Home Rady pri výbere nábytku Jesenné trendy v nábytkovom dizajne pre rok 2023

Jesenné trendy v nábytkovom dizajne pre rok 2023

by Martin

Keď sa mení sezóna, rovnako sa menia aj trendy v interiérovom dizajne. Jeseň je obzvlášť významná, pretože prichádza s novým očakávaním útulnosti a pohodlia v našich domovoch. V tomto článku sa zameriame na očakávané jesenné trendy v nábytkovom dizajne pre rok 2023. Prinesieme informácie o najhorúcejších trendoch, ktoré určia, ako by mohli vyzerať obývačka, spálňa, kuchyňa, ako aj iné priestory.

Návrat k prírode: Drevo, kameň a kov

Prírodné materiály sa stále viac vracajú do našich domovov, a to nielen vo forme jednoduchých akcentov, ale aj v dominantných komponentoch, ako sú nábytok a steny. V trendoch pre rok 2023 sa vyníma najmä drevo, kameň a kov.

Drevo pridáva teplý a útulný nádych do každého priestoru, čo je dokonalé pre chladnejšie jesenné mesiace. Výber dreva môže byť široký, od svetlejších odtieňov duba až po tmavšie odtiene orecha. Kusy nábytku z masívneho dreva, ako sú stoly, skrine alebo postele, sa stávajú centrálnymi bodmi miestnosti a vytvárajú pocit kvality.

Kameň a kov sú skvelým doplnením k dreveným prvkom. Kameň môže byť použitý vo forme obkladov, dlažieb alebo ako dekoratívne prvky na stenách a v kúpeľniach. Kovové doplnky a nábytkové komponenty, ako sú kovové nohy stolov alebo kovové rukoväte na skrinkách, pridávajú priestoru moderný nádych a kontrast.

Farby jeseňe: Oživenie priestoru

Nič nevyvoláva pocit jesene viac ako teplé, bohaté farby. Paleta jesenných farieb sa pohybuje od hlbokých červených a oranžových tónov, cez zlatisté a hnedé odtiene, až po zemité zelené a teplé béžové tóny. Tieto farby nie len že vytvárajú útulnú atmosféru, ale tiež zvyšujú pocit pohodlia a tepla, čo je ideálne pre chladnejšie mesiace.

Nemusíte sa však obmedzovať len na steny – tieto teplé tóny môžete využiť aj na nábytku a dekoráciách. Oranžové alebo hnedé vankúše, červené závesy, alebo tónované sklenené svietidlá môžu byť skvelým spôsobom, ako do vášho interiéru vložiť trochu jesene.

Ak ste odvážnejší, môžete sa rozhodnúť pre nábytok v týchto teplých farbách. Napríklad hnedá sedačka alebo červené kreslo vytvoria silný vizuálny dojem a stanú sa hlavným bodom miestnosti.

Ak uprednostňujete jemnejší prístup, skúste do svojho interiéru zaviesť tieto farby prostredníctvom menších predmetov, ako sú sviečky, umelecké diela, koberce alebo dokonca kvety a rastliny v kvetináčoch

Jedným z najlepších spôsobov, ako tieto farby skombinovať, je použiť jednu alebo dve dominantné farby a doplniť ich neutrálnejšími odtieňmi. To vytvorí vyvážený a koordinovaný vzhľad, ktorý bude pôsobiť harmonicky a uvoľnene. 

Jesenná hra textúr

Jesenný čas si vyžaduje komfort a jedným z najlepších spôsobov, ako ho dosiahnuť, je cez textúry. Textúry pridávajú hĺbku a zaujímavosť miestnosti a môžu zmeniť pocit celého priestoru. Môžete experimentovať s rôznymi textúrami, ako sú hrubé tkaniny, mäkké koberce, hladké kovové povrchy a jemne tesané kusy dreva.

Jedným z trendov tohtoročnej jesene je kombinovanie rôznych textúr v jednej miestnosti. Napríklad, kombinácia mäkkého plyšového kresla, hrubého dreveného konferenčného stolíka stolíka a jemného vlneného koberca môže vytvoriť zaujímavý kontrast a pridať hĺbku do vášho obývacieho priestoru.

Pri výbere textúr sa nebojte byť odvážny. Čím viac kontrastu a rozmanitosti pridáte, tým viac života a charakteru pridáte svojmu domovu. Nezabúdajte však, že aj keď je dobré mať rôznorodé textúry, dôležité je, aby spolu harmonizovali a tvorili jednotný celok.

Funčknosť a pohodlie na prvom mieste

Funkčnosť nábytku sa na jeseň v roku 2023 stáva stále dôležitejšou. S príchodom chladnejších mesiacov a skorým stmievaním sa čoraz viac času trávi v interiéri domovov. A preto je dôležité, aby bol váš nábytok nielen štýlový, ale aj praktický.

Investujte do nábytku, ktorý ponúka dostatok úložného priestoru – knižnice, police, komody a dokonca aj tv stolíky s úložným priestorom. Toto vám umožní udržať poriadok a minimalizovať neporiadok. Zároveň sa zamerajte na nábytok, ktorý je ľahko udržiavateľný a odolný voči každodennému opotrebeniu, aby vydržal roky.

Smerom k ekologickému dizajnu

Ekologický dizajn ostáva trendy aj pre jeseň 2023, čo je súčasťou globálneho trendu k udržateľnosti a ohľaduplnosti k našej planéte. Pri výbere nábytku sa zamerajte na kúsky vyrobené z udržateľných materiálov, ako je drevo z obnoviteľných zdrojov, recyklovaný plast alebo bambus. Tieto materiály nie sú len ekologicky prijateľné, ale tiež pridávajú jedinečný estetický rozmer k interiéru.

Rastúci trend v ekologickom dizajne je „upcycling“ – teda premena starého nábytku alebo materiálov na niečo nové a užitočné. To môže byť skvelý spôsob, ako pridať jedinečný a osobný dotyk k vášmu domovu, zatiaľ čo tiež prispieva k ochrane životného prostredia.

Majte na pamäti, že aj malé kroky smerom k udržateľnosti sa rátajú. Vytváraním udržateľnejšieho domova nielenže prispievate k ochrane našej planéty, ale tiež vytvárate priestor, ktorý je viac v súlade s vašimi hodnotami a ideálmi.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť