Home Rady pri výbere nábytku Nábytok z prírodných materiálov: trend jesene 2023

Nábytok z prírodných materiálov: trend jesene 2023

by Martin

Základným kameňom každého útulného domova je atmosféra, ktorú vytvára. V posledných rokoch sa stále viac ľudí snaží do svojho bývania vniesť kúsok prírody, a to predovšetkým využitím nábytku a dekorácií z prírodných materiálov. Tento trend sa ešte viac rozšíril v roku 2023, kedy sa do popredia tlačí silný návrat k autenticite, jednoduchosti a udržateľnosti, či už v obývačke, spálni alebo kuchyni.

Drevo: Klasika, ktorá nikdy nezostarne

Drevo je časom overený materiál, ktorý už po stáročia hľadá svoje miesto v našich domovoch. Jeho popularita neslabne ani v roku 2023. Drevo je žiadané pre svoje jedinečné vlastnosti a nesmiernu variabilitu.

Jednou z výhod dreva je jeho univerzálnosť – od masívu až po prevedenia ako dyhovaná alebo lamelová doska. Ponúka široké spektrum druhov, od svetlého borového cez teplý dub až po tmavý gaštan, čo umožňuje flexibilné použitie v rôznych interiérových štýloch. 

Vďaka svojej prirodzenej textúre a jedinečným vlastnostiam každý kus dreva prináša do domácnosti kúsok prírody. Nepravidelnosti a odlišnosti v štruktúre dreva robia každý kus nábytku jedinečným a prispievajú k autentickosti a šarmu interiéru.

V neposlednom rade, drevo je materiál, ktorý dobre starnie. Na rozdiel od niektorých moderných materiálov, ktoré sa môžu časom opotrebovať alebo vyjsť z módy, drevo s vekom získava charakter a krásu. Je odolné a trvácne, a ak je správne udržiavané, môže slúžiť mnoho rokov.

Nakoniec, drevo je tiež udržateľným výberom. Mnohé druhy dreva používané na výrobu nábytku pochádzajú z udržateľne hospodárených lesov, čo znamená, že za každý strom, ktorý je vyrúbaný, je vysadený nový.

Takže či už sa rozhodnete pre masívny jedálenský stôl, drevenú skriňu, alebo moderný borovicový regál, môžete byť istí, že drevený nábytok pridá do vášho domova teplý a prirodzený pocit, ktorý je tak hľadaný v interiérovom dizajne pre rok 2023.

Kameň: Luxus so silou prírody

Kameň ako materiál na výrobu nábytku sa môže zdať trochu nezvyčajný, ale jeho krása a odolnosť ho robia ideálnym pre tých, ktorí hľadajú luxusný a trvácny doplnok do svojho interiéru.

Mnoho ľudí si pod slovom „kameň“ predstaví mohutné a ťažkopádne kusy, ale v skutočnosti je to materiál s veľkou mierou flexibility. Kameň môže byť opracovaný do tenkých dosiek, štiepaný na prirodzene tvarované kusy alebo leštený. Mramor je napríklad obľúbený pre svoju elegantnú a sofistikovanú estetiku. Jeho jedinečné “žily” a pestrofarebné variácie robia z každého kusu nábytku umelecké dielo. 

Kameň tiež prináša niekoľko praktických výhod. Je mimoriadne odolný voči poškodeniu a starnutiu, čo znamená, že nábytok z kamena môže vydržať generácie. Je tiež ľahko udržiavateľný, vyžaduje len pravidelné čistenie a občasné leštenie, aby si zachoval svoj prirodzený lesk.

Takže či sa už rozhodnete pre mramorový konferenčný stôlmramorový jedálenský stôl alebo kuchynský ostrov, kameň ponúkne luxusný a trvácny doplnok, ktorý pridá do vášho domova silu a krásu prírody.

Rastliny: život v interiéri

Rastliny ponúkajú množstvo výhod v interiéri, vrátane zlepšovania kvality vzduchu, pridávania vlhkosti do prostredia a prispievania k celkovému pocitu pohody. Mnoho štúdií ukázalo, že prítomnosť rastlín môže znižovať stres a zlepšovať náladu.

Rastliny môžu byť umiestnené v štýlových kvetináčoch na podlahe, na okenných parapetoch alebo zavesené na stene vo visiacich kvetináčoch. Rastliny v črepníkoch môžu byť umiestnené na špeciálnych stojanoch, ktoré môžu slúžiť ako dekoratívne prvky alebo ako praktické nábytkové doplnky. Napríklad, príručné stolíky s rastlinami môžu poskytnúť miesto na odkladanie kníh alebo šálok čaju.

Bez ohľadu na to, ako sa rozhodnete integrovať rastliny do svojho domova, sú vynikajúcim spôsobom, ako pridať prírodný prvok, ktorý je pre jeseň 2023 nesmierne žiadúci.

Textílie z prírodných materiálov: Komfort v najčistejšej forme

Ak hľadáte spôsob, ako priniesť viac pohodlia a prirodzenosti do vášho domova, prírodné textílie sú tou pravou voľbou. Vo výzdobe interiérov jesene 2023 sa objavujú ako silný trend. Textílie z prírodných materiálov ako je bavlna, ľan alebo vlna sú obzvlášť obľúbené. 

Nielenže sú pohodlné a príjemné na dotyk, ale tiež ponúkajú mnoho zdravotných a ekologických výhod. Sú hypoalergénne, čo znamená, že sú ideálne pre ľudí s citlivou pokožkou alebo alergiami. Tieto materiály tiež prirodzene absorbujú vlhkosť, čo pomáha regulovať teplotu a udržiavať pohodlie.

Okrem týchto praktických výhod prírodné textílie tiež pridávajú estetickú hodnotu k vášmu interiéru. Ich prírodné farby a textúry dodávajú hĺbku a zaujímavosť miestnosti, a vytvárajú atmosféru útulnosti a pohodlia.

Nakoniec, prírodné textílie sú tiež šetrné k životnému prostrediu. Sú biologicky odbúrateľné a ich výroba je obvykle menej náročná na zdroje ako výroba syntetických textílií. To z nich robí skvelú voľbu pre tých, ktorí sa snažia žiť ekologickejšie.

Nábytok z prírodných materiálov: Investícia do budúcnosti

Využitie prírodných materiálov v interiéri je nielen investíciou do estetiky a pohodlia domova, ale tiež do našej budúcnosti. Prírodné materiály sú obnoviteľné, často sú lokálne dostupné a ich výroba je šetrnejšia k životnému prostrediu.

Výber nábytku z prírodných materiálov je tak nielen výrazom vkusu a štýlu, ale aj hodnoty, ktoré vkladáme do udržateľnosti a ekologickej zodpovednosti. Ak chcete svojmu domovu pridať nielen estetickú hodnotu, ale aj pozitívny prínos pre životné prostredie, nábytok z prírodných materiálov je ideálnou voľbou pre jeseň 2023.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť