Home Detská izba inšpirácie Vyberte do detskej izby vhodné svietidlá

Vyberte do detskej izby vhodné svietidlá

by Martin

Detská izba je miesto, ktoré prechádza premenou každých pár rokov, pretože musí spĺňať potreby detí. Platí to nie len pre detský nábytok ale aj pre osvetlenie. Školopovinné deti majú predsa len iné nároky ako batoľatá či škôlkari. Napríklad nočné svetlá, ktoré sa často používajú na upokojenie strachu malých detí z tmy, môžu tiež povzbudiť deti, aby spali vo vlastnej posteli . Žiariace svetlo môže byť užitočné, ak vaše dieťa prechádza regresiou spánku alebo ak potrebujete pomoc pri navigácii v jeho izbe počas noci.

Typ svietidla do detskej izby

Tak ako do každej izby, aj do tej detskej patrí niekoľko typov osvetlenia. Okrem stropného alebo nástenného svietidla sú potrebná aj stolné lampy a do určitého veku aj nočné svetlá. Ako prvé by malo prísť na rad stropné alebo nástenné osvetlenie. Pri deťoch sa často rozhoduje aj na základe dizajnu a motívu tienidla. Prioritou by ale mala byť funkčnosť a dostatok svetla na hranie, upratovanie a pod.

Pri učení, čítaní ale aj kreslení je dôležitá dobrá stolná lampa. Ak dieťa nebude mať dostatočné osvetlenie môže časom prísť ku zhoršeniu zraku aj koncentrácie. Pre najmenšie deti, ktoré zvyknú zaspávať pri svetle sú vhodné nočné lampičky s jemným osvetlením. Nočné svetlo pomôže aj rodičom pri kŕmení alebo kontrolovaní bábätiek, aby nemuseli zažínať hlavné svetlo. Deťmi obľúbené sú aj rôzne projektory. Vďaka nim môže byť stena vyzdobené hviezdičkami, postavičkami alebo inými tvarmi a príjemne osvetľovať priestor.

Hlavné osvetlenie pre deti

Čo sa týka lustrov alebo stropných a nástenných svietidiel vymeniť tienidlá obvykle nie je problém. Menšie deti milujú farebné tienidlá s motívom obľúbených hrdinov, teenegeri už zvyknú voliť niečo jednoduchšie a štýlovejšie. Luster samozrejme usmerňuje a rozptyľuje svetlo inak ako stropné a nástenné svetlá, preto je potrebné zvážiť, ktorá možnosť je pre dieťa výhodnejšia.

Dôležitejšia je ale intenzita a farba svetla. Hlavné svetlo by malo byť podobné tomu dennému (teplota 4200-4500 K). Svietivosť a výkon žiarovky sa odvíja aj od veľkosti priestoru a ďalších zdrojov svetla. Väčšie aj menšie deti môžete potešiť RGB LED žiarovky meniace farbu a praktické sú aj žiarovky s funkciou stmievania, pri ktorých si viete nastaviť intenzitu svetla. Najdôležitejšie je ale prirodzené denné osvetlenie, ktoré by sa malo využívať na maximum. Detská izba by mala mať dostatok prirodzeného svetla.

Stolné lampy pre deti

Každý písací stôl by mal byť vybavený stolnou lampou, aby malo dieťa zabezpečené optimálne osvetlenie pri čítaní, písaní alebo kreslení. Pokiaľ je to možné, umiestnite stôl ku oknu, pretože aj v tomto prípade platí, že prirodzené svetlo je najlepšie. V každom prípade by mala byť lampička polohovateľná, teda s ohybným alebo pohyblivým ramenom, aby bolo možné nastaviť optimálny uhol dopadu svetla. Ak máte doma praváka svetlo by malo prichádzať z ľavej strany a naopak. Žiarovka v lampičke by mala mať svetlo podobné tomu dennému, čiže cca 4 500 K.

Ak si s dieťaťom zvyknete čítať v posteli pred spaním myslite aj na lampičku na nočný stolík. Tá by mala svetlo rozptyľovať čo najmenej a vhodnejšie je teplé svetlo s teplotou okolo 2 700 K. Niektoré LED svietidlá tiež umožňujú nastaviť intenzitu svetla, čo je praktické nie len pri stolných lampách, ale tiež pri lampičkách na nočných stolíkoch.

Personalizovaná detská lampa

Ak chcete pre svoje dieťa naozaj niečo originálne, personalizovaná lampička s obrázkom zvieratka alebo menom dieťatka je pre vás skvelým nápadom. Takéto lampičky sú perfektným doplnkom do škôlok a vytvárajú roztomilý, rozkošný alebo dokonca elegantný vzhľad. Svetlo je symbolom nádeje, stvorenia a všetkého dobrého. Vypestujte si atmosféru plnú zázrakov a zábavy – presne to, čo potrebuje prvý domov novorodenca.

Aké osvetlenie majú vaše deti v izbe? Uprednostnili ste nástenné svetlo alebo luster?

Zdroje: https://printify.com/blog/let-your-ideas-shine-bright-introducing-personalized-lamps/

https://www.verywellfamily.com/best-night-lights-for-kids-4686620

https://www.healthline.com/health/parenting/best-night-lights-for-kids#how-we-chose

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť