Home Bývajme zdravo! Viete správne triediť odpad v domácnosti?

Viete správne triediť odpad v domácnosti?

by Martin

O triedení odpadu sa hovorí stále častejšie, ale nie každý úplne presne vie, ako správne triediť.  Separovaním odpadu je možné výrazne znížiť množstvo zmesového komunálneho odpadu, ktorý sa odváža na skládky a nijako sa nezhodnocuje. Sklo, papier, plasty aj hliník je možné recyklovať.

Foto: © pixabay.com

Zvyknite si separovať

Hodiť všetok odpad do jedného kontajnera je najjednoduchšie a najrýchlejšie riešenie. Lenže veľká časť odpadu sa dá recyklovať čím sa ušetria prírodné aj energetické zdroje. Keď vybaľujete nákup alebo si s nadšením rozbaľujete nový nábytok určite zistíte, že máte okolo seba kartóny, igelitové obaly alebo polystyrén. Všetky tieto zložky sa dajú zhodnotiť a navyše nebudete mať preplnený kontajner na zmesový komunálny odpad. Ak budete triediť dôkladne zistíte, že produkujete výrazne menej odpadu, ktorý končí na skládke. Snažte sa separovať čo sa dá, napr. ak si kúpite nápoj v sklenenej fľaši s kovovým viečkom, fľaša patrí do zeleného kontajnera a viečko do červeného. Pokiaľ si rodinnom dome platíte za týždenný vývoz odpadu, môžete prejsť na dvojtýždenný cyklus a ušetriť tak aj zopár eur.

Foto: © pixabay.com

Kontajner na plast

Kontajnery na plast majú žltú farbu a patria do nich odpady s označením:

  • PET – fľaše od nápojov, obaly od kozmetiky, drogérie, obaly potravín
  • PE, LDPE, HDPE – igelitové tašky a vrecká, farebné a priehľadné fólie, obaly z čistiacich prostriedkov
  • PVC – všetko výrobky s týmto označením – plastový nábytok, obaly, hračky, inštalačné trubky
  • PS, EPS – polystyrén, polystyrénové jednorazové riady
  • PP – obaly od jogurtov a iných potravín

Fľaše a obaly by mali byť stlačené alebo pošliapané, aby sa šetrilo miesto. Do plastov sa často vhadzuje aj tzv. tetra pak a mnohých prípadoch je to správne. Tetrapak sa skladá z viacerých vrstiev a neobsahuje len plast. Preto sa v niektorých mestách a obciach zberajú tieto obaly samostatne. Tieto informácie by mala zverejniť obec alebo mesto. Čo ale do plastov rozhodne nepatríobaly znečistené od olejov, chemikálií a pod., guma, molitan, mastné obaly, obaly od nebezpečných látok.

Kontajner na papier

Do modrého kontajnera na papier vyhadzujeme kartóny, papierové obaly, letáky, noviny, kancelársky papier, papierová lepenka a pod. Nepatria sem tetrapaky a kombinované obaly (papier s hliníkom, fóliou atď.), mastné, znečistené papierové obaly alebo papiere, kopírovací papier.

Kontajner na sklo

Kontajner na sklo má zelenú farbu a je určený na sklenené fľaše, poháre aj tabuľové sklo. Do skla nevhadzujte znečistené sklenené obaly  (hlavne od piesky a zeminy), žiarovky, porcelán, keramiku, sklo kombinované z iným materiálom (kov, drôt), technické sklo a vratné fľaše (sú zálohované a vracajú sa v obchodoch).

Kontajner na bioodpad

Ak bývate v rodinnom dome so záhradou kontajner na bioodpad alebo kompost sa vám určite hodí aj doma. Okrem toho, že sa takto zbavíte bio odpadu, môžete získať kvalitné hnojivo. Do hnedého kontajneru na bioodpad môžete vyhadzovať trávu, lístie, kvety, tenké konáre, kávu, čaj, ovocie, zeleninu, biodpad zo záhrad. Do bioodpadu nevhadzujte popol, výkaly, škrupiny z vajíčok, zvyšky jedla.

Kontajner na kuchynský bioodpad

Mnohí si mýlia kontajner na bioodpad zo záhrad s kontajnerom na kuchynský bioodpad. Smetiak má totižto tiež hnedú farbu a je možné do neho vyhodiť zopár rovnakých vecí. Tento kontajner je však prioritne určený na zber zvyškov starého alebo nedojedeného jedla, mliečnych výrobkov, mäsa, vajec, zeleniny a ovocia, ale aj drobných zvyškov rastlín. Do tohto kontajnera nepatrí jedlý olej, zmesový odpad a ani obalový odpad. Odpad je potrebné vyhadzovať priamo z koša alebo baliť do špeciálnych kompostovateľných vreciek. Vyzbieraný kuchynský bioodpad neskončí na skládke, kde by znečisťoval ovzdušie skládkovým plynom, ktorý je spoluzodpovedný za klimatickú zmenu, ale bude zhodnotený v bioplynovej stanici.

Kontajner na kov

Červený kontajner na kov je určený na plechovky (pošliapané, stlačené), konzervy, alobal, drobný kovový odpad. Do tohto kontajnera sa nemajú vyhadzovať znečistené kovové obaly od nebezpečných a chemických látok, kombinované obaly (obal od zrnkovej kávy, obal zubnej pasty a pod.).

Foto: © pixabay.com

Triedite odpad alebo všetko vyhadzujete do zmesového komunálneho odpadu? Máte doma kompost?

Zdroj: https://www.trnava.sk/sk/clanok/triedenie-kuchynskeho-bioodpadu 

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť