Home Bývajme zdravo! 6 chladivých rád a tipov do horúceho leta

6 chladivých rád a tipov do horúceho leta

by Martin

V našom podnebí nie sme na teploty nad 30 °C zvyknutí. Niekto ich znáša lepšie, niekto horšie. Veľa ľudí je z horúčavy unavených, vyčerpaných, nervóznych a podráždených. Čo teda robiť, aby sme si to teplo užili, než zase príde zima? Najlepšie je prečkať horúčavy pri vode, ale čo keď musíte sedieť celý deň v práci? Ako sa ochladíte tam? Keď dodržíte pár jednoduchých zásad, tak pre vás horúco nebude taký problém.

1. Vetrajte s rozumom

Vzduch sa pohybuje z teplejšieho priestoru do chladnejšieho. Ak máte doma chladnejšie ako vonku, tak by bolo logické nechať okná zatvorené. Mierny prievan a hlavne čerstvý vzduch je však potrebný, aby ste sa mohli sústrediť na prácu. A práve vetraním veľmi účinne vymeníte vydýchaný a horúci vzduch za čerstvý. Preto vetrajte, ale s rozumom. Miestnosť vyvetrajte hlavne skoro ráno a večer, keď je trochu chladnejšie. Cez deň nechajte otvorené dvere medzi miestnosťami a do chladnejšej chodby.

Máte v miestnosti dve okná? Potom jedno otvorte dokorán a druhé menej, napríklad len na ventilačky. Dvoma rôzne veľkými prieduchmi začne rýchlo prúdiť vzduch a bude sa ochladzovať. V chladnejšej miestnosti otvorte okno len na štrbinu, v miestnosti, ktorú chcete ochladiť, zase otvorte okno dokorán. Opäť sa objaví prievan, ktorý so sebou prinesie chladnejší vzduch.

2. Doprajte si relax

Táto rada sa vám bude páčiť. Dôležité je sa v horúčave nepretrhnúť. Nesnažte sa v horúčave lámať akékoľvek rekordy, či už športové alebo pracovné. Zvoľnite a obmedzte všetky namáhavé činnosti vonku, alebo ich presuňte na chladnejšiu časť dňa, teda na skoré ráno. Keď už musíte byť vonku, chodievajte pomaly a robte si krátke prestávky vo verejných budovách, ktoré bývajú klimatizované. Nebudete sa toľko potiť a srdce bude lepšie zvládať záťaž. Tiež sa snažte vyhýbať slnku a využite každý tieň.

Ak máte voľno, natiahnite sa do tieňa na ležadlo a sem tam sa namočte v bazéne. Pre ochladenie využite aj záhradnú sprchu, hmliacu sadu alebo postrekovač na trávnik. Každý zdroj vody prinesie vytúžené ochladenie. Pri kúpaní sa nezabudnite natrieť vodeodolným krémom s poriadnym UV filtrom, nech sa nespálite od slniečka.

V horúčave opúchajú nohy aj tým, ktorí s tým inak nemávajú problémy. V práci ich pri sedení dajte na vyvýšené miesto, napríklad na debničku, pár kníh alebo na stôl. Nohám prospejú aj častejšie prechádzky po miestnosti alebo pár drepov. Do mrazničky dajte na hodinku balíček vlhčených kozmetických obrúskov a nimi si potom potrite nohy od kolien nadol a späť. Alebo strčte nohy pod studenú vodu. Rozprúdite krvný obeh a ešte sa ochladíte.

3. Oblečte sa do pohody

Neobliekajte si upnuté oblečenie. Miesto tesných topov a nohavíc voľte voľné strihy, rozšírené nohavice, dlhšie sukne po kolená alebo ľahko pod ne, moderné široké ethno topy, blúzky, alebo tričká. Ak sa nechcete upnutého oblečenia vzdať, oblečte si tielko či tričko z bavlny alebo iného prírodného materiálu, ktoré lepšie saje pot a je priedušné a chladivé.

V horúčave sa vyhnite oblečeniu z umelých materiálov a zmesí. Najlepšia je bavlna, ktorá dobre odvádza pot, saje a chladí. Akurát sa ľahko pokrčí… Využiť môžete aj športovú funkčnú bielizeň, ktorá tiež dobre odvádza pot a chladí. Ak je telu príjemne, je vhodné ho izolovať od jeho okolia tak, aby nevychladlo a neprehrialo sa. Zabaľte sa do ľahkej látky, napríklad kašmíru, hodvábu, bavlny alebo ľanu. Voľte dlhý rukáv, aby ste zakryli čo najväčšiu časť kože a nezabudnite na pokrývku hlavy. Ideálny je slamák.

4. Chladiť, chladiť, chladiť

Teplo i chlad prichádza od nôh a od hlavy. V prípade vysokých teplôt teda ochladzujte nohy a zátylok. Vreckovka namočená v studenej vode a priložená na zátylok je veľmi osviežujúca, podobne ako nohy strčené do „lavóra“ ľadovej vody. Okrem ochladenia nôh (od nôh ide zima) pomáha aj ochladenie tepny na zápästí. S ochladzovaním vonku pomôže aj voda v rozprašovači alebo v spreji, ktorý z nej vytvorí príjemne osviežujúcu hmlu.

V byte vás ochladí klimatizácia alebo vetráky. Stropný ventilátor (ak v byte je) nastavte proti smeru hodinových ručičiek. Väčšina modelov by to mala vedieť. Ventilátor nebude fúkať od stropu do miestnosti, ale naopak nasávať hore chladnejší vzduch od podlahy, vďaka čomu ho v miestnosti premieša. Vonku využite malé vetráčiky do ruky alebo módne vejáre.

Chcete malú súkromnú klimatizáciu? Naplňte si pohár po okraj ľadom, a potom si ho dajte blízko k ústam a vydychujte doň vzduch. Horúci vzduch sa vďaka ľadu ochladí, a pretože jediná možnosť, ako sa môže dostať z pohára, je cez jeho otvor, tak vám ľadový vzduch príjemne osvieži tvár.

5. Nezabudnite na pitie

Nepodceňujte príjem tekutín. Pri vysokých teplotách sa po istej dobe stráca pocit smädu, takže pite pravidelne. V klimatizovaných miestnostiach pite viac, pretože dýchate suchý vzduch a máte tak vyššiu stratu vody. Vonku si so sebou noste pitie a pite po menších dúškoch. Vyhnite sa presladeným nápojom a nápojom s kofeínom, ktoré odvodňujú organizmus. Nepite príliš chladné nápoje. Pri pití príliš studeného aj horúceho nápoja sa spotíte a strácate vodu z tela.

Pite čistú vodu, slabý čaj a jednu minerálku na doplnenie minerálov, ktoré vypotíte. Najlepšie vás schladí vlažná minerálka alebo čaj. Pohárik piva alebo vínneho streku v tieni či pri podvečernej relaxácii dokáže telo ochladiť, pretože alkohol rozťahuje periférne cievy. S alkoholom to však v horúčave a na slniečku nepreháňajte.

Vyhnite sa balenej vode z plastových fliaš a nápojových automatov. V horúcom prostredí sa vo vode rýchlo premnožia nezdravé baktérie. Vypitím pokazenej vody si koledujete o hnačku a iné nepríjemnosti. Ako spoznať, že sa voda v bareli skazila? V mieste hladiny vody sa vytvorí biofilm, teda taký trošku slizký krúžok. Takúto vodu radšej nepite.

Hlava vás nemusí bolieť len z dehydratácie a slniečka, ale aj z vysokej koncentrácie prízemného ozónu O3. Kvôli ozónu sa vám môže aj zle dýchať. Ak ste naň citliví, mali by ste pri hodnotách nad 180 μg.m-3 zaliezť pod strechu alebo vyraziť na hory. Aktuálne hodnoty ozónu zistíte na mape znečistenia ovzdušia. Pri bolesti hlavy zvýšte konzumáciu nealkoholických nápojov a nevystavujte organizmus nadmerne vysokým teplotám.

6. S ochladzovaním pomôže aj správny jedálniček

Všeobecne platí, že mierne slané jedlá vyháňajú prebytočnú horúčosť z tela lepšie než jedlá sladené. Ak si nakrájate na tanierik paradajku a trochu si ju osolíte, s vaším tlakom to nepohne, ale možno vám bude o niečo menej horúco.

A čo v horúčave jesť? Vyhnite sa ťažkým a vyprážaným jedlám a dajte si radšej niečo ľahké, napríklad zeleninový šalát. Niektoré potraviny vás podľa čínskej medicíny zahrejú a iné naopak ochladia. Organizmus ochladzujú trebárs jogurty, kyslé mlieko alebo studené polievky, napríklad španielske gazpacho či balkánsky tarator.

Ovocie a zelenina s veľkým obsahom vody vám zase pomôže so zavodňovaním. Sú to napríklad melóny, šalátové uhorky, reďkovky alebo paradajky. Banány zase obsahujú veľa draslíka, ktorý v lete strácate potením. Z byliniek vás ochladí a osvieži mäta alebo medovka. Potraviny bohaté na sacharidy vám zase pomôžu v boji proti vyčerpaniu. Sú to napríklad varené zemiaky alebo cestovinové šaláty.

Ako sa v horúcich letných dňoch chladíte vy? Podeľte sa o svoje chladivé tipy s ostatnými čitateľmi v komentári pod článkom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť