Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Ako vybrať stolnú lampu

Ako vybrať stolnú lampu

by Martin

Výber osvetlenia netreba brať na ľahkú váhu a v prípade stolnej lampy to platí dvojnásobne. Osvetlenie pracovného alebo písacieho stola je dôležité, pretože pri nesprávnom výbere si môžete zbytočne ničiť zrak. Vyberte si správnu stolnú lampu, ktorá bude vyhovovať vašim potrebám a práci.

Foto: © pixabay.com

Pevná lampa alebo lampa s kĺbom?

Stolné lampy môžu byť pevné, teda také pri ktorých nie je možné prispôsobiť smerovanie svetla. Na pracovnom stole sú ale viac využívané lampy s kĺbom alebo tzv. husím krkom, ktoré sa dajú nastavovať. Ak má lampa slúžiť len ako doplnkové osvetlenie a pri stole pracujete len na počítači postačí vám aj pevná lampa, ktorá môže plniť aj dekoračnú funkciu.

Pokiaľ potrebujete čítať alebo pracujete s tlačenými dokumentmi viac sa vám hodí nastaviteľné osvetlenie. Smerovanie svetla si tak môžete usmerniť podľa potreby a svetelných podmienok. Pre lepšie smerovanie svetla si vyberajte lampy s nepriehľadnými, ideálne kovovými tienidlami, cez ktoré sa nebude rozptyľovať svetlo do priestoru.

Umiestnenie stolnej lampy

Monitor počítača by nemal byť po zotmení jediným zdrojom svetla v miestnosti. Aj preto je potrebné mať na každom pracovnom stole lampu. V tomto prípade by mala byť umiestnená tak, aby sa jej svetlo neodrážalo od monitora. Pri notebookoch môžete využiť aj USB lampičky s LED osvetlením, ktoré sú pri práci s počítačom postačujúce a navyše mávajú ohybný krk, takže si môžete posvietiť aj na pracovný stôl.

Umiestnenie lampy na pracovnom stole závisí od umiestnenia okien a ďalších svetelných zdrojov. Pri písaní je podstatné, ktorú ruku používate – pravákom by mala svietiť lampa z ľavej strany a ľavákom z pravej. Pri výbere si všímajte aj podstavu lampy, ktorá môže zaberať miesto na stole. Ak máte malý stôl bude pre vás vhodná lampa, ktorá sa dá uchytiť na okraj stola. Výber a umiestnenie vhodného svietidla je dôležité hlavne pri školákoch. Ako vybrať osvetlenie do detskej izby nájdete na našom blogu.

Farba a intenzita osvetlenia

Výber svietidla je síce dôležitý, ale rovnako treba dbať aj na výber žiarovky. Do pracovne alebo kancelárie je vhodnejšie studené svetlo, ktoré podporuje stav bdelosti. Studené svetlo ale nemusí vyhovovať každému, takže ide skôr o odporúčanie než o pravidlo. Farebné spektrum pre lampu na pracovnom stole by malo byť v rozmedzí od 2700 K do 4000 K, pričom 4000K je studené svetlo. Čo sa týka intenzity osvetlenia odporúča sa minimálne 300 lx. Na pracovnom stole oceníte aj žiarovky s možnosťou stmievania.

Máte v pracovni alebo v kancelárií stolovú lampu? Ide o klasickú lampu alebo máte radšej dizajnové kúsky?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť