Home Rady pri výbere nábytku 7 tipov, ako zariadiť malú spálňu

7 tipov, ako zariadiť malú spálňu

by Martin

Spálňa má byť oázou pokoja a pohody, takže by nemala slúžiť ako pracovňa ani skladisko nepotrebných vecí. Čo nemusíte, to do nej nedávajte. Patrí do nej len posteľ a nočné stolíky, prípadne ešte šatníková skriňa, ak na ňu nikde inde nemáte miesto. Všetko ostatné sa snažte uskladniť inde. Podľa odborníkov na ergonómiu existuje veľa poučiek, koľko kde má zostať miesta, ale v malej spálni ju často musíte ohnúť podľa svojich potrieb a možností. Aké tipy a triky môžete pri zariaďovaní mini spálne vyskúšať?

1) Udržujte poriadok

Tak ako v každej inej malej miestnosti, aj v maličkej spálni je potreba udržiavať poriadok a zbaviť sa všetkých nepotrebných vecí, ktoré len zbytočne zaberajú miesto. Čím menej vecí v spálni bude, tým lepšie. A ak sa vám podarí niečo predať namiesto toho, aby ste to vyhodili do kontajnera, tak zarobíte aj nejaké to euro.

2) Využite priestor až k stropu

Ak musíte mať v spálni šatníkovú skriňu a vo zvyšku bytu už nemáte veľa miesta na úložné priestory, voľte skriňu s výškou až k stropu, aby ste využili každý možný centimeter. K tomu vám lepšie poslúži skriňa vyrobená na mieru. Skriňa by mala mať posuvné dvere, a keďže ide o veľkú masu materiálu, mala by byť vo svetlej farbe, aby opticky nepohltila celý priestor. Zrkadlo radšej schovajte do skrine.

3) Použite svetlé farby

Do malej spálne sa pre optické zväčšenie odporúča zrkadlo. Z hľadiska feng šuej a tokov energií by však nikdy nemalo stať tak, aby sa v ňom odrážala posteľ a vy samotní, čo je v malej spálni ťažké dodržať. Radšej s ním teda veľmi nepracujte a voľte správne farby, najlepšie svetlé pastelové odtiene. Malé miestnosti oživia jasné, svieže a svetlé odtiene, lesklé materiály i povrchy a jednoduché a čisté línie. Do spálne sa hodí napríklad kombinácia svetlej drevenej podlahy, bieleho stropu a jemne olivovo zelených alebo svetložltých stien. Je potrebné voliť aj správnu farbu obliečok.

4) Nočné stolíky zaveste na stenu

Keď nemáte miesto na klasické nočné stolíky, môžete namiesto nich použiť poličky namontované na stenu alebo rozšírené čelo postele. Nemali by vám však visieť nad hlavou, pretože by ste sa pod nimi nemuseli cítiť najlepšie. Stolík nemusí byť nijako veľký, záleží na tom, čo všetko na neho chcete odkladať. V malej spálni sa však radšej trochu uskromnite. Namiesto lampičiek potom môžete zvoliť bodové závesné svetlá a ušetriť tak miesto na stolíkoch.

5) Zvoľte správnu veľkosť postele

Dobre si premyslite, akú veľkú posteľ potrebujete. Ideálne je, aby mal každý pohodlný prístup do postele zo svojej strany. Ak je pre vás pohodlný prístup dôležitý a vystačíte si s menším priestorom na spánok, môžete zvoliť menšiu šírku postele. Ak zostanete pri väčšej šírke postele, ktorá bude doslova od steny k stene, musíte sa pripraviť na mnohokrát akrobatické kúsky a časté preliezanie partnera, ktorého tým môžete v noci rušiť a budiť.

6) Využite priestor pod posteľou

Priestor pod posteľou by mal zostať voľný, ak ale máte malý byt a nedostatok úložných priestorov, budete zrejme musieť pod posteľ uskladniť niektoré sezónne veci. Buďto ich naskladajte do rôznych krabíc a boxov, alebo využijete úložnú zásuvku, ktorú kúpite spolu s posteľou v rovnakom dizajne. Nesnažte sa zaplniť všetok možný priestor na výšku, pretože medzi roštom a škatuľami musí zostať dostatočná medzera, ktorou bude prúdiť vzduch. Len tak bude môcť matrac „dýchať“. Ak je spálňa naozaj malá a do zásuvky by ste sa pohodlne nedostali, voľte posteľ s úložným priestorom, ktorý je prístupný po odklopení roštu s matracom. Keď nepotrebujete využívať priestor pod posteľou, voľte radšej posteľ s jednoduchou konštrukciou, ktorá vyzerá ľahko a vzdušne.

7) Vytvorte úložný priestor pri strope

Na stenu nad hlavou nič nevešajte, pretože by sa vám potom mohlo zle spať. Ak však máte vysoký strop a možnosť prestavby, urobte pri strope podhľad zo sadrokartónu a vytvorte v ňom úložný priestor na sezónne veci. Do podhľadu môžete zabudovať aj hlavné svetlo a po okrajoch farebné LED pásiky, ktoré poslúžia ako dekoračné osvetlenie, ktoré v spálni vytvorí útulnú atmosféru.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť