Home Rady pri výbere nábytku Najobľúbenejšie štýly interiérového dizajnu

Najobľúbenejšie štýly interiérového dizajnu

by Martin

Ak nemáte jasnú predstavu o tom, ako by malo vyzerať vaše bývanie, môžete sa inšpirovať obľúbenými štýlmi interiérového dizajnu. Interiérový dizajn ponúka veľa možností pre každého. Bývanie si môžete zariadiť veľmi jednoducho a minimalisticky alebo staviť na klasický štýl. Aby ste si mali z čoho vyberať, predstavíme vám niekoľko najobľúbenejších štýlov.

Foto: © pixabay.com

Klasický štýl

Klasický štýl je v našich končinách asi najobľúbenejší. Tento štýl zahŕňa nábytok z masívneho dreva, neutrálne farby, dlhú životnosť a kvalitu. Okrem farby dreva je tento štýl typická aj biela, hnedá, béžová či bordová. Klasický štýl rozhodne nie je výstredný a nehodia sa k nemu prvky moderného štýlu. Izbu môžete oživiť doplnkami ako sú závesy, koberce či nenápadné dekorácie. Farebne by mali ladiť s nábytkom a farbou stien, teda môžu byť tón v tóne.  Nie je teda vhodné vytvárať kontrast sviežimi a sýtymi farbami. Kombinujte skôr tlmené farby.

Moderný štýl

Moderný štýl je takisto pomerne obľúbený, pretože je veľmi univerzálny. Ide o jednoduché, zväčša minimalistické zariadenie bez zbytočného zapratávania priestoru. Nábytok sa vyznačuje čistým dizajnom, ostrými líniami a hladkými plochami. Čo sa týka materiálov siahnuť môžete po dreve, plaste, skle aj kove. Do modernej domácnosti skvele zapadne aj lesklý nábytok.

Ako už bolo spomenuté, moderný a klasický štýl by sa nemali mixovať. Čo sa týka farieb, môžete si dovoliť aj sýte farby, ktoré môžu tvoriť kontrast s bielou alebo béžovou. Farebne by mali byť aj doplnky, s ktorými by ste to nemali preháňať. Moderná domácnosť sa dá zútulniť dekoračnými vankúšmi, obrazmi  či minimalistickými dekoračnými prvkami.

Foto: © pixabay.com

Urbanistický štýl

Mestský štýl bývania je možné zaradiť k moderným štýlom, ktoré sú praktické a funkčné. Okrem toho majú v sebe aj kus elegancie alebo prvkov bohémskeho štýlu. Tento štýl sa hodí do bytu, domu aj do netradičných priestorov – loftov, teda bývalých skladoch či továrňach prerobených na bývanie. V netradičných priestoroch je niekedy potrebné pristúpiť aj k netradičným riešeniam, aby bol byt skutočne funkčný a stále jednoduchý.  Ani tento štýl príliš neobľubuje dekorácie, ale môžete si v tomto smere dopriať viac, ako pri minimalizme. Ako dekorácie môžete využiť veci dennej potreby a úžitkové predmety, alebo moderné umelecké diela. Z materiálov prevláda drevo, najmä na hrubo opracované, kov a betón. Celkovo môže byt pôsobiť akoby nedokončene, opotrebovane. Z farieb prevládajú skôr zemité farby, ktoré sa dopĺňajú farebným akcentom.

Foto: © pixabay.com

Provensálsky štýl

Provensálsky štýl charakterizuje vidiecka romantika a vôňa levandule. Francúzky vidiek môžete preniesť do útulného domčeka ale aj bežného bytu. K tomu tak trošku romantickému štýlu patria pastelové farby, najmä fialová, ružová, modrá, zelená, slonovinová kosť, krémová. V provensálskom štýle by sa nemala používať čistá biela. Samozrejme nesmú chýbať kvetované vzory. Levanduľa sa nemusí doma nachádzať iba ako vzor na nábytku a dekoráciách. Viac ako vítaná je aj živá alebo sušená v kvetináči alebo vo váze. Nábytok aj dekorácie môžu byť vo vintage štýle. Nábytok by mal byť skôr v klasickom štýle a vytvárať spolu s doplnkami vidiecku pohodu.Škandinávsky štýl

Škandinávsky štýl je typický svetlými farbami, jednoduchosťou a čistými líniami. Nájdu sa v ňom ale aj prvky severského folklóru. Severským štýlom svedčí jednoduchý nábytok zo svetlého dreve, dizajnovo čistý a praktický. Farebné aj dizajnové akcenty sa môžu prejaviť na doplnkoch – dekoračné vankúše, deky či koberce so vzorom.  Obávať sa nemusíte ani jedného výrazného kusu nábytku. Pokojne to môže byť veľká rohová sedačka tmavosivej alebo pastelovej zelenej farby. Ostatný nábytok a doplnky by potom mali byť svetlejšie. Určite nezavrhujte tmavé farby, ale nemali by byť prevládajúcimi farbami.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Ktorý štýl interiérového dizajnu vás oslovil najviac? Máte radšej klasické alebo moderné zariadenie?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť