Home Predsieň inšpirácie Ako si efektívne zariadiť predsieň

Ako si efektívne zariadiť predsieň

by Martin

Na predsieň sa pri celkovom zariaďovaní domova často hľadí ako na najmenej potrebný priestor, ktorému netreba venovať toľko pozornosti, ako zvyšku interiéru. Opak je ale pravdou, pretože predsieň dokáže naladiť prichádzajúcu návštevu a zároveň príjemne uvítať navracajúcich sa obyvateľov domu, alebo bytu. Skĺbiť všetky funkčné, praktické a estetické požiadavky nie je ľahké, pretože veľkosť daného priestoru býva veľmi obmedzená.

Malá predsieň potrebuje predovšetkým svetlo

Keďže je väčšinou predsieň veľmi malá, spočíva najdôležitejšia požiadavka v množstve svetla. Určite je vhodné vyvarovať sa tmavým farbám, ktoré by priestor ešte viac opticky zmenšili. Pomôcť si tiež môžeme umiestnením zrkadla, či sklenených doplnkoch. Ak je to možné, je najlepšie priviesť do predsiene prirodzené svetlo oknami, presklenými plochami, či účelne riešenou stenou zo sklobetónu a pod. Čo sa týka konkrétnych farieb, stávkou na istotu sú teplé odtiene – predovšetkým žltá a oranžová. U väčších predsiení je možné experimentovať s kontrastným využitím sýtych a menej výrazných farieb, čím sa dá dosiahnuť sviežeho a moderného štýlu.

Odkladacie a úložné plochy sú dôležité

Nábytok, jeho veľkosť a rozmiestnenie je taktiež pre predsieň zásadnou témou. Chýbať by v nej určite nemal botník a vešiak. Čo sú súčasťou vybavenia, ktoré je možné zaobstarať samostatne, alebo ako komplexnú predsieňovú stenu. Ak to dispozície priestoru dovoľujú, príde vhod aj komoda, prípadne šatníková skriňa, kam sa schovajú nepoužívané zvršky, aby vešiak nebol zbytočne preplnený. Neporiadok a chaos je veľkým nepriateľom príjemného bývania. Na to je potrebné pamätať. Ďalšou nevyhnutnosťou je aj zrkadlo, ktoré by malo byť dostatočne veľké, aby sa v ňom mohol človek vidieť celý. Veľkým otáznikom je stolička, či menšia lavička, ktorú ocenia nielen starší ľudia. Nie vždy sa však do predsiene vojde. Preto je dobré hľadať alternatívne možnosti, napríklad v podobe sklopných sedadiel inštalovaných na stenu.

Nezabúdajte tiež na drobnosti, ktoré sú však vysoko praktické. K tým najdôležitejším sa určite radia odkladacie nádoby na dáždnik alebo na kľúče, prípadne na ďalšie nevyhnutnosti, ako napríklad obúvacie lyžice.

Vo veľkej predsieni oceníte vstavaný nábytok

Ak patríte medzi tých šťastných, ktorí si môžu dovoliť vďaka dispozíciám predsiene umiestňovať do nej takmer akýkoľvek nábytok, voľte radšej vstavané varianty, ktorými je možné zaplniť aj atypické priestory. Navyše sú veľmi moderné a môžete miestnosť využiť až k stropu, bez toho aby mal užívateľ pocit, že na neho nábytok „padá“. Do skríň je potom možné uložiť sezónne vybavenia, v niektorých prípadoch i nenápadne schovať práčku. Vstavané skrine je možné nechať vyrobiť na mieru, čím sa dá dosiahnuť naplnenie všetkých predstáv, ktoré o predsieni ako takej máte. S posuvným systémom zatvárania dvierok, ktorý je možné využiť, navyše ušetríte miesto a je oveľa bezpečnejšou variantou, než klasický spôsob.

Koberec nie je pre predsieň vhodný

V neposlednom rade je tiež pri zariaďovaní predsiene nutné premýšľať o podlahe. Koberec je nepraktické riešenie, pretože jeho prípadné čistenie zaberá veľa času. Najvýhodnejšie sú preto dlaždice, linoleum alebo plávajúca podlaha z PVC materiálov. Skrátka povrch, ktorý je možné ľahko vytrieť handrou. Hovorí sa, že predsieň je najšpinavšia miestnosť obydlia. Tomuto poznatku je preto potrebné prispôsobiť materiály, ktoré chcete do interiéru použiť. Musia byť nielen kvalitné, pekné, ale tiež ľahko udržiavateľné.
Aj keď je predsieň podceňovanou miestnosťou, odporúča sa klásť dôraz na jej zariaďovaní, aby pocit zo vstupu do domu, alebo bytu bol čo najpozitívnejší.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť