Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Závesy, rolety alebo žalúzie? Čo si vybrať?

Závesy, rolety alebo žalúzie? Čo si vybrať?

by Martin

Tienenie okien roletami, závesmi či žalúziami nie je iba o estetike, ale aj o zachovaní súkromia a klíme v miestnosti. Úlohou tieniacich prvkov je aj izolácia, teda v zime nepustiť teplo von a v lete zasa dnu. Treba pritom myslieť aj prakticky a prípadne kombinovať vonkajšie rolety s vnútornými závesmi a pod.

Žalúzie do interiéru

Žalúzie sú v celku univerzálne a tým sa vysvetľuje aj ich popularita. Svetlo a zvedavé pohľady prepúšťajú podľa toho, v akej polohe sú natočené. Okrem toho sa dajú aj vytiahnuť a zatiahnuť podľa potreby. Najčastejšie sa vyrábajú z hliníka alebo z dreva a čo sa týka farebného prevedenia ponuka je v široká. Interiérové žalúzie sú aj cenovo dostupné a nevyžadujú si komplikovanú inštaláciu.

Foto: © pexels.com

Za nevýhodu sa dá považovať ich čistenie. Zbaviť prachu jednotlivé lišty môže byť zdĺhavé a vyžaduje si aj trochu zručnosti. Čo sa týka izolačných vlastností tie nie sú v práve najlepšie, ale hliníkové žalúzie dokážu čiastočne odrážať svetlo a zabrániť prehrievaniu miestnosti. Počas horúcich dní ale oceníte prakticky akékoľvek zatemnenie okien. Existujú aj tzv. bezúdržbové žalúzie, ktoré sa inštalujú medzi sklenené tabule v okne.

Foto: © pixabay.com

Vnútorné rolety

Rolety sú obvykle textilné a tak si môžete vyberať z množstva vzorov a farieb. V tomto prípade je veľmi dôležitý materiál, ktorý môže mať rôzne vlastnosti. Existujú zatemňujúce rolety, ktorých vonkajšia strana je upravená tak, aby odrážala svetlo a udržovala miestnosť chladnejšiu. Okrem toho sú materiály ktoré odpudzujú prach, čím výrazne zjednodušujú údržbu, iné sa zasa daj jednoducho oprať. Podstatná je samozrejme aj priepustnosť svetla.

Niektoré látky prepúšťajú svetlo, ale zároveň chránia vaše súkromie. Malá nevýhoda je v tom, že rolety sa dajú len vyťahovať a zaťahovať a nie je možné inak regulovať priepustnosť svetla ako pri žalúziách. V praxi to teda znamená aj to, že v noci môžete maximálne zatiahnuť roletu, ale neviete inak ovplyvniť priepustnosť svetla a môže vás napríklad oslňovať svetlo z ulice a pod.

Foto: © pexels.com

Závesy a záclony

Závesy a záclony určite nie sú staromódne, stačí si len správne vybrať. Dostupné sú najrôznejšie materiály, textúry, farby a vzory. Každá miestnosť tak môže získať úplne iný šmrnc. Závesy a záclony môžu mať dekoračnú funkciu a dopĺňať štýl interiéru. Aj v tomto prípade ale existujú zatemňujúce závesy, ktoré majú vám poskytnú tmu aj počas dňa a zároveň aspoň čiastočne izolujú.

Kombinovať môžete aj viacero typov závesov na dvojitej garniži. Počas dňa tak môžete zatiahnuť len jemné priehľadné závesy, cez ktoré sa do miestnosti dostane svetlo, ale zároveň vám nebude vidno dnu. Zatemňujúce závesy môžu zabrániť prehrievaniu miestností v lete a unikaniu tepla v zime. Nevýhodou je, že na závesy sa chytá prach a nečistoty. Na druhej strane sa ale dajú oprať alebo vyčistiť. V zime si dávajte pozor, aby nezakrývali radiátor a nepripravili vás tak o teplo.

Vonkajšie tienenie

Vonkajšie žalúzie, rolety či markízy sa používajú predovšetkým na to, aby sa počas leta vnútorný priestor neprehrieval. Tento spôsob je účinnejší ako vnútorné tienenie, pretože vonkajšie žalúzie zabraňujú rozohriatiu okien, ktoré následne sálajú teplo. Izolujú aj zime a tým môžete ušetriť aj náklady na vykurovanie. Čiastočne dokážu aj minimalizovať hluk v ulice.

Čo sa týka regulácie prepúšťania svetla platí v podstate to isté ako pri vnútorných žalúziách a roletách. Dokonalú tmu vytvoria skôr rolety, ale ak chcete aj trochu svetla dajú sa iba vytiahnuť do určitej výšky. Lišty alebo lamely žalúzií sa dajú naklápať do rôznej polohy a regulovať presvetlenie. Ak ale potrebujete aj perfektnú tmu, je potrebné vybrať si taký typ, ktorý to umožňuje. V tomto smere sa najviac osvedčili lamely v tvare S alebo Z.

Máte doma žalúzie, rolety, závesy alebo ich kombináciu? Máte namontované aj vonkajšie žalúzie či rolety?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť