Home Kuchyňa a Jedáleň inšpirácie Ako si jednoducho zorganizovať kuchyňu

Ako si jednoducho zorganizovať kuchyňu

by Martin

Príprava jedál, stolovanie, stretávanie sa s rodinou a občas i s návštevami sa odohráva v kuchyni. Je táto miestnosť tiež časťou vášho domova, kde sa pohybujete najčastejšie? Zariaďte si kuchyňu jednoducho a zároveň tak, aby vám jej organizácia umožňovala plynulú prevádzku bez stáleho hľadania potrebných vecí. Pre usporiadanie kuchyne platí mnohokrát osvedčené pravidlo – umyť, nakrájať, variť.

Ideálna línia – drez, pracovná plocha, varná doska

Ideálna línia pre úsporu zbytočných krokov je drez, vedľa pracovná plocha a potom varná doska alebo sporák. Pracovnú dosku si vyberte podľa výšky, vždy by ste sa mali na prípravu jedál cítiť pohodlne. Najčastejšia výška pracovnej plochy je 91 až 92 cm a spodné skrinky si kúpte so zásuvkami. Vďaka kovaniu vysuniete zásuvky úplne, pohodlne sa dostanete aj do najmenších záhybov a všetko máte po ruke.

V kuchyni sa nezaobídete bez miesta na uchovanie potravín. V starších bytoch ich zaisťovali chladné špajze s okienkami do svetlíka, teraz ich nahradzujú potravinové skrine. Zoženiete ich najčastejšie v šírke 40 cm s plánovaným objemom až 100 kg potravín. Skriňu vybavte niekoľkých poličkami, drôtenými košmi alebo plnými výsuvnými zásuvkami. Jednotlivé kúsky drôteného programu kúpite v rozmedzí 6 až 35 Eur. Radšej ho ale vynechajte pri potravinách, ktoré by ste mohli vyliať, preklopiť alebo vysypať.

Najskôr urobte dôkladnú inventúru vo všetkých skrinkách

Pri reorganizácii bežného života vo svojej kuchyni využite dlhodobé skúsenosti profesionálov. V prvom rade vytiahnite a prejdite všetko vybavenie, uložené v skrinkách. (1) Vyhoďte alebo darujte všetky veci, ktoré nepoužívate, sú rozbité či ich máte v niekoľkých prevedeniach. Buďte nemilosrdní, pretože vaším hlavným cieľom je získať dostatok inak vzácneho úložného priestoru.

Využite vyprázdnené úložné priestory na usporiadanie riadu a kuchynských potrieb do skupín podľa typu použitia. (2) Na jedno miesto a v blízkosti zóny pre prípravu potravín dajte riad a potreby pre pečenie, varenie, stolovanie, rovnako ako kúsky, ktoré potrebujete len sezónne. Veľa času potom ušetríte pri rannej káve alebo čaji uložením surovín, cukru, hrnčekov i kanvice či filtrov blízko seba. Často používaný riad alebo predmety uložte na ľahko prístupné miesta. (3) Len občas používané pekáče dajte do vysokých políc, do zadných častí skriniek, prípadne úplne mimo kuchyňu. Sklenený riad potom uložte najlepšie blízko drezu a chladničky. Keď uvoľníte niektorú priehradku alebo zásuvku, nezabudnite ju starostlivo vyčistiť a zbaviť odrobiniek, ušetríte si prácu v budúcnosti.

Myslite na to, aby ste vždy nahradili všetky kuchynské riady a veci, ktoré nefungujú. (4) Patria sem chýbajúce rukoväte, zanesená kanvica, opotrebované panvice. Ak nevymeníte potrebné veci ihneď, napíšte si ich na zoznam a postupne ich obmieňajte. Z pracovnej plochy na kuchynskej linke pokiaľ možno odstráňte všetky trvalo uložené veci a spotrebiče. (5) Podstatne si tým zjednodušíte upratovanie.

Otáčacie poschodové zásobníky na požívatiny usporia veľa miesta

Kam s olejom, octom, tekutými kuchynskými prísadami alebo s korením? Kúpte si šikovné otáčacie poschodové zásobníky, ktoré znateľne ušetria miesto. (6) Zoženiete ich v domácich potrebách alebo hobby marketoch. Sušené huby, ovocie i bylinky, uložené v sklenených dózach, sú v kuchyni aj krásnou dekoráciou. Veľké priestory vo vnútri skriniek uvoľníte tým, že poháre na víno alebo hrnčeky zavesíte na kovové stojany.

Venujte sa uloženiu pokrievok na hrnce a panvice. (7) Zaberajú veľa miesta, jednou z možností je uloženie do špeciálnych mriežok na vnútorných stranách skriniek. Pohromade a prehľadne ich udržíte aj vo veľkých plastových kontajneroch s vekom. Čistiace prostriedky, soľ aj prípravky do umývačky, rovnako ako špongie či rukavice uložte do skrinky, najlepšie pod drezom. Výborný prehľad v špajzách a skriniach dostanete s rôznymi plastovými dózami a krabicami. (8) Pre lepšiu orientáciu ich kúpte vo viacerých farbách. Rovnako vám poslúžia sklenené nádoby so skrutkovacími uzávermi, výborné na sypké materiály, múku, cukor, soľ, instantné prípravky. Hľadanie drobných predmetov a ich šikovné uloženie v zásuvkách vám uľahčia rôzne typy deličov.

Pravidelne prechádzajte všetky miesta, kde ukladáte potraviny. (9) Staré a výrobky s prejdenou zárukou bez rozpakov vyhoďte. Odpadkový kôš umiestnite v kuchyni najlepšie blízko miesta, kde spracujete a čistíte potraviny. Najbližšie patria aj vrecia na odpadky, prípadne nádoby, do ktorých uložíte odpady na ďalšie spracovanie alebo recykláciu.

Na kuchynskú linku nepatria papiere, nájdite im zložku a iné miesto

Odkladáte najrôznejšie listy, letáky, kupóny a poštu vôbec na kuchynskú linku alebo pracovnú plochu? Nájdite pre všetku administratívu iné úložné miesto, najlepšie v zložkách a v obývacej izbe či pracovni. (10) Plastové triediace boxy vám pomôžu dokumenty roztriediť a v kuchyni sa vám nebudú napríklad hromadiť účty, ktoré zabudnete zaplatiť.

Pri plánovaní kuchyne nezabudnite umiestniť rúru zhruba do úrovne očí. Ak to pôjde, dajte vyššie aj umývačku, šetríte si tým svoj chrbát. Horné skrinky patria do takej výšky, aby na ne každý u vás doma dosiahol. Najvyšší okraj linky teda nedávajte nad 190 centimetrov. Centrálne svetlo potom doplňte bodovými žiarivkami nad kľúčovými kuchynskými zónami, prípravnou, umývacou a zónou varenie.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť