Home Ako sa starať o nábytok Ako zabezpečiť domácnosť počas dovolenky?

Ako zabezpečiť domácnosť počas dovolenky?

by Martin

Neviete sa už dočkať letnej dovolenky? Nezabudnite na ňu pripraviť aj váš domov, aby vás po návrate nečakalo nemilé prekvapenie. Stačí málo a môže prísť ku škodám na majetku alebo vykradnutiu bytu.  Ako sa vyhnúť týmto problémom?

Foto: © pixabay.com

Pozor na spotrebiče a vodu

Elektrické a plynové spotrebiče môžu narobiť veľa škody, podobne ako vytopený byt. Ak odchádzate na dlhšiu dobu je vhodné zavrieť hlavný uzáver vody a odpojiť spotrebiče. Elektrický skrat môže spôsobiť veľké škody a kvapkajúca voda z kohútika zasa dosť peňazí. Využívať sa zvyknú aj časovače. Vďaka nim sa televízia alebo svetlo zapnú a vypnú v určitom čase a byt alebo dom tak pôsobí obývane. Môže to tak odradiť zlodejov, ktorí priestor sledujú. Samozrejme ani toto ale nie je záruka, že vás nevykradnú.

Foto: © pixabay.com

Oslovte susedov alebo príbuzných

Hádam najlepším riešením je osloviť spoľahlivého suseda alebo svojich príbuzných, aby vám z času na čas prišli vybrať poštu, vyvetrať a skontrolovať byt. Okrem toho, že to môže byť spôsob ako odradiť zlodejov, môže sa tak odhaliť aj zabudnuté pootvorené okno alebo jedlo zabudnuté na sporáku. Samozrejme by malo ísť o človeka, ktorému dôverujete a je spoľahlivý, aby ste si mohli nerušene a v pokoji užívať dovolenku. Obzvlášť to platí v prípade ak máte doma aj zvieratko, o ktoré sa treba postarať.

Foto: © pixabay.com

Poistenie domácnosti

Určite nebude na škodu ani poistenie domácnosti. Dobre si ale prečítajte podmienky, za akých sa môže realizovať poistné plnenie. Počítajte s tým, že budete potrebovať dostatočné zabezpečenie nehnuteľnosti, ktoré spočíva napríklad v bezpečnostných zámkoch na vchodových dverách ale aj na garáži a pod. Cennosti, ktoré doma uchovávate je lepšie odložiť si do trezoru.

Foto: © pixabay.com

Ďalšie užitočné tipy

– vonkajšie osvetlenie s pohybovým senzorom osvetlí pozemok a môže aj odradiť zlodeja alebo vzbudiť pozornosť susedov

– vypnite automatické otváranie garáže či brány

– náhradný kľúč nechajte u suseda alebo rodinného príslušníka pre prípad potreby

– skontrolujte, či máte všetky okná zatvorené, rolety alebo žalúzie nenechávajte úplne zatiahnuté, aby bolo vidno dnu

– nezverejňujte termíny príchodu a odchodu na dovolenku na sociálnych sieťach najmä ak vám dom nikto nestráži

– pri dlhých pobytoch mimo domu je dobrý aj alarm

Ako zabezpečujete dom pri odchode na dovolenku? Máte nainštalovaný alarm, alebo sa spoliehate na susedov?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť