Home Obývačka inšpirácie Kreslá – viete, aké typy existujú a aké si vybrať?

Kreslá – viete, aké typy existujú a aké si vybrať?

by Martin

Vybrať kreslo tak, aby zapadlo do vášho interiéru, nie je príliš zložité. Moderné kreslá majú väčšinou vysoké operadlo, opierky a menší rozmer, aby sa vošli aj do menších bytov. Ak tiahnu ku klasike, kúpte si pohodlný ušiak, počítajte však s tým, že lepšie vynikne na väčšom priestore. V móde je retro interiér a v ňom by nemalo chýbať retro kreslo. To má väčšinou subtílne drevenú či kovovú konštrukciu a poťah vo výraznej farbe či vzore.

Do exotického interiéru sa hodí kreslo z vypletaného ratanu, banánového lístia alebo vodného hyacintu. Ich krása je však často na úkor pohodlia, takže si pred nákupom dobre vyskúšajte, ako sa vám v nich sedí. Pokiaľ máte interiér v štýle vintage, voľte napríklad kreslo s prešívaním a bohatým zdobením. Aký si ale zvoliť typ kresla, aby vyhovovalo presne vašim potrebám?

Kreslo na čítanie

Kreslo na čítanie nemusí byť práve klasický ušiak, na ktorý nedá veľa čitateľov dopustiť. Čitateľské kreslá sú väčšinou sklonené do pohodlného polosedu. Pri ušiaku je výhoda, že si hlavu môžete oprieť o bočné oblúky. Pri nákupe dbajte na to, aby bolo kreslo čo najpohodlnejšie, pretože je tu predpoklad, že v ňom strávite veľa času.

Kreslo ako dekorácia

Ak máte dostatok miesta, môžete si zaobstarať originálne kreslo, pri ktorom je estetická stránka prednejšia než tá funkčná. V takom prípade by mal byť dizajn kresla čo najvýraznejší. Neznamená to však, že by ste sa naň museli len pozerať. Môžete naň trebárs občas posadiť návštevu.

Kresielka k stolu

Pokiaľ chcete pri stole viac pohodlia, kúpte si miesto jedálenských stoličiek kresielka. Subtílne kreslo vyzerá takmer ako čalúnená jedálenská stolička, ale býva pohodlnejšie. Máva opierky rúk, prípadne operadlo tvarované tak, že o neho môžete oprieť chrbát i ruky zároveň. Kresielka však nie sú určené na odpočinok ani dlhé sedenie.

Rozkladacie kreslá

Rozkladacie kreslá nájdu miesto v menších bytoch, ale napríklad aj v pracovni alebo izbe pre hostí. Cez deň si v nich posedíte a večer z nich jednoduchým pohybom vytvoríte lôžko pre príležitostné spanie. Nevýhodou môže byť, že kreslá sú ťažšie, drahšie a väčšinou vyzerajú mohutnejšie. Pri nákupe si vyskúšajte rozkladací mechanizmus. Rozkladanie by malo byť čo najjednoduchšie. V niektorých kreslách sa dokonca ukrýva menší úložný priestor.

Kreslo na leňošenie

Kreslo na leňošenie by malo byť čo najpohodlnejšie, takže by malo mať veľa možností na nastavenie. Kreslo by malo mať opierku hlavy a vysúvaciu alebo prídavnú podnožku. Mali by ísť prispôsobiť opierky rúk aj sklon operadla. Niektoré kreslá možno nastavovať pomocou elektrického ovládača, iné majú zabudované masážne funkcie. Pri nich však nečakajte, že vám napravia boľavý chrbát rovnako ako kvalifikovaný masér či masérka.

Mobilné kreslá

Klasické kreslá bývajú dosť ťažké, takže je problém ich premiestňovať. Pre ľahšie presuny bývajú niektoré kreslá vybavené kolieskami. Sú určené predovšetkým pre starších ľudí, takže by mali mať odolnú konštrukciu opierok rúk, o ktoré sa človek oprie pri vstávaní a sadaní a kolieska by mali mať brzdu. Navyše by mali byť kreslá čalúnené ľahko čistiteľným poťahom. Výhodou bude aj zabudovaný stolík, ktorý poslúži napríklad na odloženie okuliarov alebo hrnčeka s kávou.

Hojdacie kreslá

Kolísavý pohyb má na človeka upokojujúci efekt. V hojdacom kresle tak môžete zrelaxovať svoju myseľ po náročnom dni v práci. Pri nákupe si overte pevnosť konštrukcie a jej bezpečnosť. Kreslo by malo mať dostatočne dlhé zadné oblúky a bezpečnostnú zarážku proti pádu dopredu, aby ste sa pri hojdaní nevysypali.

Závesné kreslá

Špecialitou sú závesné kreslá, ktoré vám rovnako ako kreslá hojdacie pomôžu zrelaxovať myseľ. Oproti nim vám môžu ušetriť trochu miesta, ale musíte ich mať kam zavesiť. Pokiaľ máte veľký byt či dom, môžete ich zavesiť aj do dizajnového stojanu. Ten sa však častejšie využíva na zavesenie závesného kresla na záhrade.

Kancelárske kreslá

Kancelárske kreslá sa od tých klasických líšia predovšetkým tvarom. Mali by mať opierku rúk, hlavy i bedier. Pre ľahšie premiestňovanie potom mávajú kolieska. Pre dlhodobejšie sedenie by kreslo malo ísť čo najviac prispôsobiť vašej postave a umožňovať zdravé sedenie (hojdací mechanizmus). Mala by ísť nastaviť výška a hĺbka sedenia, sklon chrbtovej opierky či výška opierok.

Aké kreslo máte doma vy? Napíšte do komentára pod článkom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť