Home Ako sa starať o nábytok Chcete si rozjasniť Vianoce? Umyte doma okná ako profesionáli!

Chcete si rozjasniť Vianoce? Umyte doma okná ako profesionáli!

by Martin

Rýchlo sa blížiace Vianoce znamenajú nielen nákupy darčekov pre vašich blízkych, ale aj generálne upratovanie v domácnosti. Jeho dôležitou časťou je aj umývanie okien. Pokúste sa všetko stihnúť ešte v celkom prijateľných podmienkach, pretože umývať okná v teplotách pod bodom mrazu je zbytočná práca. Prípravky na umývanie okien sú totiž najúčinnejšie pri teplotách nad 5 stupňov.

© Dan Hughes

Chcete si rýchlo a kvalitne umyť okná vlastnými silami? Starostlivo sa pripravte a dodržiavajte už rokmi osvedčený postup. Vypracte okenné parapety a zveste dole závesy aj záclony. V ideálnom prípade ich dajte ihneď vyprať a použite šetrný program vašej práčky. Späť zaveste záclony ešte mierne vlhké, nebudú potrebovať žiadne ďalšie zásahy a zľahka na nich vytvoríte tie správne záhyby.

Nezabudnite na garniže, parapety a prípadne aj žalúzie

Skontrolujte, či okolo okien nie sú pavučiny alebo nánosy prachu a dobre ich omeťte. Prípadnú pleseň zlikvidujte prípravkom v spreji, najdostupnejšie sú na báze chlóru. Očistite garniže, a pokiaľ ich na oknách máte, tiež žalúziové lamely. Je to piplavá práca, ale existujú špeciálne kefy v tvare hrebeňa, ktoré vám pomôžu. Pre lepší účinok použite obyčajný lieh.

© Benjamin Reay

Na rade je parapet, na ktorý vám bude stačiť obyčajná mydlová voda. S utierkou z mikrovlákien a najlepšie vedierkom čistej vody sa potom venujte rámom, prípadne okenným kľučkám. Očistite ich, ale ani pri urputne držiacej špine nepoužívajte abrazívne čistiace prostriedky alebo špongie so zdrsneným povrchom. Pri drevených rámoch buďte opatrní s množstvom použitej vody.

V starších domoch ešte existujú dvojité skrutkované okná. V tomto prípade budete mať viac práce a spotrebujete aj viac vody a čistiacich prostriedkov. Okná rozskrutkujte, umyte a ešte pred opätovným spojením ich vyleštite zo všetkých strán. Jedine tak uvidíte prípadné šmuhy na vnútornej strane okien.

© Premnath Thirumalaisamy

Umývanie okenných skiel výrazne urýchli rozmývač a stierka

Nečistoty umývaných skiel nechajte najskôr chvíľu odmočiť čistou vodou s trochou saponátu, ale ešte lepšie je použitie špeciálneho čističa. Zjednoduší vám prácu, pretože nesteká a vytvára penu. Tú sa vám podarí urobiť pomocou rozmývača, návleku s hustými chlpmi, na ktorý čistič naneste a dôkladne krúživými pohybmi rozotrite. Potom začnite stierkou zhora nadol prebytočnú vodu sťahovať.

Dobre priliehajúcu stierku s gumovým lemom po každom ťahu dole utrite papierovou utierkou, aby ste špinu nerozniesli na ďalšie časti okna. Z rovnakého dôvodu si k dolnému rámu pripravte handričku alebo opäť papierový obrúsok. Máte vysoké okná? Kúpte si stierku s nastaviteľnou rukoväťou. Pri veľmi silno zašpinených oknách celý postup s odmočením a zotretím stierkou aj viackrát zopakujte.

© Andrew Malone

Konečnou fázou okennej očisty je vyleštenie skiel. Použite utierku z mikrovlákna a leštiaci prípravok, ktorý po nastriekaní urobí penu a nesteká zo zvislej plochy. Alkohol v leštidle sa rýchlo odparuje, nestačí zaschnúť a nerobí preto šmuhy. Na trhu sú aj prípravky s tenzidmi. Znižujú povrchové napätie vody a jej kvapky preto nerobia pri stekaní na skle škvrny.

Rovnako ako pri všetkých domácich prácach, nechýbajú ani babské rady pre umývanie okien. Medzi osvedčené ľudové prostriedky patrí už známy ocot. Pridajte ho malé množstvo do teplej vody, umývanie vám pôjde ľahšie a sklá dostanú pekný lesk. Pomáha aj vrecúško pudingového prášku, rozpustené v piatich litroch teplej vody s niekoľkými kvapkami saponátu. Po akcii budete mať aj prevoňaný byt.

Umývanie okien nie je vaše hobby? Obráťte sa na upratovaciu firmu

Nemáte na umývanie okien čas alebo sa vám doň vôbec nechce? Obráťte sa na profesionálnu upratovaciu službu, ktorá všetko urobí skúsene a v dohodnutom termíne. Ceny za tieto služby sa líšia. Za kompletné umytie trojdielneho okna s rozmerom 150×240 cm zaplatíte priemerne 9 eur, v prípade upratovania po remeselníkoch 11 eur. Umytie žalúzií vyjde na 3 eurá.

© Tripp

Súčasťou ponuky niektorých upratovacích firiem je čistenie okenných žalúzií. Platba je rozdielna podľa rozmerov okna. Pri jednoduchom, s rozmermi 150×115 cm, vás umytie žalúzií vyjde približne na 1 euro, pri trojdielnom okne s rozmermi 150×240 cm vytiahnete z peňaženky asi 3 eurá.

Chystáte sa pred vianočnými sviatkami umývať okná? Napíšte nám v komentári pod článkom, aké používate triky, či dáte na babské rady alebo si objednáte profesionálov.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť