Home Obývačka inšpirácie Komoda vs. skriňa – čo využijete viac?

Komoda vs. skriňa – čo využijete viac?

by Martin

Potrebujete úložný priestor do spálne, predsiene alebo detskej izby a lámete si hlavu s tým, či bude lepšia šatníková skriňa alebo komoda? Obe možnosti sú pomerne obľúbené, ale dosť rozdielne a tak konečný výber závisí od vašich potrieb a očakávaní.

Komoda je univerzálny nábytok

Komody majú svoje miesto prakticky v každej miestnosti, pretože ako úložný priestor sa využívajú  obývačke, spálni, predsieni aj v kúpeľni. Asi najčastejšie sa stretnete s komodami so zásuvkami, ale je dosť modelov, ktoré sú doplnené aj o skrinky alebo poličky. Dostupné sú komody široké aj úzke, vyššia aj  nižšie, takže sa dajú dopasovať k ostatnému nábytku. Navyše sa vyrábajú z rôznych materiálov a v rôznych farebných prevedeniach a štýloch.

Komoda je vhodná na uloženie oblečenia, ktoré ale musíte skladať a odkladať do zásuviek alebo skriniek s poličkami. Uložiť do nej môžete aj čokoľvek iné, napríklad posteľnú bielizeň, uteráky a osušky, hračky, sezónne doplnky ako čiapky, rukavice a iné bežné veci, ktoré máme v domácnosti. Ak máte komodu napríklad v spálni a časom sa ju rozhodnete vymeniť za iný nábytok, určite jej nájdete uplatnenie v inej miestnosti.

Podľa čoho vyberať komodu?

Rozhodovať by ste mali podľa toho kde chcete mať komodu a na aký účel ju budete využívať. Na uloženie oblečenia vám postačí zásuvková komoda, do obývačky môžete voliť kombinovanú so skrinkami alebo presklenými časťami, ktorá poslúži aj ako vitrína. Štýl a materiál by ste mali zladiť s nábytkom, ktorý už máte. Pozor na materiál treba dať hlavne ak chcete komodu do kúpeľne, aby bol odolný voči vlhkosti.

Priestranná šatníková skriňa

Šatníková skriňa môže mať mnoho podôb z pohľadu prevedenia aj rozmerov. Skrine sú obvykle vysoké okolo 2 m, pričom šírka môže byť rôzna. Dostupné sú jedno, dvoj aj viac dverové skrine s klasickými alebo posuvnými dverami. Využijete ich predovšetkým v šatníku, spálni alebo v predsieni. Výhodou skrine je najmä to, že do nej môžete oblečenie zavesiť pretože takmer každá šatníková skriňa je vybavená tyčou na vešanie.

Priestranné šatníkové skrine môžu mať aj poličky, prípadne zásuvku. Často výrobcovia ponúkajú aj možnosť dokúpiť si ďalšie police, úložné kontajnery alebo organizéry, aby ste mali lepší prehľad o uložených veciach. Priestranná skriňa si samozrejme vyžaduje aj dostatok miesta, priestorovo úspornejším riešením je rohová skriňa.

Ako vybrať šatníkovú skriňu

Chcete skriňu na odkladanie kabátov v predsieni, priestor na odkladanie sezónnych vecí alebo skriňu na oblečenie, ktoré potrebujete každý deň? Na bundy a kabáty v predsieni vám postačí aj jednodverová skriňa s tyčou na zavesenie. Pokiaľ chcete mať všetko oblečenie v jednej skrini bude lepšie zvoliť kombinovanú, teda s tyčou, policami a prípadne aj zásuvkami. V priestrannej miestnosti si môžete dovoliť klasické otváranie dverí, pričom potrebujete mať pred skriňou cca 100 cm voľného priestoru. Druhou možnosťou sú posuvné dvere, ktoré sú ideálne pre menšie izby.

Máte doma na odkladanie oblečenia komodu alebo šatníkovú skriňu? Využili by ste komodu aj v obývačke alebo v predsieni?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť