Home Nápady do záhrady Vianočná výzdoba záhrady – ako na to?

Vianočná výzdoba záhrady – ako na to?

by Martin

Potešte vianočnou výzdobou nielen seba, ale aj všetkých, ktorí prejdú okolo vašej záhrady, a to za svetla aj za tmy. Počítajte však s tým, že svietiace ozdoby na záhradu sú pomerne drahé. Tiež dajte pozor na to, aby ste to s výzdobou neprehnali. Na to sú experti predovšetkým v Amerike, kde pod množstvom vianočných ozdôb a svietiacich reťazí pomaly nevidíte samotný dom. Tiež to potom na ich záhrade vyzerá skôr ako v cirkuse.

Ako zaistíte bezpečnú prevádzku vianočných ozdôb?

Na všetkých výrobkoch musí výrobca uviesť, či ide o vnútorné alebo vonkajšie osvetlenie, názov výrobcu a dodávateľa výrobku na slovenský trh, informácie o type výrobku, dĺžke reťaze, príkone, napätí a elektrickej ochrane. V Európskej únii by mal výrobky označiť tiež značkou CE, čo znamená, že daný výrobok je v zhode s požiadavkami nariadenia vlády a spĺňa povinné technické normy. Na každý výrobok by mal uviesť tiež hodnotu krytia, tzv. IP. Pre vonkajšie osvetlenie vyberajte krytie IP44.

Osvetlenie zapojte do chránených zásuviek na záhrade, alebo exteriérových predlžovacích káblov zapojených v dome či garáži. V takom prípade je jednoduchšie ozdobiť len bezprostredné okolie domu.

Pred použitím novej i starej reťaze skontrolujte, či nie je poškodená kabeláž. Žiarovky nesmú byť rozbité, z reťaze by nemali vytŕčať žiadne drôtiky. Tiež zistite, či funguje automatický prepínač farebných svetielok. Ak sa rozsvietia iba niektoré žiarovky, mohlo by dôjsť k prehrievaniu. V prípade nutnosti vymeňte poškodené žiarovky.

Ako zaobchádzať so svetelnou reťazou:

  • Reťaze nakupujte iba od známych výrobcov a v kamenných obchodoch.
  • Reťaz na vnútorné použitie nikdy nepoužívajte v exteriéri.
  • Nechajte ju svietiť len vtedy, ak ste v jej blízkosti.
  • Pravidelne kontrolujte žiarovky a prasknuté ihneď vymeňte.
  • Na vodič reťaze nevešajte ozdoby.
  • Po sviatkoch uložte reťaz na suché miesto, aby nedošlo k oxidácii kontaktov žiaroviek.

Aké ozdoby zoženiete v obchodoch?

V obchodoch nájdete LED vianočné reťaze, ktorými ozdobíte trebárs stromčeky na záhrade. Na ozdobenie budov sa hodia obľúbené LED vianočné kvaple a závesy. Z ďalších vianočných dekorácií do exteriéru použite aj svetelné káble (hadice), LED sneženie a svetelné vianočné motívy. V obchode kúpite aj rôzne svietiace sochy.

Nič sa nemá preháňať

Pri vonkajšej výzdobe venujte pozornosť poriadnemu zamaskovaniu všetkých káblov. V noci síce nie sú vidieť, ale cez deň kazia dojem z pekne ozdobenej záhrady. Menej často znamená viac, a preto radšej použite svetelné dekorácie v jednej farbe. Ku vchodu môžete umiestniť lampu so zapálenou sviečkou alebo imitáciou sviečky s LED svetielkom.

Súťažíte so susedmi vo vianočnej výzdobe záhrady? Aká ozdoba zaručene ohromí?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť