Home Kuchyňa a Jedáleň inšpirácie Bytové mýty #3 – Je sklenený stôl nebezpečný?

Bytové mýty #3 – Je sklenený stôl nebezpečný?

by Martin

Do malého bytu je sklenený nábytok taký malý zázrak. Pôsobí totiž vzdušne a opticky priestor toľko nezahltí ako nábytok z lamina či masívu. Na dotyk však pôsobí chladne a niekomu môže vadiť, že cez priehľadné sklo vidí na nohy všetkých stravníkov. Navyše sa ku sklu musíte správať trochu šetrnejšie a predmety na neho pokladať jemnejšie. Vaše stolovanie bude hlučnejšie a bude ho sprevádzať pre niekoho nie veľmi príjemný trieštivý zvuk.

Ako sú na tom sklenené stoly s bezpečnosťou? Ostré rohy majú okrem okrúhlych stolov prakticky všetky modely, len pri sklenenom stole sú o niečo ostrejšie než napríklad pri dreve alebo plaste. Skontrolujte teda, či má stôl všetky hrany dobre zabrúsené, aby sa o ne doma niekto nezranil. Pri rozkladacích stoloch si rovnako ako pri masívnych stoloch skontrolujte mechanizmus rozkladania. Všetko by malo byť zakrytované tak, aby ste si nikde neprivreli prsty alebo sa neporezali o kovanie.

Ak máte v domácnosti deti, tohto módneho výstrelku sa radšej vzdajte a počkajte kým nevyrastú. Rozbité sklo môže spôsobiť veľmi vážne zranenia, ktoré môžu skočiť priam tragicky.

 Zásady správneho používania takéhoto stolíka:

– nikdy si na stolík nesadajte a ani nevykladajte nohy

– presúvajte stolík iba s pomocou druhej osoby

– upozornite svoje deti o možných rizikách

Ako veľmi je sklo odolné?

Podľa požiadaviek noriem by malo byť sklo použité v nábytku minimálne vrstvené bezpečnostné alebo tepelne tvrdené bezpečnostné. To platí aj pri sklenených doskách. Nemusíte sa teda báť, že by sa sklo rozbilo, len keď sa na neho zle pozriete. Tvrdené sklo je bezpečnejšie a oveľa odolnejšie než to obyčajné, takže sa len tak ľahko nerozbije. Aj bezpečnostné sklo však môžete pri nešetrnom zaobchádzaní poškriabať, takže si na to dávajte pozor. Sklo totiž na rozdiel napríklad od dreva neprebrúsite a neodstránite.

Kalené (tvrdené) sklo má výrazne vyššiu odolnosť. Sklenené dosky sa v temperovacej peci zahrievajú pri teplote okolo 600 -700 °C, a potom sa prudko ochladia vzduchom. Vďaka tejto modernej technológii sa až strojnásobí odolnosť skla proti nárazu. Mechanická odolnosť je potom až päťnásobne väčšia v porovnaní so sklom bez tejto úpravy. Kalené sklo znáša výkyvy teplôt až 300 °C a má aj vysokú nosnosť. Sklo s hrúbkou šesť milimetrov zvládne záťaž až 160 kilogramov. Tvrdené sklo nemá vyššiu odolnosť proti poškriabaniu, a ak sa pri výrobe nedodrží záväzná technológia, môže časom dôjsť k samovoľnej „explózii“ skla vplyvom prítomnosti inklúzie sulfidu nikelnatého.

Vrstvené bezpečnostné sklo (VSG, connex, fóliované alebo lepené sklo) vzniká spojením dvoch alebo viacerých dosiek skla pomocou polyvinylbutyralej fólie (PVB), niekedy aj etylenvinylacetátovej (EVA, EVASAFE). Tá predstavuje bezpečnostný prvok, ktorý v prípade rozbitia drží sklo pohromade a zabraňuje prepadnutiu predmetov či osôb, poskytuje väčšiu odolnosť proti namáhaniu a v prípade rozbitia skla zostanú jednotlivé úlomky stále na fólii, kým celú tabuľu skla nevymeníte.

Ako zvýšiť bezpečnosť skleneného nábytku?

Samovoľnej explózii skla pravdepodobne nezabránite a chybné sklo ani bežným okom nespoznáte. Pri nákupe sa však presvedčte, že je sklo kvalitne opracované a nemá poničené hrany. Ak sú nohy stola priskrutkované priamo ku sklu, tak ich nevyvracejte. Ak sa bojíte, že by ste sklo mohli rozbiť alebo nemáte dôveru v kvalitu skla, môžete naň dodatočne nalepiť bezpečnostnú fóliu. Meter štvorcový kúpite za cenu zhruba od 15 eur.

Všetky typy bezpečnostných fólií sa inštalujú na vnútornú stranu presklenej plochy špeciálnymi stierkami. Na sklenenú plochu nanesiete vodný film a stierkou vyhladíte fóliu. Špeciálne lepidlo, ktorým je fólia opatrená, sa aktivuje tlakom pri vyhladzovaní stierkou. Doba zrenia lepidla sa po aplikácii pohybuje podľa okolitej teploty od 2 do 6 týždňov. Takto inštalovaná číra neviditeľná fólia dokáže sklo veľmi spevniť a udrží ho aj po silnom údere vcelku, bez vzniku ostrých úlomkov a črepín.

Môžete zvoliť i dekoračnú fóliu (adhezívnu), ktorú na sklo nalepíte pomocou statickej elektriny. Tieto fólie slúžia skôr ako dekorácia a nezvýšia odolnosť skla, ale pri prípadnom rozbití sa sklo aspoň nerozpadne tak ľahko na jednotlivé črepy. Aplikácia je veľmi jednoduchá a za pár minút máte hotovo. Navyše vďaka tomu, že fóliu nelepíte pomocou lepidla, nemusíte sklo zložito oškrabávať a čistiť v prípade, že sa rozhodnete pre iný dekór alebo návrat k číremu sklu. Adhezívnu fóliu zaobstaráte podľa vybraného vzoru zhruba od 6 eur za meter štvorcový.

Výhody skleneného stola:

– najľahšia údržba zo všetkých povrchov

– vytvára ilúziu väčšieho priestoru

– chráni podkladový (napr. drevený) stôl pred poškriabaním a škrabancami

– neopakovateľná atmosféra v kombinácii so svetlom

– dodá vášmu priestoru príťažlivosť a šarm

Zaobstarali by ste do domácnosti s deťmi sklenený nábytok, alebo nie? Podeľte sa o svoj názor s ostatnými čitateľmi v komentári pod článkom.

Zdroje: https://www.mtglass.com/blog/6-benefits-glass-top-table/

https://foter.com/pros-and-cons-of-a-glass-dining-table

https://myfurnitureplan.com/are-glass-coffee-tables-dangerous/

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť