Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Vyberte správne osvetlenie do obývačky

Vyberte správne osvetlenie do obývačky

by Martin

Zatiaľ čo väčšina našich izieb je navrhnutá s ohľadom na špecifické úlohy – varenie, stolovanie, kúpanie, spanie – v obývacej izbe sa nachádza široká škála aktivít, jedinečných pre každého človeka. Obývačka je v prvom rade spoločenská miestnosť, ktorá sa využíva na rôzne činnosti. Posedenie s priateľmi, sledovanie televízie alebo čítanie – každá z týchto obľúbených obývačkových činností si vyžaduje iné osvetlenie od bodového osvetlenia až po poskytnutie dostatočného množstva svetla Poďme preskúmať možnosti osvetlenia, vďaka ktorým ožije vaša obývačka.

Foto: © pixabay.com

Hlavné osvetlenie

Do obývačky je vhodné mäkké a teplé biele svetlo, podľa čoho by ste mali vyberať vhodnú žiarovku. Ako sa bude svetlo rozplývať po miestnosti už záleží od typu svietidla. Hlavné osvetlenie je spravidla umiestnené nad konferenčným stolíkom, ktorý je spolu so sedačkou centrom obývačky. Nemusí ísť pri tom nutne o stropné svietidlo alebo luster. Hlavným osvetlením obývačky sa môže stať aj stojanová lampa s rozptýleným svetlom.

Či už stropné alebo stojanové, osvetlenie by malo pokryť celú miestnosť a stačí na oddych alebo pri posedení s priateľmi. Aj lustre už dnes v domácnostiach veľmi často nevídať, takýto výrazný prvok môže dodať obývačke jedinečný štýl. Centrálne osvetlenie je potrebné skombinovať s ďalšími typmi svietidiel. Pokiaľ ide o intenzitu osvetlenia, pre obývačku sa odporúča aspoň 250 luxov. Všetko ale závisí od výmery obývačky, umiestnení okien a dispozičného riešenia miestnosti.

Viete správne nasvetliť televízor?

Osvetlenie a televízor umiestnite tak, aby žiadne svetlo nesvietilo priamo na obrazovku. Šikmé osvetlenie je šikovný spôsob, ako sa vyhnúť odleskom na televíznej obrazovke a zároveň znížiť únavu očí spôsobenú dlhým vystavením televíznym obrazovkám v tmavých miestnostiach. Predpojaté osvetlenie zahŕňa umiestnenie osvetlenia za televízor, aby sa zvýšila viditeľnosť okolo obrazovky bez toho, aby do očí diváka svietilo viac svetla. To sa dá ľahko urobiť pomocou jednoduchého LED pásika , ideálne s teplotou teplej farby 1000K až 2700K v noci a 3000K až 5700K počas dňa. To poskytuje viac okolitého svetla v miestnosti a šetrí vaše oči od neustáleho nastavovania medzi jasnou obrazovkou a tmavou miestnosťou, ktorá ju obklopuje.

Doplnkové svietidlá

Svietidlá v obývačke sú dôležité, pretože sa starajú o správnu atmosféru a v konečnom dôsledku aj o funkčnosť. Pokiaľ si radi čítate v kresle bude pre vás nevyhnutnosťou lampa na čítanie. Intenzita svetla a uhol dopadu sú dôležité hlavne preto, aby ste si zbytočne neničili zrak. Lampa, ktorú budete používať pri čítaní alebo písaní by mala mať 750 luxov a mala by byť nastaviteľná, aby ste si ju mohli ohnúť do potrebnej polohy.

Na čítanie sa dá využiť stojanová lampa alebo lampičky so štipcom, ktoré sa dajú prichytiť na parapetnú dosku, poličku a podobne. Máte v obývačke umelecké dielo, ktoré si zaslúži vyniknúť? Vďaka bodové osvetleniu určite priláka pohľady všetkých vašich hostí. Čo sa týka bodových svetiel na trhu dnes nájdete skutočne širokú ponuku rôznych prevedení a dizajnu. Môžete si tak vybrať svietidlo, ktoré sa hodí k štýlu vašej obývačky.

Vytvorte tú správnu atmosféru

Pri sledovaní televízie alebo relaxe nepotrebujete intenzívne svetlo, ani nie je potrebné využívať centrálne, resp. hlavné osvetlenie. Na tento účel sú ako stvorené dekoračné svietidlá, ktoré vydávajú jemné rozptýlené svetlo. V mnohých prípadoch ide viac o dekoráciu alebo štýlový bytový doplnok než o svietidlo. LED svietidlá dnes majú aj praktickú funkciu stmievania a tak si môžete intenzitu osvetlenia nastaviť tak, ako potrebujete alebo ako vám je v daný moment príjemné. Zaujímavým doplnkom pre vytvorenie príjemnej atmosféry môže byť aj farbu meniace osvetlenie. Využívané sú aj LED pásiky umiestnené za, alebo okolo televízora, podsvietenie poličiek vitríny a podobne.

Nie je svetlo ako svetlo

Nedávne štúdie z ministerstva energetiky hovoria, že osvetlenie hrá dôležitú úlohu vo vašom cirkadiánnom rytme a môže mať celý rad výhod pre vaše zdravie a náladu. Jas, teplota farieb, odtieň – to všetko hrá úlohu pri vytváraní nálady a existuje množstvo spôsobov, ako to dosiahnuť. Prebúdzať by sme sa mali s jasnými modrými odtieňmi rannej oblohy a zaspávať zasa s teplými jantárovými tónmi zapadajúceho slnka Súčasťou evolúcie LED je technológia Warm Dim & Tunable White. Warm Dim umožňuje LED svetlám stlmiť na vyššiu farebnú teplotu, čím sa replikuje efekt zapadajúceho slnka alebo osvetlenia, s ktorým sme všetci vyrastali: žiarovky a halogénové žiarovky.

Aké svietidlá máte v obývačke vy? Zdobí vašu obývačku luster alebo uprednostňujete nenápadné stropné svietidlo?

Zdroje: https://www.lifewire.com/room-lighting-and-tv-viewing-4147828

https://www.lightology.com/index.php?module=how_to&sub=living-room-lighting-how-to

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť