Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Detské koberce sú ideálne na podlahe izbičky. Vyberte si ten správny.

Detské koberce sú ideálne na podlahe izbičky. Vyberte si ten správny.

by Martin

Koberec v detskej izbe je skvelá vec. Malé deti na ňom môžu pohodlne ležať, ale aj skákať, hrať sa s modelmi autíčok alebo sa plaziť. Vďaka všitým vzorom sa môžu tiež naučiť farby, tvary aj číslice. Vyberajte vľúdne, jemné a pritom pevné tkaniny, samozrejme zdravotne neškodné. Každé obdobie detského veku od batoľaťa až po školu potrebuje iné hračky či veci na poznávanie sveta.

Pri výbere koberca do izbičky záleží hlavne na dieťati

Pre batoľatá je ideálny obzvlášť jemný a zamatový povrch koberca, väčšinou len s jedným, ale jasným obrázkovým motívom. V predškolskom veku je skvelá zábava hra s kreatívnymi pomôckami na koberci s rôznymi motívmi. Pre školákov je potom výborný koberec trebárs s motívmi anglickej abecedy a priradenými obrázkami, násobilkou, ale aj mapou sveta.

Ak máte zdravých potomkov, odborníci koberce do ich izieb odporúčajú. Sú mäkšie, teplejšie a ocení ich každý, kto chodí často bosý. Výhody kobercov sú jasné, tlmia hluk, ďalej zlepšujú akustické pomery v miestnosti a sú aj lacnejšie. Meter štvorcový kúpite aj za 7 eur, ale kvalitná vlna vás vyjde na oveľa viac.

Mnoho moderných materiálov na koberce má výborné antistatické vlastnosti.

Neverte bezhlavo tomu, že koberce sú lapače prachu. Ak ich správne vyberiete, má mnoho z nich vďaka moderným materiálom výborné antistatické vlastnosti. Starostlivosť o podobné podlahové krytiny je tiež neporovnateľne jednoduchšia, než napríklad pred dvadsiatimi rokmi. V domoch s alergikmi a astmatikmi ale koberce spravidla nenájdete, rovnako ako záclony alebo závesy.

Pri výbere veľmi záleží aj na vašej voľbe všetkého nábytku i doplnkov. Vhodne zvolený koberec býva dominantou miestnosti a mal by detskú izbičku rozžiariť. Dieťa sa potom na ňom hrá veľmi rado. Farebné a rôzne pestré koberce s obľúbenými postavičkami či zvieratkami vyvolávajú v deťoch hravosť, nápaditosť a pomáhajú im rozoznávať jednotlivé farby, tvary a vzory.

Pri výbere detského koberca sa zamerajte na kvalitu, materiál a veľkosť

Na slovenskom trhu nájdete koberce z prírodných i umelých materiálov. Najlepšie sú vlnené s vysokou odolnosťou a mäkkosťou. Vyberte si ich ale radšej pre väčšie deti. Z umelých materiálov vyberte nylon, ktorý je trvanlivý, pružný a veľmi odolný proti akejkoľvek špine. Pred výberom dôkladne izbičku zmerajte a potom si kúpte koberec pokojne o trocha väčší. Skracovať totiž môžete vždy.

Máte doma malého nezbedníka? Vyberte si radšej pevnejší materiál a koberček s kratším vlasom. Jeho výhodou je, že sa nedá tak ľahko vytrhnúť a potom strkať do úst alebo rozhadzovať po miestnosti. Pri hrách počítajte aj s častejším zašpinením koberca. Ten by ste mali bez zložitosti a problémov ľahko vyčistiť a pokiaľ možno, nevydrieť ho pritom až na osnovu.

Bezpečné a ekologické čistenie detských kobercov

Pri čistení detských kobercov je dôležité dbať na bezpečnosť a minimalizovať použitie agresívnych chemikálií, ktoré by mohli mať negatívny vplyv na zdravie detí. Existuje niekoľko prirodzených a ekologických spôsobov, ako udržiavať detský koberec čistý a bezpečný.

Prvým je pravidelné vysávanie: Jedným zo základných krokov je pravidelné vysávanie koberca. Použite vysávač s kvalitným filtračným systémom, ktorý zachytí prach, alergény a nečistoty. Vykonávanie tejto úlohy pravidelne pomôže odstrániť bežnú špinu a prach, ktoré sa môžu hromadiť na povrchu koberca.

Používanie prírodných čistiacich prostriedkov: Namiesto agresívnych chemikálií môžete zvoliť prírodné a bezpečné čistiacie prostriedky. Napríklad, ocot zmiešaný s vodou je účinným prostriedkom na odstraňovanie škvŕn a zápachu. Ďalšou možnosťou je použitie sódy bikarbóny na absorbovanie zápachu a jemného čistenia koberca. Pre istotu vždy skúste nový čistiaci prostriedok na skrytú časť koberca, aby ste sa uistili, že nezanecháva žiadne poškodenie alebo škvrny.

Parné čistenie: Parné čistenie je ďalšou bezpečnou metódou na čistenie detských kobercov. Parný čistič používa horúcu vodu na vytvorenie pary, ktorá rozpúšťa škvrny a nečistoty. Táto metóda je účinná a zároveň šetrná k životnému prostrediu, pretože nepotrebuje žiadne chemikálie. Avšak, pred použitím parného čističa si dôkladne prečítajte návod a uistite sa, že je vhodný pre váš typ koberca.

Snažte sa zabrániť vzniku väčších škvŕn alebo nečistôt na detských kobercoch tým, že stanovíte pravidlá pre jedlo a pitie v detskej izbe. Tiež môžete použiť malé koberčeky alebo podložky pod stoly a stoličky, aby sa minimalizovala škvrnitosť na koberci.

Farbu koberca nechajte v detaile na stene či doplnkoch, je to elegantné.

Pamätajte na to, že tmavšie a sýtejšie odtiene farieb izbu stmavujú a opticky zmenšujú. Aj v detskej izbe pôsobí elegantne, ak sa farba koberca objaví aspoň v detaile na stene alebo na drobných doplnkoch. Hitom sú detské svietiace koberce s malými čiastočkami, ktoré v tme svietia. Vášmu dieťaťu sa bude krásne zaspávať. Štvorce koberca zase poskladáte ako puzzle do ľubovoľných rozmerov.

Detskú fantáziu rozvíjajú tiež koberce s motívom infraštruktúry miest, morí a fariem. Väčšie deti a potom študenti už chcú na koberci študovať, relaxovať, polihovať alebo posedávať s kamarátmi. Dajte im príležitosť vybrať si napríklad koberec s vysokým vlasom a mäkkým našliapnutím alebo originálnymi vzormi. Môžu si zvoliť aj zaujímavé plastické 3D typy kobercov.

Pozrite sa tiež na najrôznejšie typy a druhy kobercov na našej stránke.

Farebné riešenie nielen kobercov do detskej izby vlastne žiadne striktné nie je. K izbičkám pre drobcov patria všeobecne veselé a živé farby vrátane pestrých vzorov. Určite nič nepokazíte svetlomodrou, svetlozelenou alebo krémovou farbou. V neskoršom školskom veku už vaši najmilší začnú do výberu farieb hovoriť o poznanie razantnejšie.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť