Home Bývajme zdravo! Investujte do správnej postele! 5 otázok, na ktoré by ste nemali zabudnúť pri výbere novej postele

Investujte do správnej postele! 5 otázok, na ktoré by ste nemali zabudnúť pri výbere novej postele

by blog.novynabytok.sk

Posteľ si väčšinou vyberáme na veľa rokov. Mala by sa nám skutočne páčiť a zároveň poskytnúť pokojný nočný odpočinok. Ponuka postelí na trhu je v dnešnej dobe naozaj obrovská. Ktorú si máme vybrať, aby sme naše rozhodnutie neskôr neľutovali?

Na začiatok si položte nasledovné otázky:

  • ako by mala posteľ vyzerať (jej tvar, farba, ladenie s interiérom miestnosti)?
  • ako často plánujete posteľ využívať (príležitostné spanie, každodenné spanie)?
  • akú kvalitu materiálov a spracovania požadujete?
  • akými funkciami by mala byť vybavená?
  • koľko by mala stáť?

Pri výbere postelí by sme mali zohľadňovať viaceré kritériá. Pozrime sa na ne bližšie:

1. Delenie postelí podľa počtu lôžok

Ktoré postele idú najviac na dračku, čo myslíte? Štatistiky hovoria o prevažujúcom predaji dvojlôžkových manželských postelí oproti jednolôžkovým. Manželské postele sú dominantou spálne. Vyberajú sa na každodenné spanie a často vynikajú odolnosťou, majú premyslené riešenia úložného priestoru a zoženiete ich v rôznych odtieňoch. Cena sa odvíja prevažne od výrobného materiálu a technického riešenia konštrukcie.

Pri jednolôžkových posteliach sa rozhodujte podľa toho, ako intenzívne ich plánujete využívať. Posteľ pre návštevu, ktorá bude slúžiť na spanie iba zopár dní v mesiaci, nemusí byť nutne z dubového masívu, nepotrebuje dizajnové čelo s osvetlením a množstvo úložného priestoru, aj keď Vám samozrejme nič nebráni si takú posteľ kúpiť. Jednolôžkové postele, určené na príležitostné spanie, majú zvyčajne fantastickú cenu, ale dlhodobú odolnosť voči vŕzganiu od nich nečakajte.

 Manželská posteľ 160 cm - Signal - Parma A (s roštom)

 Manželská posteľ 160 cm – Signal – Parma A (s roštom)

2. Delenie podľa typu konštrukcie

Postele delíme podľa typu použitej konštrukcie na klasické, poschodové, rozkladacie a vyklápacie postele. Každý typ má svoje výhody a nevýhody.

Klasický typ postele

Klasický typ postele stojí samostatne a pevne na podlahe a nemá úložný priestor. Výhodou však je, že tieto typy postele majú zvyčajne zaujímavejší dizajn.

Poschodové postele

Ak máte v detskej izbe dve alebo dokonca tri malé deti, budete určite zvažovať ako ušetriť drahocenný priestor na hranie. Súčasný trend týmto posteliam nepraje a poschodové postele klasického typu s horným lôžkom umiestnených nad spodným sú prevažne na ústupe. V minulosti boli poschodové postele obľúbené, dnes existujú modernejšie a často bezpečnejšie riešenia na šetrenie miesta (napríklad rozkladacie postele). Za hlavný nedostatok sa považovali možné pády pri presune detí z horného lôžka po schodoch. Dieťa vie spať hlbokých spánkom a hoci sa v noci zobudí na návštevu WC, často nie je úplne bdelé, má zníženú koordináciu pohybu a môže spadnúť z rebríka poschodovej postele. Ak plánujete kúpiť klasickú poschodovú posteľ, overte si pevnosť horných bariér a ich upevnenie. Dajte prednosť pevným a jednoliatym bočniciam, hlavne na hornom lôžku.

Poschodová posteľ 80 cm - Famm - Rico 3 (s roštami a matracmi)

Poschodová posteľ 80 cm – Famm – Rico 3 (s roštami a matracmi)

Rozkladacie postele

Tieto postele vedia šetriť priestor v izbách a používajú sa prevažne v detských a študentských izbách. Nerozložená rozkladacia posteľ vyzerá na prvý pohľad ako vysoká jednolôžková posteľ, avšak v rozloženom stave dostávame komfortné dvojlôžko, vysunutím ložnej plochy na jej boku. V súčasnosti sú na trhu premyslené rozkladacie postele, ktoré poskytnú po rozložení aj 3 detské lôžka.

Vyklápacie postele

Ak skutočne potrebujete umiestniť v izbe plnohodnotnú posteľ a nechcete každodenne spávať na rozkladacej pohovke, existuje aj riešenie vyklápacej postele. Pre vyklápacie postele sa tiež používa označenie sklápacie postele, sklopné postele, alebo výklopné postele. Všetky výrazy popisujú to isté riešenie: posteľ, ktorá sa cez deň nenápadne schová v skrini. Takýmto spôsobom dokáže ušetriť potrebný životný priestor. Keď si celú posteľ ráno zaklopíte do skrine, získate miesto navyše.

Rozkladacia posteľ - WIP - Roger (s roštom)

Rozkladacia posteľ – WIP – Roger (s roštom)

3. Delenie podľa základného výrobného materiálu

Postele z masívu

Ak hovoríme o kvalite nosného materiálu postele, odolnosti voči vŕzganiu a povrchovému poškodeniu, zdravotnej nezávadnosti použitého materiálu, odporúčame uprednostniť postele, ktoré sú vyrobené z masívneho dreva. Ak nie je v popise produktu uvedené inak, pri kúpe postele kupujeme iba rám jednolôžka alebo manželského dvojlôžka. K posteli si následne dokupujeme roštmatrac.

Na masívnych posteliach ľudia oceňujú zdravotnú nezávadnosť (masívne drevo nezadržiava prach) a ekologickosť, ďalej konštrukčnú pevnosť a odolnosť voči dlhodobej záťaži. Najpredávanejšie a najlacnejšie drevené masívne postele sa vyrábajú zo smrekového a borovicového dreva. Kvalitnejšie drevo je buk a ešte lepšie je zvoliť si posteľ z tvrdého dubového dreva, ktoré je však drahšie. Podľa priania zákazníka sa každé drevo môže namoriť do zvoleného odtieňu. Na povrchovú úpravu masívu sa používa bezfarebný lak (lesklý alebo matný).  

Manželská posteľ 160 cm - Styler - Nela (masív)

Manželská posteľ 160 cm – Styler – Nela (masív)

Postele drevené: drevotrieska s povrchovou úpravou (lamino a laminát)

Najrozšírenejším materiálom, ktorý nahrádza masívne drevo pri výrobe postelí, je drevotrieska. Vyniká skutočne výbornou cenou a vyrába sa prevažne s povrchovou lamino úpravou (do tejto kategórie patrí aj úprava fóliovaním) a povrchovou úpravou odolným laminátom (CPL, HPL). Postele z drevotriesky ponúkajú množstvo povrchových motívov a farieb v podobe nalepených fólií. Laminovaná drevotrieska sa hodí na menej namáhané typy nábytku. Medzi nevýhody patrí slabá odolnosť voči vlhkosti. Posteľ z drevotriesky taktiež začína vŕzgať oveľa skôr, v porovnaní s posteľou z dreveného masívu. Ani dodatočné dotiahnutie spojov nemusí tento problém vyriešiť.

Čalúnené postele

Čalúnené postele sú v našich končinách pomerne obľúbené. Hlavným dôvodom, prečo si zákazníci kupujú tieto typy postelí, je široká paleta výberu čalúnenia. Na čalúnenie sa používa látka, ekokoža a pravá teľacia koža. Konštrukcia čalúnenej postele môže byt z masívneho dreva alebo z drevotriesky. Čalúnená posteľ vyžaduje starostlivosť, musí sa z nej odstraňovať prach vysávaním (ak nie je poťahová látka povrchovo upravená Teflónom, ktorý prach odpudzuje).

Pri výbere čalúnených postelí odporúčame zvážiť postele, do ktorých si môžete vložiť samostatný rošt a nečalúnený matrac podľa Vašich preferencií. Dbajte na to, aby mala posteľ premyslené odvetrávanie, matrac totiž pohlcuje vlhkosť, vydanú z tela počas spánku a následne potrebuje počas dňa vyschnúť. Ak máte v posteli čalúnený matrac, vedzte že nie je stavaný na náročné každodenné spanie a čalúnenie bráni rýchlemu odvetrávaniu matraca.

Postele kovové

Dizajn kovových posteli je príťažlivý a často je to najdôležitejší dôvod na kúpu postele. Detailná práca umeleckého kováča robí z týchto postelí magnet na oči a vy si jednoducho neviete predstaviť spať na inej posteli ako na kovovej. Ak ste romantický tip, určite nájdete práve medzi posteľami z kovu svoj vysnívaný model. Medzi ďalšie prednosti patrí vysoká pevnosť a nosnosť a výborná vzdušnosť. Odolnosť kovových trubiek je veľmi veľká, kovová posteľ teda nevyžaduje žiadnu starostlivosť a veľmi rýchlo ju vyčistíte vlhkou handričkou.

 

Jednolôžková posteľ 90 cm - Halmar - Veronica 90 (s roštom)

Jednolôžková posteľ 90 cm – Halmar – Veronica 90 (s roštom)

Aké ďalšie otázky kladú zákazníci pri kúpe novej postele?

  • Akú veľkosť postele zvoliť?

Túto otázku si dáva pomerne veľa zákazníkov. Ide vlastne o rozmery použitého matraca pre jednotlivca vo zvolenej posteli. Každý ma svoje vlastné preferencie na rozmer ložnej plochy na spanie.

Rozmer matraca je definovaný primárne dĺžkou a šírkou.

Dĺžka matraca

Každý človek má špecifický spánok, obľúbenú polohu pri zaspávaní a samozrejme aj svoj obľúbený typ matraca. Kvalitný spánok vyžaduje trošku dlhší matrac ako je výška postavy. Ak meriate 180 cm, matrac s dĺžkou 200 cm bude pre Vás ideálny. Ak však meriate 192 cm, matrac s dĺžkou 200 cm bude pre Vás krátky. V tomto prípade sa poobzerajte po posteli, do ktorej môžete umiestniť matrac, vyrobený na mieru. Mal by byť minimálne o 15 cm dlhší ako je výška postavy.

Dnes sú štandardné a najviac predávané matrace s dĺžkou 200 cm. Súčasní výrobcovia matracov vedia vyrobiť jednotlivý kus atypického rozmeru, vhodný pre Vašu postavu. Pokiaľ ste teda nútení kúpiť posteľ väčších rozmerov, myslite na to, aby aj vybraná posteľ mala možnosť umiestnenia neštandardného (atypického) matraca. V nedávnej minulosti boli ľudia trošku nižší a bežná dĺžka matraca bola 190-195 cm.

Šírka matraca

Šírka matraca je individuálna a závisí od preferencií zákazníka a typu vybranej postele. Najpredávanejšie jednolôžkové matrace majú šírku 90 cm. Jednolôžkové matrace šírky 100 cm sú zriedkavejšie, ale spánok na nich býva pohodlnejší.

Manželské matrace

V prípade spoločných matracov do manželských postelí býva najobľúbenejším rozmerom matrac s dĺžkou 200 cm a šírkou 180 cm.

  • Ako vplýva výška postele od podlahy na dobrý spánok?

Výška postele od podlahy je vzdialenosť vrchnej hrany matraca od dlážky v miestnosti. Ideálne je, keď sa na posteľ môžete pohodlne posadiť a z posedu sa následne bezproblémovo postaviť, či už máte 35 alebo 65 rokov. V súčasnosti sa najčastejšie stretávame s posteľami s výškou 45 – 55 cm, aby bolo vstávanie z nej pre dospelú osobu najpohodlnejšie. Starším a menej pohyblivým ľuďom odporúčame postele s výškou ložnej plochy od podlahy približne 50 – 60 cm, ktorá im zabezpečí ešte ľahšie vstávanie. Pohybový aparát staršieho človeka už nie je v takej dobrej kondícií a ráno pri vstávaní s postele je človek dolámaný a kĺby stuhnuté. Vyššia výška postele preto príde vhod.  

  • Mám si kúpiť posteľ s čelom alebo je čelo zbytočnosť?

Čelo na posteli vie dodať „pocit bezpečia“, hlavne ak posteľ nie je umiestnená hlavou ku stene, ale stojí voľne v priestore. Čelo postele dokáže zastúpiť funkciu operadla, keď si otvoríte rozčítanú knihu ale zapnete TV a sedíte na matraci. Z postele sa tak stáva pohodlné kreslo.

Každá posteľ je v princípe vybavená dvoma čelami. Jedná sa o predné a zadné alebo čelo pri nohách a čelo pri hlave. Predné čelo alebo čelo pri nohách sa vyrába prevažne v rovnakej výške ako posteľné bočnice, ale na trhu sú aj postele s vysokých čelom pri nohách. Dôležitejšia je výška zadného čela alebo čela pri hlave, ktoré slúži na to, aby Vám nevypadával vankúš a aby ste si mohli komfortne oprieť chrbát. Čo sa týka bočníc postele, ich výška by mala byť približne 7 cm a viac pod úrovňou matraca, aby  bočnice netlačili do nôh pri vstávaní z postele, po zatlačení matraca. Aby ste si neublížili, bočnice by mali mať zaoblené hrany. Bariéry, bočnice alebo inak povedané malé zábrany (zábradlia) bývajú žiaduce pri detských posteliach.

  • Mám kúpiť do manželskej postele jeden matrac alebo dva?

V prípade manželskej postele je možné kúpiť aj 2 kusy rôznych roštov a matracov, ale posteľ musí byť vybavená nosnou priečkou na konštrukcii v strede a nosnými doskami alebo kovaniami po celom obvode lôžka. Na tieto nosné dosky alebo kovania sa potom pokladajú 2 oddelené rošty. Toto technické riešenie však nemá každá manželská posteľ a v tomto prípade je následne vybavená úchytmi alebo kovaniami iba po vonkajšej strane. Toto riešenie dovoľuje umiestniť iba jeden spoločný rošt spojený v pevnom ráme, nakoľko sa v strede nenachádza nosná priečka na 2 oddelené rošty.

Ideálne je mať takú posteľ, kde sa partneri počas spánku nebudú vyrušovať a preto odporúčame overiť si tento technický detail vyhotovenia postele a kúpiť si taký model, kde sa dajú vložiť 2 oddelené rošty a matrace. Každý si vyberie svoju ideálnu tvrdosť a typ matracu, pri ich výbere však zachovajte približne jednotnú spoločnú výšku, aby ste po ich položení do postele nemali v strede postele medzi matracmi 5 cm vysoký schodík.

  • Ako sa dá využiť priestor pod posteľou?

Využiteľný úložný priestor pod posteľou je obmedzený hlavne výškou postele. Na uskladnenie veci môžete pod posteľ umiestniť napríklad špeciálnu zásuvku pod posteľ. Posteľ má byť ideálne navrhnutá tak, aby poskytla odvetrávanie matraca. Odvetrávanie je zabezpečené tak, že suchší vzduch v miestnosti vstupuje pod posteľ pomedzi lamely roštu, prechádza do vyšších častí a následne matrac vysušuje. Ak voľný úložný priestor pod roštom zaplníte po okraj napríklad sezónnym oblečením, matrac sa neodvetrá, nakoľko nebude zabezpečené prúdenie dostatočného množstva suchého vzduchu, potrebného odstránenie nežiaducej vlhkosti z matraca. Voľný priestor po roštom teda zapĺňajte s rozumom.

Manželská posteľ 140 cm - Tempo Kondela - Roket biela

 Manželská posteľ 140 cm – Tempo Kondela – Roket biela

  • Ako sa správne starať o posteľ aby vydržala desaťročia?

Rámy postelí sa dodávajú z rôznych materiálov, z ktorých každý vyžaduje trochu inú techniku čistenia. V prípade nehrdzavejúcej ocele, chrómu a hliníka budete potrebovať vlhkú handričku na utretie povrchu rámu postele. Použite čistiaci prostriedok zakúpený v obchode určený pre tento konkrétny kov a postupujte podľa pokynov na obale. Ďalšou vlhkou handričkou utrite prebytočný čistiaci prostriedok a vyleštite novou suchou handričkou.

Drevené rámy postelí sú bezpečnou voľbou, pretože majú nadčasový dizajn a dlhú životnosť. Drevo je nasiakavé, preto je dôležité často čistiť drevený rám postele, aby sa predišlo hromadeniu častíc, ktoré sa potom môžu zakoreniť v povrchu. Jednoducho utrite vlhkou handričkou a potom osušte mäkkou prachovkou, ktorá nepúšťa vlákna. Pri dreve, ktoré má voskovaný povrch, leštenie v smere vlákna kvalitným včelím voskom s následným leštením mäkkou prachovkou zachová prirodzenú štruktúru dreva.

Pri čistení rámu postele z umelej kože používajte iba navlhčenú handričku s obrúskami, pretože by ste inak zničili kožený materiál. Začnite vysávaním kože mäkkou kefou alebo vysávačom, aby ste odstránili všetok prach. Po vysatí použite mierne navlhčenú handričku a hydratačné mydlo na čistenie a zbavenie všetkých nečistôt a špiny na koženom ráme postele. Zmiešajte 50/50 roztok bieleho octu a destilovanej vody a jemne vydrhnite povrch. Nakoniec kožu vyleštite mäkkou suchou handričkou a dokončite vyleštením rámu postele.

Pri čistení vášho čalúneného rámu postele môžu drobné čiastočky prachu a nečistôt spôsobiť odfarbenie látky. Nezabudnite pravidelne čistiť mäkkou kefou alebo zľahka povysávať pomocou štetinkového nástavca. V prípade odolných škvŕn, ktoré sa ťažko odstraňujú, si prečítajte pokyny na čistenie od výrobcu. Na odstránenie škvŕn nepoužívajte prostriedky na umývanie riadu, čistiace prostriedky ani bielidlá.

  • Aké osvetlenie by sme si mali zvoliť k posteli?

Vyskúšajte napríklad moderné LED svetlo, o ktoré sa nepopálite. LED technológia sa dnes používa aj do integrovaného osvetlenia v posteliach. Primárny účel je dodať jemné svetlo, aby človek potme nezakopol a pri silnejšom svetle môže slúžiť ako zdroj svetla pri večernom čítaní. Na čítanie sa najčastejšie používajú nočné lampy na nočnom stolíku, umiestené po stranách postele, s cieľom obmedziť vyrušovanie partnera. Pokiaľ je svetlo integrované do čela postele, umiestňuje sa vyššie nad hlavu, býva dobre rozptýlené a vyznačuje sa jemnou svetelnosťou.

Manželská posteľ 160 cm - Signal - Siena biela (s roštom)

 Manželská posteľ 160 cm – Signal – Siena biela (s roštom)

Chcem si pozrieť PEKNÝ kancelársky nábytok

Veríme, že sme Vám spomenutými radami pomohli a želáme Vám, aby ste si z pestrého množstva postelí vybrali tú pravú pre Vás. Máte nejaké otázky? Kontaktujte nás alebo sa opýtajte v komentári!

Zdroj: https://www.sleepandsnooze.co.uk/beds/how-to-clean-your-bed-frame

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť

3 komentáre

Terézia Homoliakova 3. decembra 2015 - 15:08

Ragner sivá s roštom manželská šírka 160 od nôh otváracia

terka holakova 12. marca 2016 - 21:27

mam zaujem si kupit manželsku postel 160 x 190 a na väčšiu vahu na 150 kg sme obezni môžete poradit bez madracov tie mame len ram s roštamy dakujem…..

blog.novynabytok.sk 13. apríla 2016 - 8:50

Dobrý deň.
Poradila by som Vám túto masívnu manželskú posteľ, ktorú máme aj v iných farebných prevedeniach: https://www.novynabytok.sk/manzelska-postel-160-cm-drewmax-lk-115-masiv-753142 , k tomu tento rošt, ktorý má nosnosť do 150 kíl : https://www.novynabytok.sk/latkovy-rost-200×80-cm-styler-masiv-v-rame-731644 . Avšak, posteľ, ktorú som Vám poslala má rozmer 200×160, možno Vám nebude vadiť tých 10 cm naviac, ale ak áno môžete si vybrať niektorú posteľ z tejto ponuky : https://www.novynabytok.sk/postele-8/manzelske-2509/?m=Styler_16 . Náš dodávateľ Vám ju vie vyrobiť na mieru taktiež Vám na mieru vie vyrobiť aj rošt. Jednoducho si vyberiete posteľ a my to dáme naceniť.

Comments are closed.