Home Bývajme zdravo! Komáre odpudíte chémiou aj bylinnými prípravkami

Komáre odpudíte chémiou aj bylinnými prípravkami

by Martin

Komáre patria k jednému z najotravnejších druhov hmyzu. Sú veľmi nepríjemnými spoločníkmi najmä v spálni. Opakované vstávanie nikomu na pokoji nepridá a svrbivé štípance sprevádzajú aj kruhy pod očami z nevyspania. Ako účinne bojovať proti komárom? Prinášame Vám zopár užitočných rád.

Úplným základom je sieťka do okien a dverí

Najzákladnejšou prevenciou je nedovoliť krvsajúcim komárim samičkám prístup do domu alebo bytu. V letných teplotách je ale úplné zatvorenie dverí a okien ťažko mysliteľné. Pomôžte si posuvnými sieťkami do dverových aj okenných rámov, ktoré výrobcovia dodávajú na mieru do dverových aj okenných rámov. Nezabudnite, že použité pletivo musí byť dostatočne husté.

Foto: © pixabay.com

Máte chatu alebo rekreačný dom s okenicami a stabilné sieťky prekážajú ich dovretiu? Pomôžte si šikovnou sieťkou, ktorú odstrihnete na mieru a pripevníte okolo okna s pomocou nalepeného suchého zipsu. Bude sa vám hodiť aj v prípade okien s atypickými rozmermi. Odchádzate cez týždeň do práce? Sieťku len odlúpnete zo zipsov, zložíte a po návrate zase jednoducho natiahnete.

Elektrické odpudzovače využívajú ultrazvuk aj odpar repelentov

Modernejšou metódou je elektronický odpudzovač do zásuvky, ktorý vydáva ultrazvukové vlny. Tie ľudské ucho nepočuje, ale komáre od vašej spálne odpudzuje. Malé prístroje majú minimálny príkon a tak neohrozia vašu peňaženku. Na elektrinu funguje aj rad lapačov a hubicou, ktoré lákajú na tlmené modrasté svetlo hmyz. Ten po dotyku s elektrickou mriežkou zahynie.

Na bzučiaceho odberateľa krvi skvele pôsobia aj zásuvkové adaptéry s repelentným prípravkom. Môže byť tekutý vo zvláštnej fľaštičke, alebo so suchou náplňou. V oboch prípadoch sa účinná látka postupne teplom odparuje a ochráni vás pred dotieravým hmyzom bez problémov celú noc.

Chemickým repelentom sa niekedy nevyhnete

Pohybujete sa často vonku na prechádzkach, chodíte na huby alebo rybárčite? Potom určite siahnete po známych tekutých repelentných prípravkoch. Naneste ich na kožu vrátane hlavy a vlasov a nechajte ich pôsobiť. Nezabudnite na opakované použitie, pretože sa pomerne rýchlo odparujú. Samozrejmosťou je nová vrstva repelentu po vykúpaní alebo silnom spotení.

Základnou zložkou repelentov je najčastejšie látka Dietyltoluamid čiže DEET. Komáre a iný bodavý hmyz túto chemikáliu neznášajú. Navyše čiastočne otupuje schopnosť ich navigácie smerom k vám ako nedobrovoľnému darcovi krvi. Musíte sa ale zmieriť s tým, že sa jedná o chemickú látku, ktorá vám môže spôsobiť alergiu a zašpiniť alebo aj odfarbiť oblečenie.

Babičkovské recepty fungujú kratšiu dobu, ale bez chémie

Nie ste práve priaznivci takzvanej tvrdej chémie? Ani v tom prípade si nemusíte zúfať a báť sa radu svrbiacich pozostatkov po návšteve drobného komára. V receptoch našich prababičiek a babičiek môžete nájsť recepty pre domáce repelenty na prírodnej báze. Fungujú síce kratšiu dobu, ale keď ich nezabudnete častejšie natrieť na kožu, účinok sa zaručene dostaví.

Prírodná aróma z osvedčených bylín najjednoduchšie pôsobí, keď ju rozmiestnite priamo v interiéri alebo tam, kde chcete stráviť príjemný večer. Krásne vonia vetvičky šalvie, ktorá naopak komáre odpudzuje. Podobný efekt získate so zväzkami vratiča všeobecného alebo cesnaku. Tieto rastliny ale majú svoj špecifický odér a patria skôr na verandy než do izieb a spální.

Ako špecifický repelent, a to aj proti kliešťom, funguje vitamín B1. Malí cudzopasníci nemajú radi zvláštny pach, ktorý vylučuje človek potom pri dlhodobejšom užívaní tejto látky napríklad v tabletách. V obchodoch tak nájdete B-komplex repelent, prípadne vyskúšajte umiernenú konzumáciu piva. V penivom moku majú totiž vitamíny skupiny B celkom hojné zastúpenie.

Krásne vonia klinček, ale využite aj ligurček

Vezmite hŕstku korenia klinčekov a zapichnite ju do rozpoleného citrusového plodu. Získate veľmi príjemnú a zároveň „repelentnú“ vôňu. Renesanciu nielen v kuchyni zažíva tiež ligurček, ktorý veľmi intenzívne vonia a spoľahlivo odpudzuje komáre, ale aj muchy. Vedeli to už poľovníci, ktorí bylinou chránili pred hmyzom čerstvo vyvrhnuté kusy zveri.

Vedľa ligurčeka sa v kuchyni stále viac uplatňuje aj citrónová tráva. Jej príjemná aróma komárov vôbec neláka. To isté platí aj o esenciálnych olejoch v aromalampách. Tu s úspechom použijete vôňu tee-tree oleja, levandule alebo eukalyptu.

Foto: © pixabay.com

Na domáce repelenty použite rastlinné extrakty a silný alkohol

Vlastné repelentné prípravky si vyrobte sami doma a naplňte trebárs do prázdnych fľaštičiek s rozprašovačom. Skvelý prípravok proti komárom a muchničkám získate vylúhovaním asi 50 kúskov klinčekov v deci silného alkoholu. Po dvoch týždňoch tekutinu prefiltrujeme cez jemné plátno. Dajte ale pozor na odevy, výluh veľmi farbí.

Výborný je repelent z pol kila zelených orechových šupiek, zvarených v litri vody. Studený extrakt potom zmiešajte s alpou v pomere 3: 1. Výsledná tinktúra nielen vonia, ale aj príjemne chladí a vydrží pôsobiť štyri až päť hodín. Šalviu, rozmarín, palinu alebo levanduľu môžete vylúhovať vo vriacej vode a skombinovať pre zmenu s octom.

Foto: © pixabay.com

Jednoduchá pasca využíva princíp navádzania komárov na cieľ

Vysokú účinnosť proti komárom má jednoduchá pasca. Využíva princíp prvotného navádzania komárov na cieľ stopami vami vydychovaného oxidu uhličitého. Podľa vedeckých výskumov sa po priblížení ku spiacej koristi hmyz orientuje na telesný zápach a potom na teplotu rozdielnych častí tela. Pastička je lacná, pôsobí aj v izbách s malými deťmi, ale musíte ju často meniť.

Rozrežte obyčajnú PET fľašu s užším hrdlom asi v dvoch tretinách výšky. Do spodnej časti dajte kúsok droždia, trochu cukru a dolejte pár centimetrov vody. Hornú časť fľaše potom nasaďte hrdlom dole do spodnej a postavte ju najlepšie blízko okna.

Búrlivé kvasenie vysiela komárom do priestoru neodolateľné signály oxidu uhličitého. Preletia dovnútra pasce, ale tam si zahltia senzory stálym prísunom plynu i mierneho tepla. Zmätený hmyz potom z pasce nenájde cestu späť a zahynie.

Vyhrať nerovný boj s komármi nebude jednoduché, ale babičkovské recepty na prírodné repelenty aspoň skúste. Aj keď nie sú ani zďaleka univerzálne, predstavujú nechemickú alternatívu. Všeobecne sa uvádza, že prírodné repelenty nájdete vo viac ako 300 bylinkách v slovenskej prírode. Účinnosť vašich výrobkov si vyskúšajte, pretože budú inak fungovať doma a inak v prírode.

Bojujete doma s komármi a s akým úspechom? Ak máte zaručený recept ako bojovať proti komárom, podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť