Home Kuchyňa a Jedáleň inšpirácie Stoličky do kuchyne, alebo odpočinok i pri varení?

Stoličky do kuchyne, alebo odpočinok i pri varení?

by Martin

Pod pojmom kuchynská stolička si väčšinou vybavíte klasickú jedálenskú stoličku, tou však možnosti nekončia. Do kuchyne si môžete kúpiť aj stoličku pracovnú, barovú, skladaciu či stohovateľnú. Poďme sa teda pozrieť, aké sú v nich rozdiely.

Jedálenská stolička

Pre dokonalé vychutnanie si jedla pripraveného drahou polovičkou je potrebné mať kvalitnú stoličku. A čo potom pre chvíľkové odfúknutie si s napchaným pupkom po ňom. Preto dbajte na to, aby stoličky poskytovali dostatočné pohodlie. Nezabúdajte však na zásady zdravého sedenia.

Výška sedenia má byť zhruba 45 cm. Vhodnú výšku stoličky poznáte ľahko bez merania tak, že si na ňu sadnete a vyskúšate ju. Vaše nohy musia v kolenách zvierať približne pravý uhol a chodidlá sa majú celou plochou dotýkať zeme.

Šírka stoličky sa má pohybovať okolo 45 cm. Stolička s opierkami má byť o niečo širšia. Hĺbka sedenia musí byť taká, aby medzi hranou sedáku a podkolennými jamkami zostala dostatočná medzera a sedák do nôh netlačil.

Pohodlnejšie sedenie ponúkne stolička čalúnená. Kožený poťah sa ľahko čistí, textilný je zase lacnejší. Čistenie uľahčí aj poťah snímateľný alebo vyrobený z látky s nešpinivou úpravou.

Vysoké operadlo je pohodlnejšie a lepšie podoprie chrbát, ale v malých priestoroch môže pôsobiť príliš ťažko. Do takých miestností je lepšie zvoliť nižšie a vzdušnejšie operadlo. Podrúčky uľahčia vstávanie a stolička navyše pôsobí majestátnejšie.

Tvar sedadla a dizajn stoličky voľte podľa vlastného vkusu a ostatného nábytku v miestnosti. Pri stole sa nebojte skombinovať viac stoličiek rozdielnych štýlov, výsledok môže pôsobiť prekvapivo harmonicky.

Materiál vyberajte podľa toho, ktorý je vám blízky. Kvalitu totiž viac ovplyvňuje samotné prevedenie konštrukcie. Stolička sa vyrába z plastu, kovu i masívneho dreva.

Pracovná stolička do kuchyne

Pracovné stoličky do kuchyne u nás nie sú veľmi bežné a napriek tomu, nechceli by ste sa občas posadiť trebárs u škrabania zemiakov? Môžete sa usadiť pri jedálenskom stole, ale čo keď ho máte v inej miestnosti? Potom je pracovná stolička dobrou voľbou. V staršej kuchyni so spodnými skrinkami ju však príliš nevyužijete, pretože by ste nemali kam zložiť nohy.

Pre pracovnú stoličku do kuchyne je potreba mať prispôsobenú kuchyňu. Buďto musí byť vybratá niektorá zo spodných skriniek, čím vznikne pod pracovnou doskou priestor pre nohy, alebo sa môžu využiť rôzne výsuvné alebo sklopné plochy. Namiesto spodnej skrinky sa môže priestor vyplniť pojazdným kontajnerom na kolieskach, ktorý môžete využiť aj ako pracovný stolík.

Ako má vlastne taká stolička vyzerať? Stolička musí mať predovšetkým správne ergonomické rozmery a musí vás podržať vo vzpriamenej pozícii. Pri sedení sa vám nesmie prehýbať ani ohýbať chrbát a bedrá musia byť podopreté. Stolička teda musí mať operadlo podobné bedrovej opierke. Stolička má byť o niečo vyššia, než stolička jedálenská. Výška by mala byť nastaviteľná, aby sa mohla prispôsobiť rôznym výškam pracovnej plochy a rôznym užívateľom.

Sedák musí byť mäkký, pružný a ľahko čistiteľný. Stolička musí byť stabilná a môže byť vybavená kolieskami pre ľahšie premiestňovanie. Z toho istého dôvodu by mala byť aj o niečo užšia ako stolička klasická. Kolieska musia byť vybavené brzdou.

Nohy musia byť pri sedení podopreté vhodnou podnožkou, a to v polohe mierne dopredu, čo najlepšie zaistí podnožka vysúvacia alebo sklopná. Ak sa budete snažiť položiť nohy na priečku pod sedákom, vaše ťažisko sa presunie príliš dopredu a bedrová chrbtica sa bude nevhodne prehýbať a namáhať.

Barová stolička

Kto by nechcel mať doma bar, u ktorého by mohol klebetiť s priateľmi u dobrého moku? Chcete si tieto chvíľky dosýta užiť? Vyberte si kvalitnú barovú stoličku takú, z ktorej sa vám nebude chcieť zliezť.

Pri výbere barovej stoličky je rozhodujúca predovšetkým jej výška a frekvencia využívania. Sedávate na barovej stoličke len príležitostne? Potom sa nebojte zaobstarať nejaký dizajnový kúsok, ktorý oživí interiér vášho bytu. U takejto stoličky môže byť pokojne aj tvrdší a menej pohodlný sedák.

Prekecáte s priateľmi pri bare veľa hodín pri dobrom koktaili, pohári vína alebo piva? Vyberte si radšej pohodlný čalúnený sedák, alebo si na tvrdý sedák dajte mäkký vankúšik. V prípade častého sedenia pri bare sa určite bude hodiť aj opierka chrbta a podrúčky. Žiadnej barovej stoličke by nemala chýbať podnožka pre odloženie unavených nôh. Užívanie barovej stoličky uľahčí tiež možnosť otáčania sedáku.

U čalúneného sedáku voľte kožený poťah alebo látku s nešpinivou úpravou, aby ste nemali prácu s jeho čistením. Farebnosť stoličky, materiály, tvar sedáku a počet nôh voľte podľa ostatného nábytkového vybavenia bytu.

Väčšina domácich barových pultov má výšku 95 – 110 cm, stoličky potom musia byť asi o 20 – 25 cm nižšie. Jej výška teda musí byť zhruba 75 cm. Ideálna je barová stolička s možnosťou výškového nastavenia.

Skladacie a stohovateľné stoličky

Organizujete radi veľké oslavy a byt nie je príliš veľký, ani nafukovací? A napriek tomu sa osláv nechcete vzdať? Tak to ste si určite kúpili rozkladací stôl, ktorý v zloženom stave nezaberá toľko miesta. Kam ale hostí usadiť a pritom sa nevyhýbať množstvu nadbytočných stoličiek, keď si práve chcete užiť chvíľku pokoja o samote?

Riešením sú stohovateľné stoličky, ktoré jednoducho naskladáte na seba a schováte do komory či nepoužívaného kúta. Ak chcete ušetriť ešte viac miesta, kúpte si stoličky skladacie. V oboch prípadoch by mali byť splnené všetky požiadavky, ktoré sú kladené na klasickú jedálenskú stoličku. Drobné nedostatky sa však dajú odpustiť vzhľadom na to, že sa stolička nebude používať často. Na kvalite prevedenia však určite nezľavujte, ak sa teda návštevy nechcete čo najskôr zbaviť.

Plastová kuchynská stolička: nevyhnutná súčasť modernej domácnosti

Zabudnite na klasické drevené stoličky a poobzerajte sa po moderných a ľahko udržiavateľných plastových stoličkách. Okrem toho, že dobre vyzerajú, ľahko sa čistia, sú lacné a šmrncovné. Plastové stoličky sú aj veľmi odolné voči škvrnám, škrabancom, nárazom a otrasom. Na trhu nájdete plastové stoličky v mnohých podobách od klasických až po futuristické modely.

Musia jedálenské stoličky pasovať k jedálenskému stolu?

Ak ste vyznávačmi klasiky a tradícií, tak áno. Ak však radi experimentujete a ste nekonvenčná duša, skúste zladiť nezladiteľné. Pozor, vytvoriť dojem náhodne prisunutých stoličiek tak, aby to aj dobre vyzeralo, nie je také jednoduché. Existujú tri spôsoby ako kombinovať jedálenské stoličky: zodpovedajúce stoličky, zodpovedajúce bočné stoličky, rôzne koncové stoličky a kombinácia nesúladných stoličiek, kde žiadne dve stoličky nevyzerajú rovnako. Harmóniu docielite spoločným prvkom, napríklad farbou alebo štýlom stoličky.

Používate v kuchyni pracovnú stoličku? Podeľte sa s ostatnými o vaše skúsenosti.

Zdroje: https://www.diiiz.com/en/blog/the-plastic-kitchen-chair-an-essential-for-a-modern-home-n110

https://furnishingtips.com/do-my-dining-room-chairs-have-to-match-my-table/

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť