Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Spokojný život a útulné bývanie – to je hygge štýl

Spokojný život a útulné bývanie – to je hygge štýl

by Martin

Hygge je pojem, s ktorým ste sa už pravdepodobne stretli. Výraz hygge pochádza z Dánska a popularitu začal získavať hlavne keď podľa prieskumov Agentúry pre riešenia v oblasti trvalo udržateľného rozvoja (patrí pod OSN) ukázalo, že severské štáty majú najšťastnejších ľudí na svete. Tieto výsledky pochopiteľne súvisia s rôznymi oblasťami života, ale kúsok severskej pohody si môžete užiť aj vy.

Foto: © pixabay.com

Čo je hygge?

Najlepšie na pojme hygge je, že každý si ho každý môže vysvetliť po svojom. Aj keď sa nedá úplne doslovne preložiť, znamená niečo ako pohodlie, útulnosť a pocit pohody. A o pohode má každý inú predstavu. V princípe ide o to, aby ste sa zamerali na maličkosti, ktoré vás robia šťastnými. Robí vám radosť usadiť sa v pohodlnom kresle s obľúbenou knihou a horúcim čajom? Alebo uprednostňujete stretnutia s priateľmi a rodinou v útulnej atmosfére?

Nech už vás teší čokoľvek, užívajte si pocity radosti a pokoja, ktoré vám do života prinesú viac šťastia. Spríjemniť si môžete aj činnosti, ktoré neobľubujete. K vareniu alebo upratovaniu si pustite hudbu, ktorá vám zlepší náladu alebo si doprajte pohár vína. Naučte sa tešiť sa z maličkostí. Príjemné pocity samozrejme súvisia aj s tým, ako sa cítite u seba doma. Preto sa hygge prenáša aj do nášho bývania.

Foto: © pixabay.com

Začína to svetlom sviečok

Na príjemnú a útulnú atmosféru má veľký vplyv aj svetlo.  Výber vhodného osvetlenia je zložitá téma, ale v tomto prípade ide hlavne o pocity. Sviečky alebo štýlové lampášiky dokážu hotové zázraky nielen u vás doma, ale napríklad aj v práci. Ak je to možné, zapáľte si sviečku v kancelárií a spríjemnite si tak čas strávený prácou. Svietniky alebo lampáše sa hodia do obývačky, spálne aj predsiene. Ak máte doma krb, k hygge atmosfére vám už takmer nič nechýba. Dokonalý relax pri svetle sviečok si užijete aj kúpeľni, stačí si napustiť vaňu a uvoľniť sa. Štýl hygge sa bez sviečok a príjemného osvetlenia zaobíde len ťažko.

Foto: © pixabay.com

Bývanie v hygge štýle

Ako ste už možno vydedukovali pri hygge ide skôr o duchovno než o materiálne veci. Preto ani nie je striktne dané, ako by vaše bývanie malo vyzerať. V prvom rade by ste si mali upratať v dome aj v hlave a zbaviť sa starých nepotrebných vecí, ktoré ste chceli vyhodiť už dávno. Severský štýl bývania je jednoduchý, niekedy a až strohý a charakterizujú ho čisté línie a prírodné farby. Bývanie by ale rozhodne nemalo pôsobiť chladne. Okrem spomínaných sviečok sa o príjemnú a hrejivú atmosféru postarajú aj doplnky. Staviť by ste mali hlavne na prírodné materiály ako drevo, koža, prútie a kameň, prípadne aj kov.

Výborné sú kožužinky, dekoračné vankúše, deky, drevené misky a dekorácie, vázičky a podobne. Miestnosť by ale v žiadnom prípade nemala byť preplnená. Určite myslite aj na pohodlné sedenie a to nielen na sedačke či v kresle. Pri krbe alebo na parepate si môžete vytvoriť svoje miestečko, kde si budete užívať pohodu a vychutnávať si horúci čaj a relax. Pri zariaďovaní bývania v štýle hygge ide hlavne príjemný pocit, ktorý by ste mali mať vy aj ľudia okolo vás.

Foto: © pixabay.com

Čo pre vás znamená hygge? Máte zariadený byt v severskom štýle alebo uprednostňujete niečo iné?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť