Home Obývačka inšpirácie Hojdacie kreslo – relax pre telo i myseľ

Hojdacie kreslo – relax pre telo i myseľ

by Martin

Hojdanie nás sprevádza už od útleho detstva.  Rodičia nás hojdali v kolíske, alebo v kočíku. Keď sme trochu vyrástli, kolísky vystriedali hojdačky a hojdacie kresielka. A práve hojdacie kreslo nás môže sprevádzať celým životom až do zaslúženej staroby. Kto by sa rád nehojdal? Veď hojdanie upokojuje a je dokázané, že zlepšuje vnímavosť aj motoriku a zvyšuje inteligenciu.

Prečo je hojdanie pre väčšinu ľudí tak príjemné? Pri hojdaní sa prekrvuje a okysličuje mozog, čím sa zvýši telesná teplota a aktivujú príjemné pocity v limbickom systéme. Rytmické pohyby upokojujú (hojdanie na stranu), môžu však aj povzbudzovať myseľ (hojdanie vpred a vzad). Záleží na tom, ako prudké pohyby zvolíte.

História hojdacích kresiel

Nikto presne nevie, odkiaľ sa hojdacie kreslo vzalo. Prvé kreslá vznikli v priebehu 18. storočia. Podľa niektorých zdrojov bol ich tvorcom Benjamin Franklin, iné údaje vedú do Anglicka, kde sa už na začiatku 18. storočia objavovali pokusy nasadiť stoličkám na spodnej časti nôh ohýbané dosky. Prvé naozajstné hojdacie kreslá vznikali až o niečo neskôr, a to vo Švédsku pod názvom gungstols.

Vynálezca hojdacieho kresla sa zrejme inšpiroval kolískou alebo hojdacím koňom. Tie totiž vznikali už oveľa skôr. Medzi najslávnejšie hojdacie kreslá patrí kreslo z ohýbaného bukového dreva od Michaela Thoneta z roku 1860. O jeho sláve značí aj to, že sa predáva dodnes.

Medzi ďalšie slávne dizajnové hojdacie kreslá patrí napríklad návrh od Le Corbusiera z roku 1928 alebo kópia thonetovských výrobkov od vsetínskej firmy Kohn z druhej polovice 19. storočia. Od 70. rokov vznikajú netradičné hojdacie kreslá, často v kombinácii kože alebo koženky, kovu a plastu. Známe sú kreslá od architekta Franka O. Gehryho či dizajnéra Philippe Starcka.

Írsky dizajnér Damian O’Sullivan dokonca vymyslel hojdacie kreslo pre vozíčkarov. Vyrobil ho tak, že na invalidný vozík jednoducho nasadil jednu širokú lyžinu. Po zablokovaní kolies vozíka sa už môže jeho užívateľ hojdať podľa ľubovôle.

Aké hojdacie kreslo si kúpiť

Hojdacie kreslo by malo mať dostatočne dlhé zadné lyžiny (zabránia pádu dozadu) a zaisťovaciu zarážku (zabezpečenie proti pádu dopredu). Okrem bezpečnosti skontrolujte pri nákupe aj pohodlnosť kresla (ako sa v ňom sedí, hojdá aj ako sa z neho vstáva), či nevŕzga a či sa nekrčí čalúnenie alebo čalúnenie nemení tvar. Tiež skontrolujte nosnosť kresla. Pre starších ľudí alebo deti vyberte ľahké kreslo, aby ho mohli ľahko presúvať po izbe.

Hojdacie kreslá sú na trhu dostupné v mnohých variantoch aj dizajnoch. Vo väčšine prípadov majú drevenú konštrukciu. Sedák a opierka môžu byť čalúnené, prípadne s výpletom z prírodného trstinového koberca. Vďaka čalúneniu bude kreslo pohodlnejšie. Okrem hojdacích kresiel zoženiete aj kancelárske stoličky s funkciou hojdania. Ich kúpou si zaistíte zdravé sedenie pri počítači.

Obľúbeným variantom hojdacích kresiel je spojenie hojdacieho kresla a hamaky (sieť určená pre sedenie). Zavesíte ju k stropu miestnosti alebo vonku na vetvu stromu. Na zimnú záhradu sa skvele hodí aj kreslo z ratanu alebo prútia. Vyrábajú sa tiež hojdacie kreslá pre deti alebo pre dve osoby. Netradične pôsobí hojdacie kreslo spojené s lampou.

Najčastejším drevom na výrobu hojdacích kresiel je bukový masív. Drevo je pevné, ale môžete ho parou zmäkčiť, a potom ohýbať do rôznych tvarov pomocou foriem. Po vyschnutí zachováva ohýbané drevo nový tvar, pričom jeho pevnosť sa nezmení. Preto sú hojdacie kreslá z ohýbaného buka pevné a odolné.

Vyrobte si hojdacie kreslo sami

Výroba hojdacieho kresla nie je tak zložitá, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Nepotrebujete ani plne vybavenú stolársku dielňu. Stačí vám len ručná pásová brúska, priamočiara píla a AKU vŕtačka. Okrem náradia si zožeňte kvalitné drevo, najlepšie dosky z buka alebo borovice.

Pri ihličnatom dreve si dávajte pozor na vytečenú živicu. Môžete si o ňu totiž pri následnom hojdaní zašpiniť oblečenie. Z kresielka sa rovnako nebudete chcieť odlepiť tak ako tak. Nečakajte však, že vyrobíte starobylo vyzerajúce ohýbané kreslo ako od Thoneta. Podľa tohto jednoduchého návodu vyrobíte nízke moderné hojdacie kreslo, v ktorom budete skôr ležať ako sedieť.

Tiež radi relaxujete v hojdacom kresle?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť