Home Bývajme zdravo! Zlý matrac ohrozuje vaše zdravie i psychickú pohodu. Zbavte sa ho

Zlý matrac ohrozuje vaše zdravie i psychickú pohodu. Zbavte sa ho

by Martin

Po ťažkom a namáhavom dni v práci si vaše telo i myseľ zaslúžia poriadny a ničím nerušený spánok. K tomu prispeje aj kvalitný matrac. Je ťažké povedať konkrétne, ktorý to je, pretože každému z nás vyhovuje iná tvrdosť i materiál. Preto si matrac pred nákupom poriadne otestujte. Skúste na ňom aspoň niekoľko minút ležať v polohe, v ktorej najradšej zaspávate a najčastejšie spíte.

Kvalitný matrac je základ!

Mladým a zdravým ľuďom bude vyhovovať skôr tvrdší matrac. Mladí totiž majú vyššie bazálne teplo, ktoré je potreba odvádzať. Ak leží na boku na tvrdšom matraci, tak sa telo prirodzene podopiera ramenom, bedrami a kolenami, takže ho matrac neobopína a nezahrieva. V mäkkom matraci môže byť odvod tepla nedostatočný.

Seniori majú naopak bazálne teplo nižšie, ale rovnako ako mladí potrebujú matrac tvrdší, pretože im nebráni v pohyboch na lôžku, umožňuje im využiť oporné body skeletu a nekladie odpor pri otáčaní. Dospelí si môžu svoje telo rozmaznávať a dopriať si matrac mäkší. Výber tvrdosti potom záleží predovšetkým na ich hmotnosti.

Matrac vhodne skombinovaný s roštom rozloží dokonale hmotnosť tela, kopíruje jeho tvar, poskytuje chrbtici dostatočnú oporu a uvoľnenie chrbtovým svalom.

Kvalitné matrace majú zónovanie tuhosti, teda rôznu tvrdosť v rôznych miestach. Ľahšie sa tak prispôsobia tvaru ľudského tela a lepšie ho podoprú. Komfortný matrac má až 7 zón, ktoré sa vytvoria použitím rôznych materiálov, ich profilovaním alebo napríklad použitím pružín a rozdielnou hrúbkou drôtu.

Letná a zimná strana matraca slúži na to, aby v lete matrac chladil a v zime hrial. To prispieva k lepšej termoregulácii a bráni nadmernému poteniu. Zimná strana je väčšinou tvorená vrstvou ovčieho rúna, ktoré je antibakteriálne, hypoalergénne, dobre odvádza pot a má termoregulačné vlastnosti. Letná strana potom býva z kokosového vlákna alebo jemných druhov bavlny. Nekumulujú totiž teplo a väčšinou sú hydrofóbne.

Čo musí matrac spĺňať?

  • Použitie hygienicky nezávadných materiálov
  • Pružnosť plochy s rezervou pruženia
  • Správna podpora tela
  • Podpora svalovej funkcie pri otáčaní
  • Priedušnosť v celom priereze matrace
  • Podpora samovoľnej termoregulácie organizmu

Rozmery matraca voľte podľa veľkosti postele. Všetko sa vyrába v štandardizovaných rozmeroch, takže sa nestane, že by sa do nej nezmestil. Ak máte posteľ vyrobenú v atypických rozmeroch na zákazku, je možné si takto nechať vyrobiť aj matrac.

Všeobecne sa dá povedať, že čím vyšší matrac bude, tým bude ležanie komfortnejšie. Pri príliš tenkom matraci by vás napríklad mohol tlačiť rošt. Na druhú stranu sú však zbytočné aj príliš vysoké matrace zložené z viacerých pružiacich vrstiev. Nevyužili by sa totiž všetky vlastnosti jednotlivých materiálov.

Nezabudnite vhodne skombinovať matrac s roštom. Na latky patria pružiny, na lamely peny. Na polohovací rošt nepatria pružinové matrace. Vhodné sú matrace zo studenej alebo lenivej peny a z latexu bez vloženej dosky z kokosových vlákien. Tie sú totiž dobre ohybné a ľahko sa prispôsobia tvaru ľudského tela.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť