky čokoľvek a ide o veľmi odolný a kvalitný materiál. Myslite teda pri zariaďovaní bytu na to, že prírodné zdroje nie sú nevyčerpateľné a mali by sme ich zachovať aj pre ďalšie generácie.

Foto: © pixabay.comFoto: © pixabay.com

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť